Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Eric Löwenthal. Foto: Anna Pella.

Ståupp-pappan hanterar livet med humor

Intervju med Eric Löwenthal. Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Han säger att humor har varit ett sätt för honom att hantera livet så länge han kan minnas. Och när han ser samhällets många gånger tafatta bemötande ur sonens Alexanders ögon går det inte att låta bli att skämta om saken. Möt ståuppkomikern Eric Löwenthal – pappan som använder humorn som vapen.
Publicerad: 2016-02-01

– Den stora skillnaden är att du har all makt att själv välja dina assistenter och att du har större frihet att planera och bestämma, säger Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.

Bli chef över ditt eget liv

Intervju med Jessica Smaaland. Ur Tema Assistans i Föräldrakraft nr 1, 2016.

Ett sätt att öka sin självständighet är att ta makten över sin egen assistans. Jessica Smaaland berättar om sina personliga erfarenheter av att ta kontrollen.
Publicerad: 2016-01-29

Uppladdning inför Anhörigriksdagen

Videointervju med Pontus Oscarsson, vice ordförande i Anhörigas riksförbund

Nu laddas det för fullt inför 2016 års Anhörigriksdag i maj. Vi har träffat Pontus Oscarsson för att ta tempen på stämningen. Se vår videointervju med vice ordförande i Anhörigas riksförbund.
Publicerad: 2016-01-25

- Det är mycket alarmerande att kommuner ofta inte ens informerar om möjligheten till tilläggsbelopp, säger Maritha Sedvallsson, Handikappförbunden, i ett kritiskt uttalande om Gustav Fridolins nya förslag till regler för extrapengar för särskilt stöd.

”Hindra kommuner att smita från ansvaret för särskilt stöd”

Regeringen får hård kritik för brister i förslaget om nya regler för tilläggsbelopp

Regeringen får idag kritik för gårdagens utspel om tydligare regler för för tilläggsbelopp för särskilt stöd i skolan. – Ta bort kommunernas möjlighet att kringgå sitt ansvar, säger Maritha Sedvallsson i Handikappförbunden.
Publicerad: 2016-01-22

Ann-Kristin Sandberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Nya praktiska stöd blir viktigast på NPF forum

Stöd och anpassningar i vardagen står i fokus när Riksförbundet Attention i maj anordnar den stora konferensen och mässan NPF forum i Kista. – Nu måste vi få mycket mer praktisk handling när det gäller stöd, hjälpmedel och coachning både i skola och arbetsliv, säger Ann-Kristin Sandberg, ordförande för Attention.


Publicerad: 2016-01-21

”Risken att förlora sin assistans har ökat”

Risken för att förlora sina rätt till personlig assistans har ökat, säger Anna Barsk Holmbom, konsult och utbildare i en videointervju med HejaOlika. Hon berättar också vad domen om ”femte behovet” bertyder och hur man kan förbereda sig för att minska risken för att få problem med assistansen.
Publicerad: 2016-01-21

Tydligare regler för tilläggsbelopp är en viktig förändring för några av de mest utsatta eleverna och för skolor som arbetar särskilt med dem, säger Gustav Fridolin. Foto: Linnea Bengtsson.

Fridolin vill göra det lättare att få tilläggsbelopp i skolan

Beslut om lagrådsremiss idag

Regeringen vill göra det lättare att få tilläggsbelopp för särskilt stöd i skolan. Det är innebörden av en lagrådsremiss som regeringen idag beslutade om.
Publicerad: 2016-01-21

Thea och Daniel gratulerar syskonstödjaren Marcus som just vunnit en duell i blåspingis  på Drottning  Silvias Barn- och Ungdoms­­sjukhus. Foto: Anna Pella.

Som medicin för syskon

Reportage om syskonstödjare. Ur Tema Syskon i Föräldrakraft nr 6, 2015.

På Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg har syskon till patienter en alldeles egen plats. När de träffar syskonstödjarna Marcus och Magnus får de hitta på roliga saker samtidigt som de får möjlighet att prata om sin situation. De får helt enkelt vara i centrum för en stund.
Publicerad: 2015-12-03

Elin Wahlstedt. Foto: Linnea Bengtsson.

Unga ska inte behöva känna panik över att allt förändras över en natt!

Reportage ur Föräldrakraft nr 5, 2015

Elin Wahlstedt, 21 år, är en av de ungdomar som engagerat sig i det nya projektet om övergången från barn- till vuxensjukvård. ”Jag hoppas vi kan ta åtminstone ett steg i rätt riktning, så att övergången inte blir lika ostrukturerad i framtiden.”
Publicerad: 2015-10-10

81