Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Kommunerna måste tillhandahålla både vallokaler och andra lokaler för politiskt arbete som är tillgängliga, anser Olle Wästberg som i januari presenterar den statliga demokratiutredningen. Foto: Aiai Magasinet.

Så ska fler funkisar kunna jobba politiskt

I januari föreslår den statliga demokratiutredningen kraftfulla åtgärder för att öka det politiska deltagandet för personer med funktionsnedsättning. Bland annat kommer krav på att kommunerna och valmyndigheten garanterar att alla vallokaler är tillgängliga. Funktionshinderråden måste också bli mer aktiva.
Publicerad: 2015-11-19

Biobesökarna kan se James Bond med nya ögon, tack vare syntolkningen som finns tillgänglig.

Unik syntolkning av Bond-film

Nya Bond-filmen Spectre är den första stora utländska film som gjorts tillgänglig med svensk syntolkning. – Jag har aldrig förstått vad som händer i scener som innehåller action. Spectre med syntolkning gav mig en helt ny upplevelse, säger Niklas Karlsson, som är blind sen födseln.
Publicerad: 2015-11-19

Alla ska kunna använda digitala kanaler, säger Bengt-Erik Johansson, förbundsordförande Dyslexiförbundet FMLS, Pelle Kölhed, styrelseledamot Handikappförbunden, och Stig Nyman, ordförande Handikappförbunden.

”Regeringen motarbetar krav på tillgänglig webb”

Nya direktiv kan göra undantag för e-legitimation och andra digitala tjänster

Sluta bromsa tillgängligheten på webben. Den uppmaningen får regeringen idag från Handikappförbunden och Dyslexiförbundet FMLS.
Publicerad: 2015-11-18

Karin Flyckt. Foto: Linnea Bengtsson.

Hon tror på ökad jämlikhet

Intervju med Karin Flyckt, Socialstyrelsen. Ur Föräldrakraft nr 5, 2015.

Från sin nyckelpost på Socialstyrelsen försöker Karin Flyckt lösa många av de tuffaste utmaningarna. ”Jag är extra frustrerad över att vi inte har fått en bra samordning för familjer. Det kanske inte finns en universallösning”, säger hon i Föräldrakrafts intervju.
Publicerad: 2015-11-18

Efter den kritiska rapporten om LSS är SKL och Socialstyrelsen på kollisionskurs.

SKL försvarar kommunerna: Vi måste ha egna riktlinjer för LSS

SKL svarar på kritiken från Socialstyrelsen

SKL försvarar kommunernas lokala riktlinjer för personlig assistans och andra LSS-insatser. – Att Socialstyrelsen är kritisk mot riktlinjer som har stöd i förarbeten och rättspraxis är förvånande, säger Ellinor Englund, jurist på SKL i en intervju med webbsajten Assistanskoll.se
Publicerad: 2015-11-16

Full fart inför Hjultorget 2016. John Högberg, Uliana Zakladna och Stefan Wegeborn satsar extra mycket på familjer och barn på Kistamässan i maj.

Hjultorget slår ett slag för hjälpmedel för barn

2016 stora mässa laddar med många nyheter

En efterlängtad satsning på hjälpmedel för barn ska locka fler familjer till Hjultorget 2016. Men mässan planerar för en lång rad andra nyheter också – som armbrytning och segelflygning.
Publicerad: 2015-11-16

Många klagar på personlig assistans hos IVO

Det är fem gånger vanligare med klagomål på personlig assistans jämfört med övriga LSS-insatser, rapporterar IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Publicerad: 2015-11-13

Bild Undra

Mycket svenskt bland årets bästa app-nyheter

Tina Wiman har valt ut tio av de bästa apparna för inlärning, bildstöd och kommunikation.

Föräldrakrafts Tina Wiman har valt ut tio nya appar för inlärning, bildstöd och kommunikation. I takt med att surfplattorna ökat har de svenska utvecklarna blivit fler, och åtta av de tio apparna i vår lista är faktiskt utvecklade i Sverige!
Publicerad: 2015-11-14

Frida Thölix har spenderat hela sin skolgång i en teckenspråkig miljö och tog studenten sommaren 2014. Sedan dess har hon och hennes pappa David Thölix stridit mot kommunen om var hon ska bo. Foto: Privat

Frida hotas fortfarande av tvångsflytt

Trots flera domslut och expertutlåtanden till Frida Thölix fördel har hon på nytt fått avslag från socialnämnden. Hon får inte bo kvar i den bostad där hon trivs. Härnösands kommun vill tvångsflytta henne till hemkommunen. Nu överklagar Fridas pappa och gode man David Thölix för elfte gången ett avslag från kommunen.
Publicerad: 2015-11-13

99