Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Arbetet med att göra lokaler, webbsidor och trycksaker tillgängliga måste genast ta fart, menar debattörerna. Foto: Peter Åstedt

”Gör kulturarvet tillgängligt nu”

Kulturarvet är inte tillgängligt för alla och förändringarna till det bättre går alldeles för långsamt. Tillgänglighetsarbetet måste genast bli en mer självklar del av den ordinarie verksamheten, menar Riksantikvarieämbetet och flera funktionshinderorganisationer.
Publicerad: 2015-11-30

Håkan Ceder vill byta ut vårdbidrag och handikappersättning om nya system.

Nya regler för vårdbidrag och handikapp-ersättning kan beröra 120 000 personer

Statliga utredaren Håkan Ceder föreslår att handikappersättningen och vårdbidraget slopas och ersätts med helt nya ersättningar i januari 2017. Berörda är 56 000 barn med vårdbidrag och 63 500 personer med handikappersättning.


Publicerad: 2015-11-30

I maj är det dags för Eurovision-fest i Stockholm, och Liberalerna vill att fler ska få möjlighet till ledsagning för evenemanget. Foto: Elena Volotova/EBU

”Ge fler funkisar rätt att gå på Eurovision”

Fler borde få njuta av nästa års Eurovision-yra. Det tycker Liberalerna i Stockholm, som nu vill höja beloppsgränsen för ledsagning så att fler personer med funktionsnedsättning ges möjlighet att gå på Eurovision song contest och andra dyrare tillställningar.
Publicerad: 2015-11-30

Forskare i stort utspel: LSS har redan slagits ut

Femton forskare går idag ut med en debattartikel där de hävdar att LSS redan har slagits ut som pluslag till socialtjänstlagen. – I flera fall handläggs LSS-ärenden som om de vore SoL-ärenden. Det innebär ett betydligt sämre och begränsat stödalternativ, skriver forskarna.
Publicerad: 2015-11-27

Cecilia Blanck anser att finansminister Magdalena Andersson har föregripit den kommande LSS-utredningen. Foton: Linnea Bengtsson.

”Finansministern skapar stor oro och skadar LSS”

23 värdegrundbaserade anordnare kritiserar Magdalena Andersson

– Att ställa utsatta grupper mot varandra är en usel och cynisk politik. Magdalena Andersson föregriper också den av regeringen aviserade översynen av LSS, Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade, när hon deklarerar att det finns ”luft i systemet”. Det säger Assistansanordnarnas ordförande Cecilia Blanck.
Publicerad: 2015-11-26

- Förödande om förslagen genomförs, skriver Anne Lönermark, Autism- och Aspergerförbundet, och Anki Sandberg, Riksförbundet Attention.

Tvångsvård nytt hot för tusentals barn med funktionsnedsättning

Hård kritik mot statlig utredning

En statlig utredning öppnar dörren för tvångsvård av tusentals barn med funktionsnedsättningar som autism, Aspergers syndrom, ADHD eller Tourettes syndrom. Det varnar Anne Lönermark, Autism- och Aspergerförbundet, och Anki Sandberg, Riksförbundet Attention, för.


Publicerad: 2015-11-26

fk1506_ettan300.jpg

Läs den digitala versionen av Föräldrakraft nr 6, 2015 redan idag

Prenumeranter kan nu ladda hem pdf-filen

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 6, 2015 i digital version. I ett reportage möter du Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson i ett samtal om sonen Ludvigs bortgång.


Publicerad: 2015-11-25

Det unika med appen är direktkontakten mellan patienten och vården, menar Åsa Wallin, chefssjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Anna Larsson, Medicinsk bild, Karolinska universitetssjukhuset

Unga får stenkoll på diabetes med ny app

På Astrid Lindgrens barnsjukhus ska en ny app ska lära unga med barndiabetes sambanden mellan kost, insulinbehov och träning – samt hjälpa vården och patienter att ha direktkontakt med varandra.
Publicerad: 2015-11-25

Pelle Kölhed.

”Ren skandal om vi inte får plats i LSS-utredningen”

Funktionshinderrörelsen väntar fortfarande på en inbjudan

– Det vore en skandal om funktionshinderrörelsen inte får sitta med i LSS-utredningen. Det säger Pelle Kölhed, vice ordförande i Handikappförbunden, som är mycket oroad över att socialdepartementet ännu inte bjudit in rörelsen.
Publicerad: 2015-11-25

91