Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

- Det är jobbigt att vården har så lite kunskap om sällsynta diagnoser, tycker Emma Lindsten som själv måste vara experten på sin egen diagnos XLH. Foto: Linnea Bengtsson.

”Nu är det viktigt att vi är aktiva och påverkar”

Emma Lindsten är med i brukarnätverket för sällsynta diagnoser (Ur Föräldrakraft nr 6, 2015)

Riksförbundet Sällsynta diagnoser har satsat stort på att engagera brukare för att driva på för en bättre vård. Emma Lindsten, 26 år, är en av de som aktiverat sig. Nu är hon med om att utforma de nya regionala centrumen för sällsynta diagnoser.
Publicerad: 2015-12-15

Högspecialiserad epilepsivård finns runtom i landet, men få patienter erbjuds kirurgi, konstaterar Socialstyrelsen. Foto: Lars-Göran Jansson/Örebro universitetssjukhus

Fler bör få epilepsikirurgi

Alltför få patienter opereras för sin epilepsi och väntan på en kirurgisk behandling är ofta väldigt lång. Det konstaterar Socialstyrelsen i en förstudie och man föreslår nu att det tas fram ett kunskapsstöd i form av nationella riktlinjer.
Publicerad: 2015-12-14

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.

Nya rutiner behövs när efterskottsbetalning införs

Från och med oktober byter Försäkringskassan från förskotts- till efterskottsbetalning av assistansersättningen. Och nu radar frågorna upp sig inför förändringen. Heja Olika bad Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning och Rådgivning, om svar på hur assistansanordnarna ska omställningaren.
Publicerad: 2015-12-14

Maria Persdotter.

RBU slår larm: Barn och unga drabbas av överdrifter om assistansfusk

Den överdrivna mediebilden av utbrett assistansfusk drabbar nu allt fler medlemmar av RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Många medlemmar känner sig misstänkliggjorda av mediernas stora fokus på assistansfusk.
Publicerad: 2015-12-11

Christoffer Lindhe har tagit emot flera utmärkelser som innovatör och entreprenör, här en bild från Hjultorget 2014. Foto: Linnea Bengtsson.

Christoffer Lindhe lanserar nya proteser och siktar på USA

Nu hoppas Christoffer Lindhe på ett snart genombrott för de nya fotproteser han har utvecklat i det egna företaget Lindhe Xtend. Nya produkter släpps i Skandinavien samtidigt som företaget siktar in sig på USA.
Publicerad: 2015-12-11

Åsa Regnér föreslår en ny lag för bostadsanpassningsbidrag som ska gälla från juli 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

Regeringen vill sätta stopp för ökade hjälpmedelskostnader

Nu sätter regeringen igång den nya hjälpmedelsutredningen. Kostnaderna får inte öka, är ett av direktiven. Om det ändå kommer förslag som ökar kostnaderna måste de ha väl underbyggd finansiering.
Publicerad: 2015-12-10

Ett 30-tal barn och unga har en spännande fritid på Jordbrogården.

Lägg inte ned Jordbrogården som betyder så mycket för våra unga

Debattartikel av Mia Sundling, mamma till en av ungdomarna på Jordbrogården

DEBATTARTIKEL. Alla har ni hört talas om Glada Hudikteatern, som fått så enormt bra mottagande i Sverige och i världen. Jordbrogården är just detta för Haninge kommun.
Publicerad: 2015-12-10

Iki Gonzalez Magnusson. Foto: Linnea Bengtsson.

Iki hyllas för att hon gör kulturen tillgänglig

Kulturskaparen Iki Gonzalez Magnusson fick årets Stil-pris. Priset delades ut vid en festlighet vid Globen på onsdagskvällen.
Publicerad: 2015-12-10

Prins Carl Philip. Foto: Linnea Bengtsson.

”En förkämpe för alla som har dyslexi”

Prins Carl Philip engagerar sig ännu mer i dyslexifrågor, nu genom att bli beskyddare för Dyslexiförbundet FMLS. – Han har själv rest sig upp efter att ha blivit nergjord offentligt, säger förbundets ordförande Bengt-Erik Johansson.
Publicerad: 2015-12-10

91