Slemmets ABC

Här är några exempel på vad man kan göra för att förebygga andningsproblem. Kontakta barnets läkare och sjukgymnast för ett individuellt anpassat program.

A: INHALERA
Nebulisatorn omvandlar koksaltlösning till ett dimmoln av små droppar. När dropparna inhaleras blir slemmet lösare och lättare att hosta upp. Ibland behövs även luftrörsvidgande och inflammationsdämpande eller slemlösande mediciner för en effektiv behandling.

B: STUDSA
Genom att studsa på en pilatesboll eller studsmatta, sittandes, på mage, rygg och sida, kan man lösgöra och förflytta slemmet som då blir lättare att hosta upp. För mindre barn är en pilatesboll perfekt att ligga och studsa på, för de större kan en studsmatta fungera bra. Tänk på att hålla emot/stötta upp huvud, ben och armar. Handledning fås av sjukgymnast.

 

C: PEP
Låt barnet andas i PEP-masken är en mask som ger ett motstånd på utandning, vilket medför att mer luft kommer ut till alveolerna och hjälper till att mobilisera slemmet. Det känns ungefär som att andas ut i ett sugrör, och kan också leda till att man får en hostreflex. Utprovning av rätt motstånd och individuellt anpassat schema får man av en sjukgymnast.

D: PAUSA
Varva med paus för hosta, kanske genom att klappa på ryggen eller ge hoststöd i form av att ge ett lätt tryck på bröstkorgen vid utandning. Tänk på att det är bra att variera kroppens läge och att göra andningsgymnastiken före måltid för att undvika kräkning vid hosta.

E: HOSTA
Om hostfunktionen inte finns eller är nedsatt kan en så kallad ”Cough assist”, en hostassisterande maskin användas. Den hjälper till med hoststöten, genom att blåsa in extra luft vid inandning och därefter skapa ett undertryck som ger en forcerad utandning, och simulerar en naturlig hostreflex. ”Cough assist” utprovas och förskrivs av sjukgymnast.