Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Thea och Daniel gratulerar syskonstödjaren Marcus som just vunnit en duell i blåspingis  på Drottning  Silvias Barn- och Ungdoms­­sjukhus. Foto: Anna Pella.

Som medicin för syskon

Reportage om syskonstödjare. Ur Tema Syskon i Föräldrakraft nr 6, 2015.

På Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg har syskon till patienter en alldeles egen plats. När de träffar syskonstödjarna Marcus och Magnus får de hitta på roliga saker samtidigt som de får möjlighet att prata om sin situation. De får helt enkelt vara i centrum för en stund.
Publicerad: 2015-12-03

Elin Wahlstedt. Foto: Linnea Bengtsson.

Unga ska inte behöva känna panik över att allt förändras över en natt!

Reportage ur Föräldrakraft nr 5, 2015

Elin Wahlstedt, 21 år, är en av de ungdomar som engagerat sig i det nya projektet om övergången från barn- till vuxensjukvård. ”Jag hoppas vi kan ta åtminstone ett steg i rätt riktning, så att övergången inte blir lika ostrukturerad i framtiden.”
Publicerad: 2015-10-10

Bild på programmet för Sällsynta filmfestivalen.

En sällsynt filmisk dag

Filmfestivalen på Sällsynta dagen 29 februari 2016.

Genom dokumentärfilmen kan viktiga berättelser om vanliga människor, med sällsynta liv, nå fram till den breda publiken. Sällsynta filmfestivalen har premiär på skottdagen och på programmet står allt från nutida svenska dokumentärer till en Oscarsnominerad kortfilm från Polen.
Publicerad: 2016-01-15

Jonna Ram, 1, föddes med Cri du Chat, ett syndrom som i hennes fall bland annat medfört att hon föddes med kluven läpp. Några vec­kor efter att denna bild togs ska Jonnas spalt opereras. Foto: Anna Pella.

Här träffas nya små sällsynta

Reportage ur Föräldrakraft nr 1, 2016

Att träffa andra i liknande situation och därmed hitta referenspunkter i sitt föräldraskap är syftet när sex familjer idag får möjlighet att träffas på Ågrenska i Göteborg. Gemensamt för dem alla är att de relativt nyligen fått en sällsynt diagnos för sitt barn, och med varsam hand får de hjälp att fundera över vad detta föräldraskap kan tänkas innebära.
Publicerad: 2016-01-13

nytida_solhaga600.jpg

Koncentrationen ökar när riskkapitaljättar går samman

Nytida och Solhagagruppen i storaffär

Nu ökar koncentrationen ytterligare inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar. Nytida och Solhagagruppen planerar att gå samman, avslöjas det idag.
Publicerad: 2016-01-12

Suzanne Elmqvist är föreläsare och handledare för arbetsledare och personliga assistenter. Här tipsar hon om hur bra feedback kan göra dig till en bättre handlare för dina assistenter. Foto: Anna Pella.

Guide: Bli bättre på feedback till dina assistenter

Guide ur Tema Personlig assistans i Föräldrakraft nr 1, 2016.

Varför är det så viktigt att ge feedback till de personliga assistenterna? Och hur gör du det på rätt sätt? Vi frågade Suzanne Elmqvist, handledare och själv assistans­användare om hur feedback kan göra dig till en bättre arbetsledare för dina eller ditt barns assistenter.


Publicerad: 2016-01-12

ceciliagunnarsson-webb-900.jpg

”Den bästa vården får inte begränsas till de som hörs mest”

Cecilia leder det nya regionala centrumet för sällsynta diagnoser. Reportage från Föräldrakraft nr 6, 2015.

Som läkare har Cecilia Gunnarsson mött många familjer med barn som fallit mellan stolarna i vården. Nu leder hon ett av de första regionala centrumen för sällsynta diagnoser. Och lobbar för att den bästa kompetensen ska nå de mest utsatta patienterna.
Publicerad: 2016-01-12

Vi vill hylla goda exempel

Ledare ur Föräldrakraft nr 1, 2016.

2016 blir ett spännande år. Inte bara för att Föräldrakraft fyller 10 år i september. Framförallt är det första året då vi delar ut priset ”Bästa LSS-kommun”, i samarbete med Anna Barsk Holmbom och en mycket kompetent jury.
Publicerad: 2016-01-10

Läkarteamet diskuterar med en ung flickas pappa om att hon behöver operera bort båda armarna – för att de ändå bara är i vägen. Skådespelarna har dysmeli eller liknande diagnoser och framställs som normen. Ur filmen ”En sällsynt vanlig dag”, UR. Foto: Annika Busch.

”Jag var rädd att det skulle vara alltför känsligt, men insåg att detta är vardagen för många”

I tvärtom-världen är det sällsynta det vanliga, och att ha funktionsvariationer det normala. Med novellfilmen ”En sällsynt vanlig dag” vill UR-producenten Helene Näslund få människor att reflektera över hur vi bemöter det vi inte är vana vid.
Publicerad: 2016-01-09

88