Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Nicklas Mårtensson. Foto: Linnea Bengtsson.

”Resursskolor och mindre grupper är ovärderliga – ibland fungerar inget annat”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Bland medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet finns stor tvek­samhet till inkludering, om det innebär att målet är att dra ned på mindre grupper och resursskolor.
Publicerad: 2015-12-05

Inkludering anses av många vara en universallösning för  att skapa en skola för alla. Det finns goda exempel,  som Nossebro skola.  Men i praktiken fungerar det inte för många barn. Brist på lärare, specialpedagoger och anpassningar  får allt fler att vända sig till resursskolor.

Inkludering stärkte elevernas självbild

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Alla kan lyckas i skolan. Det visade Nossebro skola i lilla Essunga kommun. För fem år sedan träffade Föräldrakraft dåvarande rektorn Johanna Lundén och skolchefen Bosse Johansson (bilden) som berättade om sina goda erfarenheter.
Publicerad: 2016-08-15

”När valet av skola är begränsat till en enda kommunal skola kan det vara en tuff utmaning att ställa krav på rätt stöd och fungerande undervisnings­grupper.” Foto: Linnea Bengtsson.

”Jag trodde skolan var för alla men det har varit många besvikelser”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Först en vanlig kommunal skola. Sedan en friskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och nu i höst – äntligen – en resursskola specialiserad på barn med autism. Agneta Söders dotter är bara 12 år men har redan haft en lång och krokig resa för att hitta en skola som fungerar.
Publicerad: 2015-12-05

Ann-Marie Beglers förslag om att ekonomiskt stödja felplacerade elever som vill vuxenutbilda sig har inte vunnit gehör hos utbildningsdepartementet och dess chef Gustav Fridolin. Foto: Linnea Bengtsson.

Regeringen nobbar extrastöd till elever som felplacerats i särskola

Ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Under 2017 får även särskoleelever rätt till vuxenutbildning på gymnasial nivå. Däremot nobbar regeringen Ann-Marie Beglers förslag om extra stöd till elever som felplacerats i särskolan.
Publicerad: 2015-12-05

”Tack mamma Jennie för att du delar med dig”

Kommentar till reportaget ”Tyra finns inte längre” ur Föräldrakraft nr 5, 2015.


Publicerad: 2015-12-05

Förskolans fasta rutiner blev en trygghet för Filip  när lillasyster Elvira föddes och tillvaron vändes upp och ned för familjen Olofsson. Foto: Anna Pella.

Förskolan – Filips fasta punkt

Reportage från Tema syskon i Föräldrakraft nr 6, 2015.

För Filip, 3,5, blev förskolan en fast punkt i tillvaron när lillasyster Elvira föddes. För mamma Annie och pappa Torbjörn har det varit en stor lättnad att veta att förskolepersonalen haft ett extra öga på Filip och en trygg famn att erbjuda, när de själva känt att de inte räcker till.
Publicerad: 2015-12-01

Foto

”Känslan av samhörighet är underbar”

Insändare ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Känslan av samhörighet och gemenskap. Den känslan är helt underbar och ger sådan lycka i kroppen.
Publicerad: 2015-12-05

gunilla_anncatrin.webb_.jpg

”Skolan har dålig kunskap om mitt barns diagnos”

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Många barn med sällsynta diagnoser får inte rätt stöd i skolan. Dryga hälften av föräldrarna upplever att skolans kunskap om deras barns diagnos är dålig eller mycket dålig och 37 procent anser att kunskapen om barnens behov är bristfällig. Det visar en ny nationell enkätundersökning.


Publicerad: 2015-12-05

Björn Klanac och Andreas Södahl

Expertsvar: Det har börjat bli för tungt att lyfta min son som jag är assistent till

Ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Jag är mamma till en tonåring. Han förflyttas med lyft så det är inte så jobbigt. Men när vi ska vända honom i sängen för att få på lyftselen eller när han ska längre upp i sängen så blir det riktigt tungt.
Publicerad: 2015-12-05

94