Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Mikael Andersson. Foto: Leif R Jansson.

“Du behöver verkligen inte oroa dig”

KRÖNIKA. Jag vänder mig till dig som tycker att tillgänglighet är dyrt, komplicerat och innebär för stora ingrepp i byggnader och offentlig miljö. Du behöver inte oroa dig.
Publicerad: 2016-06-22

Lars Lööw är generaldirektör för Svenska ESF-rådet. Foto: Linnea Bengtsson.

Det är för kampen för människovärde som vi minns Karl Grunewald

Det finns händelser som gör reflektion över det som är och har varit extra viktigt. Karl Grunewalds bortgång är en sådan. Jag lärde känna Karl för drygt 20 år sedan. Han var pensionerad sedan länge, hade under sitt arbetsliv åstadkommit betydligt mer än de flesta men skaffade sig ändå nya arenor och fortsatte kampen. Kampen för vad?
Publicerad: 2016-06-20

Karl Grunewald i sitt hem våren 2014. Foto: Linnea Bengtsson.

Karl Grunewald har avlidit

Karl Grunewald har avlidit idag på morgonen den 15 juni. Det meddelas på Facebook-sidan för tidskriften Intra, som grundades av Karl Grunewald.
Publicerad: 2016-06-15

Mikael Andersson. Foto: Leif R Jansson.

“Det är nu sunt förnuft och empati är en viktig tillgång”

Mikael Andersson om lagar, regler - och hur beslutsfattare själva väljer att tolka dem

KRÖNIKA. Vi möts av allt fler exempel där människor och familjer som söker personlig assistans inom LSS (Lagen om stöd och service) får ett bemötande av myndigheter och tjänstemän som många gånger kan beskrivas som skamligt och ovärdigt.
Publicerad: 2016-06-15

Talar i New York denna vecka. Anna Oredsson (mitten) och Nora Sandholdt (till vänster) får internationell uppmärksamhet för projektet om föräldraskap och funktionsnedsättning. Fotot är från mässan Funka för livet i Karlskrona hösten 2015.

New York nästa för “Mamma, pappa, lam”

Den här veckan uppmärksammas svenska framgångar inom föräldraskap och funktionsnedsättningar på FN-högkvarteret i New York. Nora Sandholdt, Erika Nilsson och Anna Oredsson berättar om projektet “Mamma, pappa, lam”.
Publicerad: 2016-06-13

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 14: Kontinuitet

En av lagens viktigaste principer hotas just nu av hårda omprövningar

En grundbult i LSS är principen om kontinuitet, för att den enskilde ska känna trygghet i stödet. Men både kommuner och Försäkringskassan misshandlar principen genom att göra ständiga omprövningar, trots att behoven ofta inte har förändrats.
Publicerad: 2016-06-13

Björn Häll-Kellerman. Foto: Linnea Bengtsson.

Han lämnar (S) i protest mot Åsa Regnérs politik

Unga Rörelsehindrades ordförande Björn Häll-Kellerman lämnar Socialdemokraterna och jobbet i Stockholms stadshus. Han motiverar beslutet med att partiet inte längre “tycks vilja stå upp för alla människors rätt att bestämma över och leva sina liv”.
Publicerad: 2016-06-12

Markoolio hyllade fjolårets många vinnare på scenen, som här Martin Jönsson tog hem LidingöRuset 1,7 och 4 km-sträckor. Foto: Linnea Bengtsson.

“Glädjen när man går i mål på Ruset och Rullet är obeskrivlig”

Jessica Lindén på Lidingöloppet hoppas på ännu fler deltagare i LidingöRuset och -Rullet i september 2016. Och så håller hon tummarna för att Markoolio är tillbaka på scenen.
Publicerad: 2016-06-12

Nassim al Fakir och Torkel Klingberg föreläser båda på Dysleximässn i Solna idag.

De lockar till årets stora dyslexihändelse

Dysleximässan är årets stora “dyslexi-händelse”. Och i år har Dyslexiförbundet FMLS laddat upp med ett extra spännande program. Musikern och skådespelaren Nassim al Fakir är en av kändisarna som väntas dra besökare till Solnahallen i Solna. Hjärnforskaren Torkel Klingberg är ett annat affischnamn.
Publicerad: 2016-06-10

80