Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Rebecca Segerberg berättar om dagen hon slutade "ta skit" och startade företaget Underbara Lingon.

”Hundvalpsblicken hatar jag mer än något annat”

Krönika av Rebecca Segerberg, Underbara Lingon

KRÖNIKA. Kvinnan bakom disken ser mig inte trots jag dundrar in med min permobil. Hon är djupt koncentrerad i sina papper. Jag säger hej, hon svarar mig inte, jag säger återigen hej. Vår gästkrönikör Rebecca Segerberg berättar om dagen hon slutade ”ta skit” och startade företaget Underbara Lingon.
Publicerad: 2016-04-15

Kunskap och intresse brister hos politiken. Satsningarna inkluderar inte alla. Personer från gymnasiesärskolan prioriteras inte, skriver Maria Östby, Björn Brunnberg och Lars Berge Kleber, Vuxenskolan.

Bristande kunskap och intresse för gymnasiesärskolans elever

Studieförbundet Vuxenskolan kritiserar politiker och beslutsfattare för bristande utbildningsmöjligheter

DEBATT. ”Vi har ju folkhögskolorna med kurser och pedagogik som passar personer med funktionsnedsättning!” Ett vanligt uttalande från politiker och beslutfattare. Ett uttryck som visar tilltro till folkbildningen – men också bristande intresse och kunskap för särskoleelevers möjlighet till vidare utbildning. Vi kan inte längre se på när bristande information om utbildningsalternativ ligger till grund för regeringens satsningar.
Publicerad: 2016-04-15

Maria Johansson, Lika Unika, underkänner Stefan Löfvens vårbudget.

”Vårbudget med bortblåsta ambitioner”

Regeringens förslag till vårbudget sågas av stora delar av funktionshinderrörelsen. – De positiva ambitionerna från 2014 är som bortblåsta. Av de punkter regeringen räknade upp i regeringsförklaringen finns inget i vårbudgeten. I jobbpolitiken är personer med funktionsnedsättning närmast en parantes, säger Lika Unikas ordförande Maria Johansson.
Publicerad: 2016-04-13

De senaste 10 åren har inkomsten för löntagare ökat med 33 procent, medan de för gruppen med aktivitets- och sjukersättning bara stigit med 11 procent, skriver Harald Strand som menar att regeringen bär ansvaret.

Låt samvetet styra – Annika, Magdalena och Åsa!

Elisabeth Langran: Det är hög tid att flera ministrar i regeringen skrider till verket.

DEBATT. Menar man på allvar att alla människor är lika mycket värda? Ja, då är det hög tid att regeringen skrider till verket. Och det krävs gemensamma krafter från flera håll i regeringen, skriver Elisabeth Langran på Stockholms Läns FUB i denna debattartikel.


Publicerad: 2016-04-13

Föräldranätverket bakom debattartikeln har tagit initiativ till riksdagsseminariet den 14 april. Bilden är från en demonstration i december 2014. Foto: Linnea Bengtsson.

Det går att ge alla barn rätt stöd

Debattartikel inför Barn i behovs riksdagsseminarium den 14 april

DEBATT. Sverige måste bli bättre på att ta hand om barn med särskilda behov. Då kan dessa barn få utrymme för sina unika förmågor och växa upp till trygga vuxna som bidrar till samhället. Denna vecka (14 april) anordnar nätverket Barn i behov ett seminarium i Riksdagen som en viktig del i arbetet att påverka och informera.
Publicerad: 2016-04-13

collage-funkaforlivet900.jpg

Fyra tips inför Funka för livet i Växjö (april 2016)

Funka för livet är uppstickaren när det gäller mässor om hjälpmedel, stöd och service för personer med funktionsnedsättning. När mässan nu för andra gången anordnas i Växjö den 20-21 april så är förstås förväntningarna stora.


Publicerad: 2016-04-11

Foto från bildbyrån Istock. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

Vill du jobba med personer som har funktionsnedsättning?

Du vet väl om att HejaOlika tipsar om nya lediga jobb inom funktionshinderverksamheter? På hejaolika.se/lediga-jobb hittar du alla nya jobb som personliga assistenter, ledsagare, socialsekreterare och LSS-handläggare!
Publicerad: 2016-04-12

Två år efter rapporten "Fångad i fattigdom?" försämras ekonomin ytterligare för personer med funktionsnedsättningar, enligt Elisabeth Langrans debattartikel.

Fortfarande fångad i fattigdom

Ekonomin allt mer orättvis för personer med LSS-insats - under 2016 ökar klyftorna ytterligare

De som har det sämst får det ännu sämre när sjuk- och aktivitetsersättningen sänks, skatteskillnaderna ökar och bostadstillägget föreslås bli mer orättvist. Det skriver Elisabeth Langran, jurist och ombudsman på FUB i Stockholms län.


Publicerad: 2016-04-08

79