Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Foto: Linnea Bengtsson.

Olle vågar ta för sig på nya skolan

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

Trots en sällsynt muskelsjukdom har skolgången fungerat utmärkt för Olle Bensköld, 16 år. ”Det har fungerat jättebra alla åren på Montessorifriskolan i Karlskrona där jag gick hela grundskolan. Det berodde framför allt på att personalen var så hjälpsam och positiv till anpassningar”, säger Olle.
Publicerad: 2016-11-05

Åsa Regnér behöver ta konkreta initiativ för ett bättre stöd

Ledare ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning måste man tänka på allt. Ofta kan man inte lita på någon annan. Fel beslut kan bli ödesdigra. Samtidigt måste man kämpa med den egna oron för hur det ska gå för barnet. Det här gäller inte minst i mötet med skolan – något som vi uppmärksammar i Tema Skola i detta nummer.
Publicerad: 2016-11-05

Evelina Buskas. Foto: Anna Pella.

Evelina andas för livet

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Hon var ofta rosslig i luftvägarna som liten. Men inte förrän Evelina Buskas fick en svår lunginflammation förstod hennes föräldrar hur viktig andningsförebyggande träning är. Nu vill Evelinas sjukgymnast Cia Mårtensson sprida mer kunskap – så att alla barn med flerfunktions­nedsättning får möjlighet att leva ett gott liv, så länge som möjligt.
Publicerad: 2016-11-05

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Känslor i skolan

Sören Olssons krönika ur Föräldrakraft nr 4, 2016

Det är närmast ofattbart att praktiskt taget all undervisningstid i grund­skola och gymnasium ägnas åt att träna intellektuella färdigheter medan inte en enda lektionstimme ägnas åt emotionella färdigheter, skev professor Carl-Gerhard Gottfries i en debattartikel förra året.
Publicerad: 2016-12-06

AnnKatrin Noreliusson blickar ut över Stensöfjärden. Foto: Anna Pella.

Mamman som startade eget

Ur Tema Arbete i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Efter många slitiga år när barnen växte upp bestämde sig AnnKatrin Noreliusson för att använda sina erfarenheter kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och hjälpa andra. Idag driver hon eget företag och nu vill hon uppmana fler föräldrar att göra detsamma.
Publicerad: 2016-11-05

När Ann bjuder på syltkakor förutser mamma Malin vad som kan hända och håller om Lovisas arm för att se till att hon bara tar sig an en kaka i taget. Foto: Anna Pella.

Snart kan rara Lovisa få en egen mottagning

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

I åtta år levde Lovisas föräldrar i ovisshet innan gåtan kring hennes diagnos klarades upp. Nu planeras en helt ny mottagning där personer med sällsynta syndrom ska få snabbare hjälp att fastställa sin diagnos och ett helhets­omhändertagande livet ut.
Publicerad: 2016-11-05

Arvid stortrivs både hemma och på nya skolan. Foto: Linnea Bengtsson.

Arvid togs emot med öppna armar

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

När Arvid Melke, snart 8 år och med Downs syndrom, kom till Strandängsskolan i Båstad välkomnades han utan minsta tvekan. – De integrerar honom i klassen med lust och kärlek. Barnens ser hans olikheter samtidigt som de omfamnar dem, säger mamma Jenny.
Publicerad: 2016-11-05

Andreas Sparud har snart tillbringat en vecka tillsammans med Safa hennes familj, som en del i sin specialisttjänstgöring. Foto: Anna Pella.

Här lär sig doktorn av barnen

Reportage ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

När Safa Jama och hennes familj deltar i Ågrenskas familjevecka är ST-läkaren Andreas Sparud på plats för att lära sig mer om hennes och de andra familjernas liv utanför sjukhuset.


Publicerad: 2016-11-29

Alla ska ha rätt till förebyggande vård, oavsett om man är 20 eller 60 eller har en komplex funktionsnedsättning, säger Angelica Gustafsson. Foto: Anna Pella.

Att stå på patientens sida

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

När sjuksköterskan Angelica Gustafsson fick i uppdrag att skapa jämlik hälsa för personer med komplexa funktions­nedsättningar i länet fick hon höra att hon tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift. Men med mycket nyfikenhet och en hel del frustration är hon och Sörmland idag på god väg.
Publicerad: 2016-12-18

72