Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Andelen avslag på nyansökningar har ökat kontinuerligt.

Nästan 7 av 10 får avslag på assistansersättning

68,8 % av de som sökte assistansersättning för första gången fick avslag under 2015. Detta framgår av nya siffror från Försäkringskassan, rapporterar Assistanskoll.
Publicerad: 2016-02-09

De föreläser på NPF-forum. Överst från vänster och runt: Sven Bölte, Cecilia Brusewitz, Georgios Karpathakis (Underbara ADHD) och Ingmarie Wieselgren.

Viktig fråga på NPF-forum 2016: Hur kan stödet för unga med NPF bli bättre?

Vilka stöd finns när man går från barn till vuxen? Hur kan vård och stöd förbättras? Det är två frågor som ska besvaras på 2016 års upplaga av NPF-forum, som äger rum på Kistamässan den 19-20 maj.
Publicerad: 2016-02-05

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Omvänd prioritering


Publicerad: 2016-02-04

Vilhelm Ekensteen, Intressegruppen för assistansberättigade.

Stor oro för nya signaler om tuffare assistansprövningar

Regeringen vill att Försäkringskassan "bryter utvecklingen" inom personlig assistans

Regeringen uppmanar nu Försäkringskassan att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Detta uppfattas av många som en signal om ytterligare press på Försäkringskassan att hålla igen på assistansersättningen.
Publicerad: 2016-02-03

Professor Christoffer Gillberg och författare Lisbeth Pipping är två av de debattörer som kräver en lagändring för att förbättra stödet när föräldrarna har utvecklingsstörning.

Nyhetssvep: Lagstifta om stöd till barn med förälder som har utvecklingsstörning

Sex nyheter du inte får missa. Det handlar bland annat om stöd till barn med förälder som har utvecklingsstörning. Kolla in nyhetssvepet från HejaOlika idag!
Publicerad: 2016-02-02

Eric Löwenthal. Foto: Anna Pella.

Ståupp-pappan hanterar livet med humor

Intervju med Eric Löwenthal. Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Han säger att humor har varit ett sätt för honom att hantera livet så länge han kan minnas. Och när han ser samhällets många gånger tafatta bemötande ur sonens Alexanders ögon går det inte att låta bli att skämta om saken. Möt ståuppkomikern Eric Löwenthal – pappan som använder humorn som vapen.
Publicerad: 2016-02-01

– Den stora skillnaden är att du har all makt att själv välja dina assistenter och att du har större frihet att planera och bestämma, säger Jessica Smaaland. Foto: Linnea Bengtsson.

Bli chef över ditt eget liv

Intervju med Jessica Smaaland. Ur Tema Assistans i Föräldrakraft nr 1, 2016.

Ett sätt att öka sin självständighet är att ta makten över sin egen assistans. Jessica Smaaland berättar om sina personliga erfarenheter av att ta kontrollen.
Publicerad: 2016-01-29

Uppladdning inför Anhörigriksdagen

Videointervju med Pontus Oscarsson, vice ordförande i Anhörigas riksförbund

Nu laddas det för fullt inför 2016 års Anhörigriksdag i maj. Vi har träffat Pontus Oscarsson för att ta tempen på stämningen. Se vår videointervju med vice ordförande i Anhörigas riksförbund.
Publicerad: 2016-01-25

- Det är mycket alarmerande att kommuner ofta inte ens informerar om möjligheten till tilläggsbelopp, säger Maritha Sedvallsson, Handikappförbunden, i ett kritiskt uttalande om Gustav Fridolins nya förslag till regler för extrapengar för särskilt stöd.

”Hindra kommuner att smita från ansvaret för särskilt stöd”

Regeringen får hård kritik för brister i förslaget om nya regler för tilläggsbelopp

Regeringen får idag kritik för gårdagens utspel om tydligare regler för för tilläggsbelopp för särskilt stöd i skolan. – Ta bort kommunernas möjlighet att kringgå sitt ansvar, säger Maritha Sedvallsson i Handikappförbunden.
Publicerad: 2016-01-22

86