Föräldrakrafts utgivning blir digital tills vidare

Aktuell information om utgivningen av Föräldrakraft och HejaOlika.

Vi har beslutat att tills vidare upphöra med utgivningen av papperstidningen Föräldrakraft och lägga alla resurser på den digitala versionen HejaOlika.se. Sista numret av Föräldrakraft är nr 1, 2020 som utkom i mars 2020.

Din prenumeration på Föräldrakraft omvandlas automatiskt till en prenumeration på HejaOlika.se som vi nu fokuserar på att förbättra ytterligare som webbtidning om funktionshinderfrågor. Endast du som är betalande prenumerant har full tillgång till allt innehåll på HejaOlika. Som prenumerant har du dessutom alltid tillgång till ALLA tidigare utgåvor – här kan du ladda ned dem som pdf-filer (du måste vara inloggad för att ladda ned filer).

Här är fler frågor och svar kring förändringen:

Vad händer med papperstidningen Föräldrakraft?

Föräldrakraft pausas som papperstidning från och med nr 2, 2020 och tills vidare. Innehållet kommer istället att publiceras på HejaOlika.se, där papperstidningens fullständiga innehåll blir tillgängligt exklusivt för betalande prenumeranter. Alla prenumerationer – både befintliga och helt nya – rullar på som vanligt. Men istället för att få tidningen i brevlådan 4 gånger per år släpps den i digital form lika ofta.

Första numret av Föräldrakraft utkom 2006, och totalt har det utkommit 75 utgåvor med mer än 6 200 sidor.  Samtliga nummer finns att läsa på denna sida (kräver inloggning som prenumerant).

Varför pausas papperstidningen?

De ekonomiska förutsättningarna har blivit allt sämre för papperstidningen. Utvecklingen har pågått under flera år, och främst berott på att allt större andel av annonseringen flyttat till Google, Facebook och andra digitala kanaler. Konkurrensen om annonsörerna har snedvridits till nackdel för journalistiskt producerade oberoende tidningar som Föräldrakraft. En utveckling som är mycket negativ för alla oberoende tidningar, och för hela samhället på många olika sätt, och tyvärr förstärks den.

Genom att fokusera på webbversionen HejaOlika.se kan vi fortsätta med vår journalistik och troligen förstärka innehållet ytterligare, eftersom vi förenklar och förbilligar både administration och externa kostnader.

Kommer papperstidningen tillbaka?

Det är vår förhoppning att vi ska kunna komma tillbaka med papperstidningen, eftersom vi vet att den är viktig för många av våra läsare. Det handlar också om att vi vill att tidningen ska vara tillgänglig för så många som möjligt, inte bara digitalt. En tänkbar lösning är att nya framtida samarbeten kan göra detta ekonomiskt möjligt. Vi hoppas också utkomma med specialutgåvor inför mässor.

Vad innebär det för min prenumeration?

Papperstidningen lever vidare på hejaolika.se i digital form. Vi fortsätter att producera det redaktionella innehållet som skulle ha tryckts i Föräldrakraft, men detta publiceras för närvarande endast på HejaOlika. Fyra gånger per år släpper vi en specialsida här på webben där våra teman, intervjuer etc samlas för den aktuella utgåvan. Materialet blir endast åtkomligt för dig som är betalande prenumerant.

Vårt bibliotek har en prenumeration, vad händer med den?

Biblioteksprenumerationer fungerar på samma sätt som alla andra prenumerationer. Biblioteket får tillgång till aktuella nummer (även alla äldre utgåvor) digitalt genom att logga in som betalande prenumerant. Biblioteksbesökare kan alltså läsa tidningen digitalt på biblioteket, på samma sätt som alla andra betalande prenumeranter. Om biblioteket saknar inloggning, kontakta oss på pren@faktapress.se

Bibliotek kan även använda sig av IP-baserad automatisk login – se nästa fråga.

Finns automatisk IP-baserad login?

För att underlätta för bibliotek, företag och arbetsplatser erbjuder vi även automatisk login baserad på IP-nummer. Meddela oss vilket IP-nummer, eller vilken IP-nummerserie, det gäller så får ni automatiskt full tillgång utan inloggning.

Kan jag säga upp prenumerationen och få pengarna tillbaka?

Ja, det kan du. Vi hoppas förstås att du vill fortsätta som prenumerant trots att vi inte skickar ut någon papperstidning längre. Vi är beroende av alla er prenumeranter för att över huvud taget kunna publicera något. Om du vill säga upp prenumerationen kontaktar du oss på pren@faktapress.se, så ordnar vi en återbetalning för den resterande delen av prenumerationen.

Hur loggar man in som betalande prenumerant?

Du behöver ett användarnamn och ett lösenord. Om du inte redan fått det, beställ det per mejl till pren@faktapress.se
Inloggningssidan finns på: ”Mitt konto”
Specialsidorna för respektive utgåva lanseras inom kort.
Vi har även en samlingssida med alla tidigare utgåvor som pdf-filer för nedladdning där alla prenumeranter, befintliga och nya, när som helst kan läsa valfri utgåva, ända sedan starten 2006.

För att logga in behöver du en prenumeration, vilket kostar 495 kronor inkl moms per år. Enklast beställer du här – då får du även tillgång direkt till allt material som är exklusivt för prenumeranter. Du kan även mejla din preumerationsbeställning till pren@faktapress.se

Om jag vill beställa en ny prenumeration, hur gör jag då?

Enklast och snabbast gör du det i vår webbshop på hejaolika.se/butik, där man betalar med kort och får omedelbar tillgång till allt som redan är publicerat, även LSS-skolan och alla tidigare utgåvor som pdf.
Det går också bra att beställa genom att sända ett mejl till pren@faktapress.se
Som prenumerant har du alltid full tillgång till alla de viktiga guider och teman som vi publicerat i 74 utgåvor och mer än 6000 sidor sedan starten 2006.

Varför är det viktigt att Föräldrakraft och HejaOlika fortsätter med journalistik om funktionsrättsfrågor?

Journalistiken står för den oberoende och pålitliga granskningen som saknas i myndigheters information, sociala medier, reklam, ”content marketing” och annan marknadsföring. Även om det sedan flera år varit låg lönsamhet vill vi gärna fortsätta med journalistiken.

Som annonsör i Föräldrakraft, vad händer med mina annonsbokningar?

Alla annonsörer erbjuds att ändra bokningar av papperstidningsannonser till webbannonser, eller nyhetsbrevsannonser. För att gynna våra annonsörer genomför vi även stora förbättringar av hejaolika.se för att optimera webben för maximal synlighet och användbarhet. Vi gör det också enklare att använda nya bannerformat, popups etcetera.

Om andra möjligheter att nå ut med information

FaktaPress, som ger ut både Föräldrakraft och HejaOlika.se, producerar även video, utbildningar, livesändningar och konferenser. Uppdragsproduktioner genomförs genom Contentverkstan.se som också ingår i FaktaPress.

Om nya möjligheter för annonsörer

Vi kan skapa sponsrade temasidor, integrerat med det vanliga redaktionella innehållet på HejaOlika, om just ditt företags produkter och lösningar, nyheter, videos och referenser. Vi gör en redaktionell bearbetning och utformning baserat från material från er (eller producerar helt nytt innehåll), för att ert material ska nå era målgrupper på ett nytt, lättillgängligt och sökmotorvänligt sätt (värdefulla länkar till er egen webb, på ett sätt som stärker er webbplats position hos sökmotorer).

Vad händer med tävlingen Bästa LSS-kommun?

Sedan fyra år tillbaka anordnar vi tävlingen bästa LSS-kommun tillsammans med ABH Utbildning. Tävlingen lever vidare och under hösten 2020 presenteras kandidaterna till 2020 års utmärkelse. Vinnaren kommer att presenteras i slutet av 2020. Det går fortfarande att nominera kommuner till 2020 års tävling, enklast gör du det genom att mejla till valter.bengtsson@faktapress.se

Vart kan jag vända mig med frågor?

Hör av dig direkt till mig. Enklast är att mejla mig på valter.bengtsson@faktapress.se
Om du vill nå mig på telefon så finns jag på 0709-560852.

Valter Bengtsson
Ansvarig utgivare för Föräldrakraft och HejaOlika.se