Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

19 procent!


Publicerad: 2016-10-19

funktionsratt-collage700.jpg

Funktionsrätt Sverige – äntligen nytt namn för Handikappförbunden

Funktionsrätt Sverige – det är nya namnet på Handikappförbunden enligt ett kongressbeslut idag. – Funktionsrätt är rätten till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar, säger Stig Nyman.
Publicerad: 2016-10-19

Bilderna medurs från vänster: Laurentsio Pettersson anordnar barnteater. Jack Lukkerz utbildar om sexualitet. Malin Ovesson föreläser om att leva med tvångssyndrom. Karin Boskovic föreläser om barnkonventionen och assistans. Håkan Larsson tipsar om kommunikation med surfplatta.

Barnteater en höjdpunkt på Funka för livet denna vecka

Hjälpmedelsmässan anordnas i Kristianstad 19-20 oktober

Funka för livet har extra fokus på barn och ungdomar när man slår upp portarna för nästa mässa som äger rum i Kristianstad 19-20 oktober. På programmet står bland annat barnteatern ”Laurentsio och hans vänner”.


Publicerad: 2016-10-18

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Oseriös retorik av Expressen igen


Publicerad: 2016-10-16

En viktig orsak till den katastrofala situationen är att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska antalet beviljade timmar, säger Jonas Sjöstedt.

Idag kan socialutskottet kräva stopp för assistansförsämringar

Vänsterpartiet pressar regeringen att ändra "den katastrofala situationen"

Vänsterpartiet föreslår idag i Riksdagens socialutskott att Försäkringskassan ska få nya direktiv, för att stoppa försämringen av personlig assistans. – Vi sätter press på regeringen för att de ska ändra sig och se till att människor får den assistans de behöver, säger Jonas Sjöstedt (V).
Publicerad: 2016-10-13

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 17 (tillägg): Domars betydelse som vägledning

Kommuner och Försäkringskassan åberopar inte sällan domar för att ge tyngd åt ett avslag på ansökan om LSS-insats. Detta trots att förhållandena inte är jämförbara. När är domarna vägledande – egentligen?
Publicerad: 2016-10-10

Andreas Larsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

Försäkringskassan svarar: Assistansrådet inte tillräckligt effektivt

Replik på Cecilia Ekholms, KFS, debattartikel från Andreas Larsson, Försäkringskassan.

REPLIK. Försäkringskassans dialog med funktionshinderrörelsen är och har alltid varit viktig. Vår nationella samverkan med intresse- och brukarorganisationer sker inom ramen för Försäkringskassans Funktionshindersråd, skriver Andreas Larsson i en replik på Cecilia Ekholms debattartikel.
Publicerad: 2016-10-06

Cecilia Ekholm.

”Försäkringskassan vill inte höra vår sanning – avsätter hela assistansrådet”

Försäkringskassan vill inte få förutsägelser om vilka konsekvenser deras agerande medför, om man inte själv uttryckligen ber om det, skriver Cecilia Ekholm, KFS, i denna debattartikel.

DEBATT. ”Han är så otroligt effektiv!” kvittrar en av kassans specialister inom området personlig assistans och slänger menande en blick åt kollegan Andreas Larssons håll. Det är inte vi andra, menar Andreas Larsson kort, då han inleder mötets enda dialogpunkt med att avsätta samtliga representanter som ingår i Försäkringskassans assistansråd.


Publicerad: 2016-10-06

Det blir ofta ingen verklig social och pedagogisk inkludering - även om skolorna strävar efter att alla elever ska gå i ordinarie klasser, enligt rapporten. Foto: Linnea Bengtsson.

Fem områden där skolan fortfarande missar att ge rätt stöd

Elever med funktionsnedsättningar som ADHD, AST eller rörelsehinder får fortfarande inte stöd och anpassningar som de har rätt till i skolan. Det visar den nya rapport ”Tillgänglig lärmiljö?” från Skolverket. – Dessa elever har det ofta tufft i skolan, utan att de ska behöva kämpa för att få stöd, säger Sophie Casson Lindbäck
Publicerad: 2016-10-06

68