Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Arvid stortrivs både hemma och på nya skolan. Foto: Linnea Bengtsson.

Arvid togs emot med öppna armar

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

När Arvid Melke, snart 8 år och med Downs syndrom, kom till Strandängsskolan i Båstad välkomnades han utan minsta tvekan. – De integrerar honom i klassen med lust och kärlek. Barnens ser hans olikheter samtidigt som de omfamnar dem, säger mamma Jenny.
Publicerad: 2016-11-05

Alla ska ha rätt till förebyggande vård, oavsett om man är 20 eller 60 eller har en komplex funktionsnedsättning, säger Angelica Gustafsson. Foto: Anna Pella.

Att stå på patientens sida

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

När sjuksköterskan Angelica Gustafsson fick i uppdrag att skapa jämlik hälsa för personer med komplexa funktions­nedsättningar i länet fick hon höra att hon tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift. Men med mycket nyfikenhet och en hel del frustration är hon och Sörmland idag på god väg.
Publicerad: 2016-12-18

Marita vill arbeta utanför hemmet. Foto: Anna Pella.

”Jag vill ju kunna jobba som alla andra”

Ur Tema Arbete i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Hon vill arbeta utanför hemmet. Men de gånger Marita Gustafsson har försökt, påminns hon om vad det innebär att vara förälder till ett barn med stora funktionsnedsättningar och personlig assistans. Förslaget om en ny form av vårdbidrag som ska under­lätta för henne att förvärvsarbeta tror hon inte mycket på. Fler politiska åtgärder behövs.
Publicerad: 2016-11-05

Andreas Sparud har snart tillbringat en vecka tillsammans med Safa hennes familj, som en del i sin specialisttjänstgöring. Foto: Anna Pella.

Här lär sig doktorn av barnen

Reportage ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

När Safa Jama och hennes familj deltar i Ågrenskas familjevecka är ST-läkaren Andreas Sparud på plats för att lära sig mer om hennes och de andra familjernas liv utanför sjukhuset.


Publicerad: 2016-11-29

Foto: Anna Pella.

Snart kan Emmelie uppfinna sina egna hjälpmedel

Ur Tema Hjälpmedel i Föräldrakraft nr 2, 2016.

I höst startar ett projekt på Högskolan i Halmstad, där du som hjälpmedelsanvändare får vara med och ta fram ditt eget skräddarsydda hjälpmedel. Föräldrakraft var på plats när Emmelie Bengtsson, 33, fick smygtitta på den nya 3D-verkstaden.
Publicerad: 2016-11-04

Omslag till Föräldrakraft nr 4, 2016

Ladda hem och läs Föräldrakraft nr 4, 2016 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 4, 2016 i digital version. Denna 68-sidiga utgåva har teman om skola, jämlik hälsa samt arbete & karriär. Nedladdningslänken finns längst ned i denna artikel. Den är bara tillgänglig för prenumeranter som är inloggade.


Publicerad: 2016-11-01

Vem är ansvarig för försämringarna? Magdalena Andersson, Åsa Regnér och Ann-Marie Begler. Foton: Linnea Bengtsson.

Kritiken mot LSS-försämringarna, träffar den rätt person?

ANALYS. Vem är ”The Boss”? Jagar vi fel personer när vi angriper försämringar i assistansersättningen och fokuseringen på besparingar i LSS-direktiven?
Publicerad: 2016-10-31

Tina Wiman.

Lagboken


Publicerad: 2016-10-25

73