Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Uppladdning inför Anhörigriksdagen

Videointervju med Pontus Oscarsson, vice ordförande i Anhörigas riksförbund

Nu laddas det för fullt inför 2016 års Anhörigriksdag i maj. Vi har träffat Pontus Oscarsson för att ta tempen på stämningen. Se vår videointervju med vice ordförande i Anhörigas riksförbund.
Publicerad: 2016-01-25

- Det är mycket alarmerande att kommuner ofta inte ens informerar om möjligheten till tilläggsbelopp, säger Maritha Sedvallsson, Handikappförbunden, i ett kritiskt uttalande om Gustav Fridolins nya förslag till regler för extrapengar för särskilt stöd.

”Hindra kommuner att smita från ansvaret för särskilt stöd”

Regeringen får hård kritik för brister i förslaget om nya regler för tilläggsbelopp

Regeringen får idag kritik för gårdagens utspel om tydligare regler för för tilläggsbelopp för särskilt stöd i skolan. – Ta bort kommunernas möjlighet att kringgå sitt ansvar, säger Maritha Sedvallsson i Handikappförbunden.
Publicerad: 2016-01-22

Ann-Kristin Sandberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Nya praktiska stöd blir viktigast på NPF forum

Stöd och anpassningar i vardagen står i fokus när Riksförbundet Attention i maj anordnar den stora konferensen och mässan NPF forum i Kista. – Nu måste vi få mycket mer praktisk handling när det gäller stöd, hjälpmedel och coachning både i skola och arbetsliv, säger Ann-Kristin Sandberg, ordförande för Attention.


Publicerad: 2016-01-21

”Risken att förlora sin assistans har ökat”

Risken för att förlora sina rätt till personlig assistans har ökat, säger Anna Barsk Holmbom, konsult och utbildare i en videointervju med HejaOlika. Hon berättar också vad domen om ”femte behovet” bertyder och hur man kan förbereda sig för att minska risken för att få problem med assistansen.
Publicerad: 2016-01-21

Tydligare regler för tilläggsbelopp är en viktig förändring för några av de mest utsatta eleverna och för skolor som arbetar särskilt med dem, säger Gustav Fridolin. Foto: Linnea Bengtsson.

Fridolin vill göra det lättare att få tilläggsbelopp i skolan

Beslut om lagrådsremiss idag

Regeringen vill göra det lättare att få tilläggsbelopp för särskilt stöd i skolan. Det är innebörden av en lagrådsremiss som regeringen idag beslutade om.
Publicerad: 2016-01-21

Thea och Daniel gratulerar syskonstödjaren Marcus som just vunnit en duell i blåspingis  på Drottning  Silvias Barn- och Ungdoms­­sjukhus. Foto: Anna Pella.

Som medicin för syskon

Reportage om syskonstödjare. Ur Tema Syskon i Föräldrakraft nr 6, 2015.

På Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg har syskon till patienter en alldeles egen plats. När de träffar syskonstödjarna Marcus och Magnus får de hitta på roliga saker samtidigt som de får möjlighet att prata om sin situation. De får helt enkelt vara i centrum för en stund.
Publicerad: 2015-12-03

Elin Wahlstedt. Foto: Linnea Bengtsson.

Unga ska inte behöva känna panik över att allt förändras över en natt!

Reportage ur Föräldrakraft nr 5, 2015

Elin Wahlstedt, 21 år, är en av de ungdomar som engagerat sig i det nya projektet om övergången från barn- till vuxensjukvård. ”Jag hoppas vi kan ta åtminstone ett steg i rätt riktning, så att övergången inte blir lika ostrukturerad i framtiden.”
Publicerad: 2015-10-10

Bild på programmet för Sällsynta filmfestivalen.

En sällsynt filmisk dag

Filmfestivalen på Sällsynta dagen 29 februari 2016.

Genom dokumentärfilmen kan viktiga berättelser om vanliga människor, med sällsynta liv, nå fram till den breda publiken. Sällsynta filmfestivalen har premiär på skottdagen och på programmet står allt från nutida svenska dokumentärer till en Oscarsnominerad kortfilm från Polen.
Publicerad: 2016-01-15

Jonna Ram, 1, föddes med Cri du Chat, ett syndrom som i hennes fall bland annat medfört att hon föddes med kluven läpp. Några vec­kor efter att denna bild togs ska Jonnas spalt opereras. Foto: Anna Pella.

Här träffas nya små sällsynta

Reportage ur Föräldrakraft nr 1, 2016

Att träffa andra i liknande situation och därmed hitta referenspunkter i sitt föräldraskap är syftet när sex familjer idag får möjlighet att träffas på Ågrenska i Göteborg. Gemensamt för dem alla är att de relativt nyligen fått en sällsynt diagnos för sitt barn, och med varsam hand får de hjälp att fundera över vad detta föräldraskap kan tänkas innebära.
Publicerad: 2016-01-13

94