Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Evelina Buskas. Foto: Anna Pella.

Evelina andas för livet

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Hon var ofta rosslig i luftvägarna som liten. Men inte förrän Evelina Buskas fick en svår lunginflammation förstod hennes föräldrar hur viktig andningsförebyggande träning är. Nu vill Evelinas sjukgymnast Cia Mårtensson sprida mer kunskap – så att alla barn med flerfunktions­nedsättning får möjlighet att leva ett gott liv, så länge som möjligt.
Publicerad: 2016-11-05

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Känslor i skolan

Sören Olssons krönika ur Föräldrakraft nr 4, 2016

Det är närmast ofattbart att praktiskt taget all undervisningstid i grund­skola och gymnasium ägnas åt att träna intellektuella färdigheter medan inte en enda lektionstimme ägnas åt emotionella färdigheter, skev professor Carl-Gerhard Gottfries i en debattartikel förra året.
Publicerad: 2016-12-06

Alltför stora klasser är en av de tuffaste utslagsmekanismerna för elever som har funktionsnedsättningar, menar Elisabeth Lundström. Foto: Linnea Bengtsson.

”När barnen blir sedda kan föräldrarna slappna av”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

Elisabeth Lundström har träffat föräldrar till 13 barn med olika funktionsnedsättningar, främst Downs syndrom. Hennes rapport visar att det vilar ett tungt ansvar på föräldrarna i mötet med skolan.
Publicerad: 2016-11-05

Mats, Gustav och Martina. Foto: Linnea Bengtsson.

”Nu funkar det, efter sju års kamp”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

Efter sju års kamp har sonen en skola som lyssnar på honom och gör anpassningar som får det att funka. ”Vi har kämpat ända sedan han började skolan”, säger Martina Carlsson, mamma till Gustav, 14 år.
Publicerad: 2016-12-12

Arvid stortrivs både hemma och på nya skolan. Foto: Linnea Bengtsson.

Arvid togs emot med öppna armar

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

När Arvid Melke, snart 8 år och med Downs syndrom, kom till Strandängsskolan i Båstad välkomnades han utan minsta tvekan. – De integrerar honom i klassen med lust och kärlek. Barnens ser hans olikheter samtidigt som de omfamnar dem, säger mamma Jenny.
Publicerad: 2016-11-05

Andreas Sparud har snart tillbringat en vecka tillsammans med Safa hennes familj, som en del i sin specialisttjänstgöring. Foto: Anna Pella.

Här lär sig doktorn av barnen

Reportage ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

När Safa Jama och hennes familj deltar i Ågrenskas familjevecka är ST-läkaren Andreas Sparud på plats för att lära sig mer om hennes och de andra familjernas liv utanför sjukhuset.


Publicerad: 2016-11-29

Safa Jama bakar sandkaka på Ågrenskas  familjvistelse för barn med Prader-Willis syndrom. Foto: Anna Pella.

GUIDE: Att leka är livsviktigt!

Guide ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

Många barn med funktionsnedsättning behöver stöd för att kunna leka. Hur kan vi främja barnets möjligheter till lek och varför är leken så viktig för hälsan? Vi frågade arbetsterapeuten Pia Winnberg-Lindqvist som med­verkar i en ny högaktuell bok om arbetsterapi för barn och ungdomar.


Publicerad: 2016-12-20

När Ann bjuder på syltkakor förutser mamma Malin vad som kan hända och håller om Lovisas arm för att se till att hon bara tar sig an en kaka i taget. Foto: Anna Pella.

Snart kan rara Lovisa få en egen mottagning

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

I åtta år levde Lovisas föräldrar i ovisshet innan gåtan kring hennes diagnos klarades upp. Nu planeras en helt ny mottagning där personer med sällsynta syndrom ska få snabbare hjälp att fastställa sin diagnos och ett helhets­omhändertagande livet ut.
Publicerad: 2016-11-05

Alla ska ha rätt till förebyggande vård, oavsett om man är 20 eller 60 eller har en komplex funktionsnedsättning, säger Angelica Gustafsson. Foto: Anna Pella.

Att stå på patientens sida

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

När sjuksköterskan Angelica Gustafsson fick i uppdrag att skapa jämlik hälsa för personer med komplexa funktions­nedsättningar i länet fick hon höra att hon tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift. Men med mycket nyfikenhet och en hel del frustration är hon och Sörmland idag på god väg.
Publicerad: 2016-12-18

69