Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Låten "I know there is a heart" finns tillgänglig på Spotify.

Moneybrother och FUB släpper poplåt

Moneybrother släpper singeln ”I know there is a heart” tillsammans med Playback Nairobi, ett band där alla medlemmar har någon form av funktionsnedsättning. Det är projektet Come together som står bakom låtsläppet och syftet är att förändra synen på unga med funktionsnedsättning i Östafrika.
Publicerad: 2015-11-24

- Vi måste ena oss i assistansdebatten, säger Carina Ekblad från Kaustik (sittande till vänster).

De tar strid för personlig assistans under hela Almedalsveckan

IT-företaget Kaustik skapar ny mötesplats

Nästa sommar skapar IT-företaget Kaustik en ny mötesplats för frågor om personlig assistans i Almedalen. – Det är bråttom att vi enar oss i debatten om assistansreformen och tillsammans förmedlar och når ut med angelägna och värdefulla budskap, säger Carina Ekblad, Kaustik.
Publicerad: 2015-11-24

Det blir en fest att minnas för livet, menar värdarna Anders Wieslander och Anna Hildingsson. Foto: Mats Burman

Unik galafest i Blå hallen

Det laddas ordentligt inför den unika galan ”Störd och stolt” som hyllar personer som gjort något bra för personer med utvecklingsstörning. Värdparet Anna Hildingsson och Anders Wieslander är peppade inför galakvällen.
Publicerad: 2015-11-24

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren Sverige, vill tillsammans med Handikappförbunden se en utredning för att stärka skyddet mot brott för personer med funktionsnedsättning.

”Lagstifta mot kränkningar”

Personer med funktionsnedsättning utsätts för kränkningar och brott i högre utsträckning än andra. Trots det är funktionsnedsättning inte en grund för hets mot folkgrupp. Nu trycker Handikappförbunden och Brottsofferjouren på för att personer med funktionsnedsättning bör få ett utökat lagligt skydd.
Publicerad: 2015-11-23

Nu växer kraven på en jämlik förskrivning av hjälpmedel i hela landet. Här en bild från mässan "Funka för livet" som ägde rum i Karlskrona hösten 2015.

”Sätt fart på nya hjälpmedelsutredningen”

Systemet för hjälpmedel är föråldrat, menar Handikappförbunden. Om man får de hjälpmedel man behöver, beror på vilket landsting man bor i och ens egen förmåga att kämpa för sin rätt. Nu trycker flera organisationer från funktionshinderrörelsen på för att den utlovade hjälpmedelsutredningen ska sättas igång.
Publicerad: 2015-11-23

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 9: Avgifter

Harald Strand går igenom frågor om avgifter och levnadsstandard för personer med funktionsnedsättningar.

Äntligen, vår populära LSS-skola är tillbaka! På grund av omgörningen av vår webbplats blev det ett litet längre uppehåll efter föregående lektion. Men nu är det dags för lektion 9, där Harald Strand går igenom paragraferna 18 – 21 som har stor betydelse för avgifter, ekonomi och levnadsstandard.
Publicerad: 2015-11-23

Bengt Westerberg (FP) och Maria Johansson (FP) vill att LSS ska förtydligas så att arbete, studier och föräldraskap ses som grundläggande behov.

”Jobb och föräldraskap ska ge rätt till assistans”

Arbete, studier och föräldraskap ska ses som ett grundläggande behov i LSS. Alla skolor ska leva upp till tillgänglighetskrav och bristande tillgänglighet även hos småföretag bör anses som en form av diskriminering. Det är några av de konkreta förslag som Bengt Westerberg (FP) och Maria Johansson (FP) lägger fram inför partiets landsmöte.
Publicerad: 2015-11-20

Paula Tilli har i november 2015 utkommit med boken "Att vara vuxen med Aspergers syndrom".

Paula Tilli: Mina råd för ett lyckligt liv

”En återkommande fråga jag får är hur jag har gjort för att bli lycklig. Det tog mig tid att uppnå lyckan. Det krävdes att jag ändrade på hela mitt liv, tankesätt och livsinställning, men jag lyckades!” Så skriver Paula Tilli i sin nya bok ”Att vara vuxen med Aspergers syndrom – om identitet, relationer och vardagen” utgiven av Gothia Fortbildning.
Publicerad: 2015-11-19

Pappan och mamman spelas av Shanti Roney och Tova Magnusson. Mira Nilsson spelar Sonja, Lilly Wahlsteen spelar lillasyster och Max Vobora spelar storebror Harry, som har autism. Foto: Ulrika Malm/SVT

SVT sänder dramaserie om att vara syskon

Sonjas storebror Harry ska på kollo under sommaren och nu hoppas hon att hon äntligen ska få lite egen tid med sina föräldrar. I SVT:s nya dramaserie ”Min bror kollokungen” berättas historien om hur det kan vara att vara syskon till någon som har särskilda behov.
Publicerad: 2015-11-19

98