Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Sorgen efter Ludvig kommer att vara tung länge. Att förlora sitt barn är som att förlora en del av sig själv, menar Yvonne och Sören. Foto: Linnea Bengtsson.

“Vi har förlorat en del av oss själva”

Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson berättar om sonen Ludvig som gick bort i mars 2015. Ur Föräldrakraft nr 6, 2015.

Han var en helt vanlig kille med massor av humor och kärlek, och det var typiskt honom att ha glimten i ögat, berättar Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson om sonen Ludvig som gick bort tidigare i år.
Publicerad: 2015-12-30

Omslag till Föräldrakraft nr 1, 2016

Läs den digitala versionen av Föräldrakraft nr 1, 2016 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 1, 2016 i digital version. Denna 84-sidiga utgåva har teman om föräldraskap & funktionsnedsättning, kollo och assistans.
Publicerad: 2015-12-27

LSS-reformen har varit en framgång och är en angelägenhet för alla, skriver forskarna Jenny Wilder och Anna Karin Axelsson.

Assistansreformen gör att barn kan växa upp i kärlek

Forskare hyllar framgångarna med LSS och personlig assistans.

När politiker i dag säger att de ska se över assistansreformen och dess höga kostnader; vad exakt är det man vill skära ned på? Reformen gör det möjligt för barn och unga att växa upp i kärlek och gemenskap. I dag har vi glömt hur det var tidigare, skriver de två forskarna Jenny Wilder och Anna Karin Axelsson, docent specialpedagogik respektive fil dr handikappvetenskap.
Publicerad: 2015-12-22

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 10: Tillstånd, kontroll och överklaganden

Harald Strand presenterar ett nytt avsnitt av LSS-skolan.

Vilka regler gäller för tillstånd och kontroll av LSS-verksamheter? Och hur är gången när man överklagar ett beslut? Välkommen till LSS-skolan lektion 10.
Publicerad: 2015-12-21

I "Project Evo" tvingas spelaren ta snabba beslut, en aktivitet som ska träna hjärnan till att bli bättre på att fokusera. Foto: Akili interactive labs

Mobilspel ska behandla ADHD

Ett nytt mobilspel ska kunna användas för att behandla ADHD, autism och depression. Spelet ”Project Evo” har godkänts i åtta kliniska studier och nu väntar man på att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, ska godkänna det som ett läkemedel, skriver Veckans affärer.
Publicerad: 2015-12-17

I en forskningsstudie identifierar Magnus Tideman, professor på Högskolan i Halmstad, de framgångsfaktorer som individuellt utformat stöd har. Foto: Linnea Bengtsson

Långsiktigt stöd ger arbete

Individuellt utformat stöd har visat sig vara en framgångsfaktor för att hjälpa personer med funktionsnedsättning in på arbetsmarknaden. Men stöden behöver bli mer personligt baserade och framför allt långsiktiga för att ha en verklig effekt för många, det konstaterar Magnus Tideman, professor på Högskolan i Halmstad, i en forskningsstudie.
Publicerad: 2015-12-17

- Det finns flera naturliga förklaringar till kostnadsutvecklingen, säger Therese Karlberg, chef för avdelningen för funktionshinder på Försäkringskassan.

Försäkringskassan: Det kan bli färre som har assistans i framtiden

Therese Karlberg kommenterar nya rapporten om kostnadsutvecklingen

Finansminister Magdalena Andersson behöver inte oroa sig för assistansersättningen. Utvecklingen är stabil, och enligt Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, väntas ingen större ökning av antalet personer med rätt till assistans. Kanske blir det till och med en minskning.
Publicerad: 2015-12-16

Sven-Olov Edvinsson, ledamot i Smer. Foto: Linnea Bengtsson

Oacceptabelt att ADHD-diagnos ofta krävs för att få rätt stöd

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) varnar för att många barn kan påtvingas en ADHD-diagnos för att få rätt stöd i skolan. – Det här är oacceptabelt och bör utredas mer. Vi tycker att Skolinspektionen borde få i uppdrag att granska om skollagen följs, säger Sven-Olov Edvinsson, ledamot på Smer.
Publicerad: 2015-12-16

Ann-Marie Begler.

Nya rapporten som kan avgöra assistansens framtid

Försäkringskassan släppte på tisdagskvällen en ny rapport som man anser visar att assistansreformen behöver ses över. Generaldirektör Ann-Marie Begler hoppas att rapporten blir ett viktigt underlag för den kommande statliga LSS-utredningen.
Publicerad: 2015-12-15

97