Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

De ser ingen minskning av behovet av resursskolor. Niklas Ahlström, vd för Utvecklingspedagogik, och Nicklas Johansson, rektor, har cirka 180 barn i kö.

Lång kö till friskolor med specialkompetens

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Oavsett politiska vindar fyller fristående resursskolor en viktig funktion i skolsverige. Många av dessa skolor är ytterst populära och köerna dit är ofta långa.
Publicerad: 2015-12-05

Nicklas Mårtensson. Foto: Linnea Bengtsson.

”Resursskolor och mindre grupper är ovärderliga – ibland fungerar inget annat”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Bland medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet finns stor tvek­samhet till inkludering, om det innebär att målet är att dra ned på mindre grupper och resursskolor.
Publicerad: 2015-12-05

Ann-Marie Beglers förslag om att ekonomiskt stödja felplacerade elever som vill vuxenutbilda sig har inte vunnit gehör hos utbildningsdepartementet och dess chef Gustav Fridolin. Foto: Linnea Bengtsson.

Regeringen nobbar extrastöd till elever som felplacerats i särskola

Ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Under 2017 får även särskoleelever rätt till vuxenutbildning på gymnasial nivå. Däremot nobbar regeringen Ann-Marie Beglers förslag om extra stöd till elever som felplacerats i särskolan.
Publicerad: 2015-12-05

gunilla_anncatrin.webb_.jpg

”Skolan har dålig kunskap om mitt barns diagnos”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Många barn med sällsynta diagnoser får inte rätt stöd i skolan. Dryga hälften av föräldrarna upplever att skolans kunskap om deras barns diagnos är dålig eller mycket dålig och 37 procent anser att kunskapen om barnens behov är bristfällig. Det visar en ny nationell enkätundersökning.


Publicerad: 2015-12-05

Samling. Emil lämnar tillbaka påsen som innehåller dagens aktiviteter till sin klassföreståndare Zsuzsanna Magyar. Bakom Emil skymtar mamma Jennie dagen till ära. Foto: Anna Pella.

Emil lämnar rullen utanför klassrummet

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

När Emil kommer till skolan lämnar han rullstolen utanför klassrummet. Istället är han fysiskt aktiv hela sin skoldag på Move & Walk i Göteborg. Häng med på dagens första lektion.
Publicerad: 2015-12-05

”Tack mamma Jennie för att du delar med dig”

Kommentar till reportaget ”Tyra finns inte längre” ur Föräldrakraft nr 5, 2015.


Publicerad: 2015-12-05

Foto

”Känslan av samhörighet är underbar”

Insändare ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Känslan av samhörighet och gemenskap. Den känslan är helt underbar och ger sådan lycka i kroppen.
Publicerad: 2015-12-05

Inkludering anses av många vara en universallösning för  att skapa en skola för alla. Det finns goda exempel,  som Nossebro skola.  Men i praktiken fungerar det inte för många barn. Brist på lärare, specialpedagoger och anpassningar  får allt fler att vända sig till resursskolor.

Inkludering stärkte elevernas självbild

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Alla kan lyckas i skolan. Det visade Nossebro skola i lilla Essunga kommun. För fem år sedan träffade Föräldrakraft dåvarande rektorn Johanna Lundén och skolchefen Bosse Johansson (bilden) som berättade om sina goda erfarenheter.
Publicerad: 2016-08-15

”Tyras gravsten är taktil, hon såg ju så dåligt”, säger mamma Jennie som besöker graven ungefär en gång i veckan. Foto: Anna Pella.

Tyra finns inte längre

Intervju ur Föräldrakraft nr 5, 2015.

Det här är mamma Jennies berättelse om sin dotter Tyra som föddes med en mycket ovanlig kromosom­avvikelse och som dog i sviterna av ett RS-virus förra året, bara fem år gammal.
Publicerad: 2015-10-05

88