Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Trine och Hilda.

Populär blogg gör comeback på HejaOlika

Äntligen hälsar vi Trine Nyberg välkommen tillbaka som bloggare! Efter ett års uppehåll börjar Trine åter dela med sig av sin och familjens vardag och upplevelser.
Publicerad: 2016-03-17

En av våra specialsidor handlar om Anhörigriksdagen. Se en större illustration längre ned på denna sida.

Här får du unik koll på vårens hetaste mässor och konferenser

Specialsidor med värdefulla tips före, under och efter mässorna

Våren 2016 är fullmatad för alla som är intresserade av funktionshinderfrågor. Föräldrakraft och HejaOlika.se gör temasidor om de sex hetaste mässorna och konferenser om hjälpmedel, anhörigstöd, skola och NPF.
Publicerad: 2016-03-14

- Idrott och träning hjälper min och min familj att funka i vardagen, det är också där jag får göra av med energi och ha roligt, säger Aila Ibanez Mengüc.

Idrott och NPF är nyckeln till framgång för Aila

Idrott och NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, är nyckeln till framgång. Det menar Aila Ibanez Mengüc som är idrottsledare sedan 20 år tillbaka och nu kämpar för att fler ska upptäcka fördelarna.
Publicerad: 2016-03-14

Linnea Björndahl gläds åt det stora intresset för Special Olympics idrottsdagar. I maj berättar hon om satsningen på Särskolans rikskonferens.

Stor efterfrågan på idrottsdagar för särskolan

Sepcial Olympics gör efterlängtad satsning

Särskolans elever är en eftersatt grupp när det gäller idrottssatsningar. School Days är en ny satsning på idrottsdagar som kan ändra på det. Bakom initiativet står Special Olympics Sweden, som är kopplat till Parasport-förbundet.
Publicerad: 2016-03-14

- Det är verkligen en idrott som passar den som använder rullstol, fler borde testa på, säger Jozephine Dahl

Jozephine siktar på att bli bäst i Sverige

Möte henne på Hjultorget och låt dig inspireras

Hon är ensam i Sverige om att tävla i armbrytning som sittande. För Jozephine Dahl har det alltid varit viktigt att inte låta sig styras och hämmas av vad andra säger att man kan eller inte kan göra. – Det finns inga tävlingar för sittande i armbrytning i Sverige, eftersom ingen annan sittande bryter. Utomlands finns det mer, men här i Sverige får jag tävla mot stående, berättar Jozephine.
Publicerad: 2016-03-14

Jämlikhet är temat för lektion 12 av LSS-skolan som skrivs av Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 12: Jämlikhet

LSS ska utjämna skillnaderna i levnadsvillkor mellan personer med och utan stora funktionsnedsättningar. Hur har det gått?

Mycket har hänt de senaste 20 åren med LSS, lagen om stöd och service. Mycket har förändrats till det bättre. Men har personer med funktionsnedsättning uppnått den jämlikhet med övriga samhället som lagen talar om? Den frågan ger Harald Strand svar på i denna lektion 12 av LSS-skolan.
Publicerad: 2016-03-13

- Kommunerna måste bidra till att det finns aktiviteter för alla. Detta gäller under sportlovet, men också resten av året, skriver Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana, som granskat tillgängligheten vid årets sportlovsaktiviteter.

Alla har rätt till aktivt sportlov

DEBATTARTIKEL. Barn och unga med funktionsnedsättning måste få möjlighet att aktivera sig under sportlovsveckan precis som deras jämnåriga. Vill vi uppmana landets kommuner att tillsammans med lokala brukarorganisationer satsa på att ge alla möjlighet att aktivera sig på loven och se till att informationen kring tillgängligheten förbättras.
Publicerad: 2016-03-11

- Många frågar sig hur man ska göra psykologiska tester på barn som har begränsade kunskaper i svenska, säger Tage Gumaelius, programansvarig för Särskolans rikskonferens i maj, där dessa frågor har framträdande plats.

Oro för nya brister i särskole-utredningar

Flyktingmottagande en het fråga på Särskolans rikskonferens

Flyktingkrisen präglar även Särskolans rikskonferens detta år. Oron växer över hur landets skolor ska klara att göra korrekta utredningar och placeringar av nyanlända elever som har utvecklingsstörning. Särskola eller vanlig skola?
Publicerad: 2016-03-10

88