Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Kunskapsspridare. Anki Sandberg och Sven Bölte inledde NPF-forum på torsdagen. Foto: Linnea Bengtsson.

Idag möts 700 personer för att lära sig mer om NPF

NPF-forum 2016 håller öppet torsdag och fredag

På torsdagsmorgonen slog NPF-forum 2016 upp portarna i Kistamässan i norra Stockholm. 700 personer samlades för att ta del av senaste nytt inom NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Publicerad: 2016-05-19

Sex och relationer i fokus på 2017 års Särskolans rikskonferens

Kärlek, sex och relationer blir temat för 2017 års upplaga av Särskolans rikskonferens. Och det blir än en gång Växjö som står som värd förr arrangemanget. Senast rikskonferensen gästade Växjö var för fem år sedan och då noterades rekordstort antal deltagare.
Publicerad: 2016-05-10

Maria Persdotter (till vänster) anser att Ann-Marie Beglers uttalanden i radiointervjun bidrar till att smutskasta personlig assistans.

RBU rasar mot Ann-Marie Beglers ”smutskastning av assistans”

– Det är upprörande att Försäkringskassans generaldirektör, som säger sig vilja värna assistansreformen, sprider tveksamma siffror som bygger på lösa antagande, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. – Assistansreformen behöver inte ytterligare smutskastning av ansvarig myndighetschef, säger Persdotter.
Publicerad: 2016-05-18

Wenche Willumsen

De nya institutionerna

Wenche Willumsen: Institutioner är inte alltid byggnader. Det kan lika gärna vara osynliga strukturer. Sättet att se på människor.

KRÖNIKA. Institutioner är inte nödvändigtvis hus eller byggnader i fysisk bemärkelse. Det kan lika gärna ligga i osynliga strukturer. I sättet att se på människovärde, skriver Wenche Willumsen.
Publicerad: 2016-05-17

Lotte Lannerberth är författare till böckerna om Lea Lejontämjare. Foto: Jörgen Nielsen.

Jag vill ge barn chansen att vara bästisar även om de är olika

KRÖNIKA. Jag tillhör dem som anser att bilderböcker har en viktig roll att spela. De ska bilda, utan att utbilda. De ska ge barn chansen att träffa människor som de inte möter i sin vardag.
Publicerad: 2016-05-16

specialsidepuff_npfforum700.jpg

Snart drar NPF-forum igång

Här hittar du aktuella intervjuer och nyheter inför veckans stora konferens och mässa om NPF

Kistamässan blir denna vecka en viktig mötesplats för alla som är intresserade av NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. På torsdag och fredag, 19-20 maj, äger NPF-forum rum på mässan i norra Stockholm.
Publicerad: 2016-05-16

Anders Westgerd. Foto: Linnea Bengtsson.

Uteserveringar bryter mot tillgänglighet – och struntar i att de anmäls

Gil gör nytt försöka att pressa krögare att följa reglerna

De senaste två åren har 46 uteserveringar i Göteborg anmälts för bristande tillgänglighet. Bara var sjunde (14 procent) har rättat till bristerna. – Polisen och kommunen delar ut tillstånd alldeles för lättvindigt och är dåliga på att se till att lagen efterföljs, säger Anders Westgerd på Gil i Göteborg.
Publicerad: 2016-05-16

Lennarth Johansson.

Laglig rätt till stöd har inte underlättat för anhöriga

Ny lagstiftning har gett anhöriga laglig rätt till stöd från kommunerna. Men stödet har inte förbättrats. Tvärtom har kommunala neddragningar inom LSS och avinstitutionalisering skjutit över ännu mer ansvar på anhöriga. Den oroväckande bilden av utvecklingen gav Lennarth Johansson, forskningsledare på stiftelsen Äldrecentrum, när Föräldrakraft / HejaOlika träffade honom på Anhörigriksdagen på tisdagen.
Publicerad: 2016-05-10

Ann-Marie Högberg lyfter kravet på rätt till avlösning för alla som ger insatser som anhörig.

Nya kravet: Alla ska ha rätt till 20 timmar avlösning utan avgift

Anhörigriksdagen öppnade på tisdagen

Minst 20 timmar avlösning per månad utan avgift. Det var ett av kraven när Anhörigriksdagen på tisdagen invigdes i Varberg. – Kommunerna måste bli bättre på att ge alla grupper av anhöriga stöd, sa Ann-Marie Högberg, ordförande för Anhörigas riksförbund när hon inledningstalade inför 450 deltagare.
Publicerad: 2016-05-10

70