Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Jörgen Lundälv.

Lågvattenmärke för jämställdheten

Kvinnor med funktionsnedsättningar är förlorare på flera områden. Deras svaga politiska inflytande i samhället måste ses som ett lågvattenmärke för såväl nationellt jämställdhetsarbete som funktionshinderpolitik, skriver Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete och funktionshinderforskare vid Göteborgs universitet i denna debattartikel.
Publicerad: 2016-02-29

Malte Hallquist. Foto: Tommy Andersson

”Ta reda på hur din partner funkar”

Malte Hallquist föreläser på Anhörigriksdagen i maj 2016.

Ta hjälp av en samtalsterapeut, hitta vänner som har det som ni, och lär dig hur din partner funkar. Det är pappan och underhållaren Malte Hallquists bästa tips till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. På årets Anhörigriksdag i Varberg föreläser han om relationer, mänskliga möten och kärlekens fem språk.
Publicerad: 2016-02-22

De som uttalar sig glömmer ofta att godmanskapet består av  tre uppdrag. Att sköta personens ekonomi det enklaste. De två andra uppdragen är svårare och kräver både personkännedom och kunskap om vad lagen föreskriver, skriver Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

”Jag vill göra kampen om insatser till samarbete om insatser”

Därför har LSS-skolan blivit så hyllad av läsarna

HejaOlikas läsare älskar LSS-skolan. ”Livsavgörande fortbildning” är en av de uppskattande kommentarerna på nätet. Harald Strand har löpande presenterat nya avsnitt i skolan som nu är uppe i elva lektioner. – Som anhörig är du i kraftigt underläge när du träffar myndigheter, du måste veta dina rättigheter i förväg, säger Harald.
Publicerad: 2016-02-22

Familjen Wallenborg.

Hemma hos familjen Wallenborg

Reportage ur Tema Föräldraskap i Föräldrakraft nr 1, 2016.

Drömmen om att bilda familj har alltid varit självklar för Ninnie och Stefan. Men det visade sig vara en lång och krokig väg fram innan deras längtan till slut blev verklighet. Idag lever de som vilken barnfamilj som helst, förutom en del praktiska skillnader och utmaningar i vardagen. Välkomna hem till familjen Wallenborg.
Publicerad: 2016-02-20

Dagens nyhetsstips: Anpassad MC, kritik mot boende och tonårstjej med obotlig sjukdom

Upplev MC-livet på anpassad hoj, personalkritik på gruppboende och sociala företag som skapar jobb. Det är tre av nyheterna i dagens nyhetssvep. Läs också också om 17-åriga Jetesa och hennes liv med en obotlig sjukdom.
Publicerad: 2016-02-20

Linda Forshaw.

Döden skänker mig livsljus

Krönika av Linda Forshaw

Dagen då jag blev diagnosticerad med cancer, blev jag döende. Något vi alla är sedan födseln, men som jag lyckats förtränga. Orden aggressiv äggstockscancer tog tid att landa inom mig, men i takt med att jag tog det till mig, blev livet allt mer bländande vackert.
Publicerad: 2016-02-17

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 11: Grundläggande principer

Harald Strand summerar de övergripande målen med LSS i lektion 11.

Goda levnadsvillkor och ”att leva som andra” är grundläggande i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lektion 11 av LSS-skolan förklarar Harald Strand varför dessa principer inte kan bytas ut mot socialtjänstlagens mål om skälig levnadsnivå.
Publicerad: 2016-02-16

Henrik Petrén.

– Vi har fullt fokus på att kämpa för att LSS ska stärkas

Nu i februari möts juryn för Bästa LSS-kommun för att granska nomineringarna till nya priset. En av nyckelpersonerna är Henrik Petrén, RBU. Parallellt med juryarbetet är han, och RBU, redo att mobilisera för en hård kamp om framtidens LSS.
Publicerad: 2016-02-14

85