Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

För att kunna åka iväg behöver vi känna trygghet och vetskap om att Liv har det bra, även när vi inte är där, säger Malena och Ola Unevik. Foto: Anna Pella.

Konsten att hålla ihop

Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Hur gör man plats för parrelationen när livet kretsar kring att få vardagen kring barnet att fungera? Föräldrakraft har träffat makarna Unevik, som tidigt bestämde sig för att dela rakt av på allt merarbete, och som när utrymme ges drar iväg några dagar på tu man hand.


Publicerad: 2015-12-03

Flygande start för nya webben

Ledare ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Det blev en flygande start för vår nya webb HejaOlika i november. Första veckan hade vi mångdubbelt fler besökare än vanligt. Efter allt jobb med att ta fram hejaolika.se så är vi förstås jätteglada över det positiva mottagandet.
Publicerad: 2015-12-03

Händer. Foto: iStock.

Fler röster om parrelationen

Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Vår sons funktionsnedsättning innebär att all energi går åt till hans behov och välbefinnande. Jag har ingen energi över till min man, och tålamodet är så överbelastat att det ofta brister bara jag ska kommunicera med honom.
Publicerad: 2015-12-03

Assistenten Juliana tycker att Alexander visar att han är mer nöjd med sin tillvaro sedan han började åka till Furuboda. Foto: Anna Pella.

Alexanders väg till socialt samspel

Ur Tema Relationer i Föräldrakraft nr 6, 2015.

Genom att locka fram små spår av de förmågor Alexander hade innan skadan och bygga vidare därifrån, skapas nya möjligheter för socialt samspel. Lust och glädje står på schemat när han idag kommer till kommunikationsträningen på Furuboda. Häng med!


Publicerad: 2015-12-03

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Skratt och hälsa

Sören Olssons krönika i Föräldrakraft nr 6, 2015.

”Ett lyckligt liv är bara en kedja av lyckliga ögonblick, men de flesta människor tillåter inte det lyckliga ögonblicket eftersom de är så upptagna med att försöka skaffa ett lyckligt liv.” Abraham-Hicks
Publicerad: 2015-12-03

- Regeringen får hela funktionshinderrörelsenn emot sig om man ger utredningen starkt fokus på besparingar, säger Maria Persdotter. Foto: Denny Lorentzen.

”Tyvärr finns all anledning att vara orolig för LSS-utredningen”

Intervju med RBU:s ordförande Maria Persdotter

– Tyvärr finns all anledning att vara orolig för den kommande LSS-utredningen. Det säger Maria Persdotter, ordförande för RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, i en intervju med HejaOlika.
Publicerad: 2015-12-02

Funktionshindersdagen uppmärksammas på flera olika sätt i de nordiska länderna. Foto: Søren Sigfusson/Norden.org

Så firas internationella funktionshindersdagen

Internationella funktionshindersdagen firas den 3 december med debatter runt om i Norden och internationellt. I Sverige står den framtida strategin för funktionshinderpolitiken i fokus.
Publicerad: 2015-12-02

En europeisk tillgänglighetslag kan verkligen göra skillnad och bidra till ett samhälle för alla, menar Stig Nyman, ordförande för Handikappförbunden. Foto: Erja Lempinen

Tillgänglighetslag inom EU snart verklighet

Ett förslag till en europeisk tillgänglighetslag har idag offentliggjorts av Europeiska kommissionen. Förslaget innehåller direktiv med gemensamma standarder för tillgängliga varor och tjänster och förväntas ha en mycket positiv inverkan, om lagen blir verklighet. Handikappförbundens ordförande Stig Nyman välkomnar förslaget.
Publicerad: 2015-12-02

Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF, menar att ungas sexuella och reproduktiva rättigheter måste stärkas inom flera samhällsfunktioner. Foto: Claudia Torres

Vanligt att unga funkisar kränks i sin sexualitet

En femtedel av alla unga med funktionsnedsättning har gjort något sexuellt mot sin vilja och det är vanligare att man utsätts för sexuellt våld. – Ungas kunskaper måste stärkas. Skolan, elevhälsan och ungdomsmottagningarna bär ett viktigt ansvar, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Publicerad: 2015-12-01

96