Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Thomas Jansson och Bengt Westerberg.

Jubel för kommunerna som visar hur man lyckas med LSS

Första finalen i "Bästa LSS-kommun" en milstolpe - nu startar nomineringarna till nästa års pris

Glädjen och entusiasmen var enorm när utdelningen av 2016 års pris för Bästa LSS-kommun ägde rum på Grand Central Scandic Hotel i Stockholm på torsdagen. – Alla är segrare när man kommit så långt som till final, sa Bengt Westerberg som var prisutdelare och moderator för arrangemanget.


Publicerad: 2016-08-18

Stolta medarbetare från Botkyrka kommun jublar över att ha fått ta emot förstapriset för Bästa LSS-kommun av Bengt Westerberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Botkyrka segrade i jämn kamp om 2016 års “Bästa LSS-kommun”

Under torsdagseftermiddagen avgjordes tävlingen Bästa LSS-kommun. Segern togs hem av Botkyrka kommun i mycket jämn kamp med stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg och Enköpings kommun. – Jag är så oerhört stolt, sa Tuva Lund, kommunalråd i Botkyrka, när hon tog emot priset.
Publicerad: 2016-08-18

Bara en riktigt stark opinion kan stoppa attackerna

Ledare ur Föräldrakraft nr 3, 2016.

Socialdepartementet slog före sommaren fast att kostnaderna för personlig assistans måste minska. Samtidigt skön­målar man sina ambitioner för LSS, lagen om stöd och service, med vackra ord om jämställdhet och brottsbekämpning.
Publicerad: 2016-08-03

Isak säger att man ska vara stolt över den man är och skita i vad andra tycker. Foto: Anna Pella.

“Var stolt över den du är”

Reportage om hbtq ur Föräldrakraft nr 3, 2016

REPORTAGE. En gång i månaden åker Isak Andersson in till stan för att träffa andra personer som också bryter normer kring sin sexualitet och könsidentitet. Föräldrakraft hängde med och pratade hbtq, normer, rättigheter, relationer och sex.
Publicerad: 2016-08-08

Bengt Westerberg delar ut det första priset till "Bästa LSS-kommun" den 18 augusti 2016.

Dags för final i tävlingen “Bästa LSS-kommun”

Tre finalister i slutstrid - den 18 augusti koras vinnaren

Vilken kommun tilldelas 2016 års pris som “Bästa LSS-kommun”? Torsdagen den 18 augusti avslöjas detta vid en prisutdelning på Scandic Grand Central mitt i Stockholm. Prisutdelare är Bengt Westerberg, statsrådet som för drygt två decennier sedan ansvarade för införandet av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Publicerad: 2016-08-08

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 15: Delaktighet

Delaktighet på alla nivåer - Harald Strand går igenom en av lagens grundpelare.

Delaktighet beskrivs i LSS som möjligheten att utifrån egna önskemål och behov vara delaktig i samhället. Med allt vad det innebär – från att rösta, vara aktiv i föreningar, gå på bio, få begriplig samhällsinformation till att slippa få sin bostad gömd bakom ett plank.
Publicerad: 2016-08-08

– Det tar på självkänslan att inte kunna hänga med och att få höra att man är lat, säger Hanna Harge. Tillsammans med sonen, som har dyslexi, utvecklade hon därför appen Schoolido som nu har 30 000 användare. Foto: Valter Bengtsson.

Hela högstadiet i en app

Ur tema Dyslexi i Föräldrakraft nr 2, 2016.

Inte hunnit anteckna på lektionen? Tappat bort viktiga papper? Saknas inlästa skolböcker? Kommit efter på grund av sjukdom? Ja, då är det ofta kört för elever som har svårigheter med att läsa, skriva och räkna. Och även om föräldrarna ställer upp så gott de kan räcker det inte för att komma ikapp. Men nu kan allt förändras!
Publicerad: 2016-10-18

Torkel Klingberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Torkel Klingberg: Alla kan påverka sin förmåga att lära

Torkel Klingberg i stor intervju i tema Läs & Skriv i Föräldrakraft nr 3, 2016.

Chanserna att lyckas i skolan förbättras snabbt. Skolor skulle kunna flerfaldiga övningarna i att läsa, skriva och räkna. Metoderna och hjälpmedlen finns redan. Det som behövs är mer ”jävlar anamma”, anser Torkel Klingberg.
Publicerad: 2016-10-05

78