Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Lina Bjarnegård Carlsson och Johanna Björnhage har utvecklat nya appen "RättVisat" för att hjälpa personer att kommunicera utan tal.

Överväldigande reaktioner på nya appen för kommunikation

"Det bästa verktyget", tycker flera testare

RättVisat är namnet på en ny iPad-app som fungerar som ett digitalt kommunikationspass. Appen har tagits fram av Johanna Björnhage och Lina Bjarnegård Carlsson på Bräcke diakoni. Responsen hittills har varit överväldigande.
Publicerad: 2017-02-07

Bart Van der Heyden är expert på rullstolssittande, men i år kommer han att ta ett litet större grepp. Foto: Linnea Bengtsson.

Han ska visa att bra hjälpmedel lönar sig

Internationell expert gästar Leva & Fungera i april

Han är en efterfrågad föreläsare i stora delar av världen. Och i april kommer han åter till Leva & Fungera i Göteborg, för att prata om rullstolssittande och hälsoekonomi. Det är fjärde gången som Bart Van der Heyden gästar Nordens största hjälpmedelsmässa.
Publicerad: 2017-02-07

Madeleine Harby Samuelsson är statssekreterare hos Åsa Regnér på socialdepartementet.

Regeringens sparkrav på assistans står fast

Det är inte aktuellt med något tilläggsdirektiv till assistansersättningen. Det beskedet gav statssekreterare Madeleine Harby Samuelsson vid en öppen utfrågning i riksdagen på torsdagen.
Publicerad: 2017-02-02

Louise Vidlund hade stor nytta av sin starka vilja när hon förverkligade drömmen om körkort och bil. Foto: Anna Pella.

Vägen till frihet

Louise Vidlund, 26, bjuder oss på en biltur

Redan som tioåring visste Louise Vidlund, 26, att hon en dag ville ta körkort och skaffa egen bil. Vägen visade sig vara lång och snårig men tack vare en generös morfar, en ovanlig bilanpassning och en mycket stark övertygelse har hon idag övervunnit alla hinder. Föräldrakraft har hängt med på en åktur.
Publicerad: 2017-02-02

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Vi är låsta av juridiken!


Publicerad: 2017-02-01

- Det är viktigt att vi som möter personen ser till att behålla vårt eget lugn, säger Annelie Karlsson. Foto: Anders Lindström.

“Visa lugn och förståelse”

Hon lär dig grunderna i lågaffektivt bemötande i efterlängtad föreläsning på Leva & Fungera

Lågaffektivt bemötande är en av de hetaste metoderna för att hjälpa personer som behöver lugn och förståelse. På Leva & Fungera i Göteborg i april kommer Annelie Karlsson att berätta hur det funkar.
Publicerad: 2017-02-01

Bengt Engström. Foto: Anna Pella.

Guide: Att sitta bra i rullstol

De bästa tipsen - särskilt för dig som besöker Leva & Fungera i april

Varför är det viktigt att sitta bra i sin rullstol? Vad är ett bra sittande och vilka möjligheter finns? Vad ska jag tänka på när jag väljer rullstol till mig eller mitt barn? Vi frågade Bengt Engström, sjukgymnasten som tagit sittande till en ny nivå.
Publicerad: 2017-01-27

- Att arbeta som arbetsterapeut för barn är spännande, dynamiskt och kreativt. Jag älskar att lösa problem för familjer, säger Anna-Karin Bergmark. En av hennes favorithjälpmedel är Segway Genny.

Så funkar det: Hjälpmedel för barn

En guide om hur man hjälper barnet att få rätt hjälpmedel

Hjälpmedel kan förenkla vardagen för många barn och deras familjer. Men de kan också vara svåra att acceptera och tycka om. Ibland känner man sig som förälder också oinformerad om vilka hjälpmedel som finns. Denna guide hjälper dig att hitta rätt!
Publicerad: 2017-01-23

Tuva Lund, Bengt Westerberg och Anna Barsk Holmbom medverkar alla på seminarierna om "Bästa LSS-kommun".

De har laddat upp för turné om Bästa LSS-kommun

Bengt Westerberg kommer, kommunalrådet Tuva Lund och andra vinnare i “Bästa LSS-kommun 2016” kommer liksom brukarrepresentanter. Allt är laddat och klart för den stora seminarieturnén om hur man blir bäst på LSS. Starten går i Umeå den 22 februari och finalen på Leva & Fungera i Göteborg.
Publicerad: 2017-01-17

66