Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

I "Project Evo" tvingas spelaren ta snabba beslut, en aktivitet som ska träna hjärnan till att bli bättre på att fokusera. Foto: Akili interactive labs

Mobilspel ska behandla ADHD

Ett nytt mobilspel ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression. Spelet ”Project Evo” har godkänts i åtta kliniska studier och nu väntar man på att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, ska godkänna det som ett läkemedel, skriver Veckans affärer.
Publicerad: 2015-12-17

I en forskningsstudie identifierar Magnus Tideman, professor på Högskolan i Halmstad, de framgångsfaktorer som individuellt utformat stöd har. Foto: Linnea Bengtsson

Långsiktigt stöd ger arbete

Individuellt utformat stöd har visat sig vara en framgångsfaktor för att hjälpa personer med funktionsnedsättning in på arbetsmarknaden. Men stöden behöver bli mer personligt baserade och framför allt långsiktiga för att ha en verklig effekt för många, det konstaterar Magnus Tideman, professor på Högskolan i Halmstad, i en forskningsstudie.
Publicerad: 2015-12-17

- Det finns flera naturliga förklaringar till kostnadsutvecklingen, säger Therese Karlberg, chef för avdelningen för funktionshinder på Försäkringskassan.

Försäkringskassan: Det kan bli färre som har assistans i framtiden

Therese Karlberg kommenterar nya rapporten om kostnadsutvecklingen

Finansminister Magdalena Andersson behöver inte oroa sig för assistansersättningen. Utvecklingen är stabil, och enligt Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, väntas ingen större ökning av antalet personer med rätt till assistans. Kanske blir det till och med en minskning.
Publicerad: 2015-12-16

Sven-Olov Edvinsson, ledamot i Smer. Foto: Linnea Bengtsson

Oacceptabelt att ADHD-diagnos ofta krävs för att få rätt stöd

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) varnar för att många barn kan påtvingas en ADHD-diagnos för att få rätt stöd i skolan. – Det här är oacceptabelt och bör utredas mer. Vi tycker att Skolinspektionen borde få i uppdrag att granska om skollagen följs, säger Sven-Olov Edvinsson, ledamot på Smer.
Publicerad: 2015-12-16

Ann-Marie Begler.

Nya rapporten som kan avgöra assistansens framtid

Försäkringskassan släppte på tisdagskvällen en ny rapport som man anser visar att assistansreformen behöver ses över. Generaldirektör Ann-Marie Begler hoppas att rapporten blir ett viktigt underlag för den kommande statliga LSS-utredningen.
Publicerad: 2015-12-15

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.

Därför är det självklart att assistanskostnaderna ökar

Anna Barsk Holmbom hjälper politikerna att förstå varför debatten om "skenande kostnader" är så felaktig

ANALYS. Personlig assistans stod på nytt i fokus på måndagskvällen. SVT:s Aktuellt rapporterade då om en användare som kommit i kläm sedan assistansföretaget hastigt sagt upp avtalet. I samma program uttryckte ansvarig minister Åsa Regnér stor osäkerhet kring framtiden för assistansreformen. Men varför har ministern och andra debattörer så svårt för att förstå varför kostnadsutvecklingen ser ut som den gör?
Publicerad: 2015-12-15

Beslutet välkomnas av Synskadades riksförbund. Andre vice ordförande Niklas Mattsson hoppas att fler kommuner tar efter. Foto: Synskadades riksförbund

Kommunen släpper ledsagningen fri

Laholm går mot strömmen och släpper ledsagartimmarna fria. Efter årsskiftet får alla kommuninvånarna med rätt till ledsagarservice själva bestämma när de ska ha ledsagning och hur ofta. – Jag hoppas att fler kommuner tittar på Laholm och följer efter deras modell, säger Niklas Mattsson, andre vice ordförande på Synskadades riksförbund.
Publicerad: 2015-12-15

- Det är jobbigt att vården har så lite kunskap om sällsynta diagnoser, tycker Emma Lindsten som själv måste vara experten på sin egen diagnos XLH. Foto: Linnea Bengtsson.

”Nu är det viktigt att vi är aktiva och påverkar”

Emma Lindsten är med i brukarnätverket för sällsynta diagnoser (Ur Föräldrakraft nr 6, 2015)

Riksförbundet Sällsynta diagnoser har satsat stort på att engagera brukare för att driva på för en bättre vård. Emma Lindsten, 26 år, är en av de som aktiverat sig. Nu är hon med om att utforma de nya regionala centrumen för sällsynta diagnoser.
Publicerad: 2015-12-15

Högspecialiserad epilepsivård finns runtom i landet, men få patienter erbjuds kirurgi, konstaterar Socialstyrelsen. Foto: Lars-Göran Jansson/Örebro universitetssjukhus

Fler bör få epilepsikirurgi

Alltför få patienter opereras för sin epilepsi och väntan på en kirurgisk behandling är ofta väldigt lång. Det konstaterar Socialstyrelsen i en förstudie och man föreslår nu att det tas fram ett kunskapsstöd i form av nationella riktlinjer.
Publicerad: 2015-12-14

85