Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Olika former av rehabilitering och träning ingår i alla kurser. Foto: Roger Karlsson.

“Ung rehab” rullas ut

Nya temakurser presenteras på Leva & Fungera

“Ung rehab” är en av många nya temakurser som Valjeviken puffar för på Leva & Fungera i april. Som man förstår av namnet är aktiviteterna anpassade för personer som är lite yngre – och det handlar inte bara om träning och rehabilitering.
Publicerad: 2017-02-14

Valjeviken har förutom ett gym även fullstor sporthall och simhall med flera bassänger. Foto: Roger Karlsson.

Här kan unga förverkliga drömmen om idrottsskola på heltid

På Leva & Fungera lanserar Valjeviken den nya möjligheten

Många unga med funktionsnedsättningar vill satsa på idrott och hälsa. Det är bakgrunden till att Valjevikens folkhögskola utanför Sölvesborg nu lanserar en heltidsutbildning med denna inriktning.
Publicerad: 2017-02-14

- Frågan om egenvård, och i detta fall sondmatning, kan räknas som grundläggande behov är direkt avgörande för många enskildas rätt till personlig assistans, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist.

F-kassan tar ännu ett initiativ för att försämra rätten till assistans

Överklagar Kammarrättens dom om sondmatning

Försäkringskassan ger inte upp försöken att stoppa egenvård som grundläggande behov vid bedömning av rätten till personlig assistans. Därför överklagar man nu ett aktuellt fall till Högsta förvaltningsdomstolen – ett beslut som kommer att skapa upprörda känslor inom funktionshindervärlden.
Publicerad: 2017-02-14

Lars-Göran Wadén.

Nu har DO svarat på min anmälan mot SJ

I min anmälan hävdade jag att situationen blev orättvis då jag inte har samma tillgång till antalet resor som andra mellan Gävle-Stockholm. DO menar att SJ nu åtgärdat detta.
Publicerad: 2017-02-14

Min-Jun Choi i musikaliskt samspel med musikterapeuten Linn Johnels på studsmattan i Eldrummet på Eldorado.

Så kan samspelet utvecklas när det verbala språket inte räcker till

En unik samspelsguide presenteras på Leva & Fungera

“Ett gott samspel” är en ny guide för att utveckla samspelet mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning och anhöriga och personal runt omkring dem. På Leva & Fungera kommer Eldorado att sprida kunskap om hur det fungerar.
Publicerad: 2017-02-13

Harald Strand är författare till LSS-skolan och Funktionsrättskonventionen - en orientering här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

Funktionsrätts-konventionen – en orientering

PREMIÄR FÖR NY ARTIKELSERIE: Harald Strand om FN:s konvention om personer med funktionsnedsättningar

AVSNITT 1. Efter att ha avslutat LSS-skolan inleder Harald Strand nu en ny utbildning här på HejaOlika. Denna gång om FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.
Publicerad: 2017-02-09

Brain Bus, en rullande utställning om neurologiska sjukdomar, var en av de första i Sverige som satsade på den nya rampen. Foto: Linnea Bengtsson.

Flexibel ramp löser problem med tillgänglighet

Snabb och enkel montering

Nu blir det ännu enklare att göra lokaler tillgängliga – även när det handlar om tillfälliga evenemang. På Leva & Fungera visar Hea Medical upp den mycket flexibla rampen “Roll-a-ramp”.
Publicerad: 2017-02-09

- Vi vill vara optimerade för alla assistansverksamheter, säger Mattias Lind, vd för Tidvis.

Tidvis och Hogia i nytt samarbete inom personlig assistans

IT-leverantör räknar med explosiv tillväxt

Tidvis, ett IT-system för assistansbolag, inleder ett samarbete med Hogia, en jätte på ekonomisystem. Samarbetet är en del i Tidvis planer på att expandera mycket snabbt under de närmaste två åren.
Publicerad: 2017-02-09

- Den statliga utredningen präglas av en historielöshet och behöver kompletteras med en analys av utvecklingen av LSS, säger Pelle Kölhed.

Helt ny LSS-utredning drar igång

Pelle Kölhed: Den statliga utredningen är historielös och saknar viktiga perspektiv

Missnöjet med sparkraven i regeringens pågående LSS-utredning kokar inom funktionshinderrörelsen. Nu startar Handikappförbunden en parallell LSS-utredning. – Den statliga utredningen behöver nyanseras och kompletteras med andra perspektiv än kostnader, säger Pelle Kölhed.
Publicerad: 2017-02-08

65