Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Marie Nilsson och Maria Nyström.

Expertsvar: Medicinsk bedömning av invaliditet

Expertsvar ur Föräldrakraft nr 1, 2016

Aj Personskadors medarbetare får ofta frågor om assistans. Här svarar personskadespecialisterna Maria Nyström och Marie Nilsson på vanliga frågor samt ger tips.
Publicerad: 2016-01-05

Natalie åkte tillsammans med två assistenter och bästa kompisarna Max och Hanna. Foto: Samuel Andersson.

Natalie drog på festival – nu vågar hon förverkliga fler drömmar

Musik, sköna människor, fest och en hel del lera – drömmen om festival hade funnits hos Natalie i tre år innan hon i somras drog iväg till Bråvalla tillsammans med sina två bästa vänner.
Publicerad: 2016-01-05

Björn Klanac och Andreas Södahl

Expertsvar: Toalettbesök på utlandsresa

Ur Föräldrakraft nr 1, 2016

Björn Klanac och Andreas Södahl, båda sjukgymnaster, driver Momentum Ergonomi och Förflyttning. Med mångårig erfarenhet inom sjukgymnastik, personlig assistans och hemtjänst kommer de kunna svara på era frågor i ämnena förflyttningskunskap, arbetsmiljö och ergonomi.
Publicerad: 2016-01-05

Vänstra bilden: ”Föräldraskap är ett lärlingskap som vi alla behöver träna på”, säger Lydia Springer och håller i dockan Albin, en babysimulator som används inom SUFs metodutvecklingsarbete. Högra bilden: Mammor. Anna och Maggie är med i referensgruppen på SUFs kunskapscenter i Uppsala. Foton: Anna Pella.

Mammorna som delar erfarenheter om föräldraskap

Ur Tema Föräldraskap i Föräldrakraft nr 1, 2016.

Både Maggie och Anna vet hur föräldraskapet kan påverkas när man har en kognitiv funktionsnedsättning. Nu delar de med sig av sina erfarenheter för att kunna hjälpa andra familjer i liknande situation.
Publicerad: 2016-01-05

Veronica Wingstedt de Flon är jurist i botten och har bland annat jobbat med utvecklings- och förändringsarbete inom näringslivet. Det har hon haft stor nytta av sedan hon tillträdde tjänsten som verksamhetsansvarig för NFSD.

”Två världar måste mötas”

Intervju med Veronica Wingstedt de Flon på Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser.

Hälso- och sjukvården behöver mer kunskap om patientens livssituation för att kunna erbjuda ett stödsystem som fungerar på sikt. Det kan omöjligt hänga på individen, säger Veronica Wingstedt de Flon på Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser.
Publicerad: 2016-01-03

Sorgen efter Ludvig kommer att vara tung länge. Att förlora sitt barn är som att förlora en del av sig själv, menar Yvonne och Sören. Foto: Linnea Bengtsson.

”Vi har förlorat en del av oss själva”

Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson berättar om sonen Ludvig som gick bort i mars 2015. Ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Han var en helt vanlig kille med massor av humor och kärlek, och det var typiskt honom att ha glimten i ögat, berättar Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson om sonen Ludvig som gick bort tidigare i år.
Publicerad: 2015-12-30

Omslag till Föräldrakraft nr 1, 2016

Läs den digitala versionen av Föräldrakraft nr 1, 2016 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 1, 2016 i digital version. Denna 84-sidiga utgåva har teman om föräldraskap & funktionsnedsättning, kollo och assistans.
Publicerad: 2015-12-27

LSS-reformen har varit en framgång och är en angelägenhet för alla, skriver forskarna Jenny Wilder och Anna Karin Axelsson.

Assistansreformen gör att barn kan växa upp i kärlek

Forskare hyllar framgångarna med LSS och personlig assistans.

När politiker i dag säger att de ska se över assistansreformen och dess höga kostnader; vad exakt är det man vill skära ned på? Reformen gör det möjligt för barn och unga att växa upp i kärlek och gemenskap. I dag har vi glömt hur det var tidigare, skriver de två forskarna Jenny Wilder och Anna Karin Axelsson, docent specialpedagogik respektive fil dr handikappvetenskap.
Publicerad: 2015-12-22

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 10: Tillstånd, kontroll och överklaganden

Harald Strand presenterar ett nytt avsnitt av LSS-skolan.

Vilka regler gäller för tillstånd och kontroll av LSS-verksamheter? Och hur är gången när man överklagar ett beslut? Välkommen till LSS-skolan lektion 10.
Publicerad: 2015-12-21

90