Arena öppen för alla tack vare Tommy

Nya tekniska lösningar gör det möjligt för fler att bli delaktiga i idrotts­upplevelser. Tommy Mäkelä i Borås, som har grundat projektet Våga Satsa Vinn, har tillsammans med IF Elfsborg tagit fram nya lösningar som ska göra arrangemangen på Borås Arena tillgängliga för alla.

Mest synligt blir en teckenspråkstolk på storbildsskärmen som tolkar allt som sägs i högtalarna på arenan, förklarar Jonas Kallin, biljett- och marknadsansvarig för privatmarknaden i allsvenska fotbollsklubben Elfsborg.

Rent tekniskt kommer teckenspråkstolken att synas i nedre högra hörnet på var och en av storbildsskärmarna på planens båda kortsidor. Det är gott om utrymme för det på skärmarna, som vardera är 64 kvadratmeter stora.

Teckenspråkstolken kommer att arbeta från arenans intern-TV-studio. Samtidigt som alla med hörselnedsättning får den här förbättringen så ges även blinda och synskadade en möjlighet att vara delaktiga i matchen.

De kan följa evenemanget med hjälp av en syntolk som från läktaren tolkar vad som händer på planen, på ett sätt som är mer utförligt och mångsidigt än ett vanligt radioreferat.

Den tolkningen sänds på arenans interna radiokanal och kan följas via en vanlig fm-radio var som helst på läktarna.

En viktig vinst med detta är att den som använder sig av de här olika tolkningarna kan sitta var som helst på läktaren, man kan välja den plats som passar en själv bäst och kan också sitta mitt i ett gäng kompisar, oavsett vilka som behöver tolkning eller inte.

Föräldrakraft har tidigare berättat om idag 30-årige Tommy Mäkelä, som själv har diagnosen ADHD och Asperger.

Han vet av egen erfarenhet, han var aktiv ishockeyspelare i yngre år, till vilken glädje idrotten kan vara för människor med funktionsnedsättning.

– Perception, koncentration och socialt samspel. Allt det som skolan och läkarna sa att jag inte skulle kunna lära mig, det blev möjligt i Borås HC, sammanfattar Tommy.

I idrotten fanns struktur och raka besked, och det kändes bra för honom. Det som inte fungerade i skolan, det fungerade i idrottens värld.

Att vara med och öppna den världen för alla, oavsett funktionsnedsättning, känns nu naturligt för honom. När han tog kontakt med IF Elfsborg förstod han hur duktiga de var i den föreningen, och att där fanns ett stort intresse för sociala projekt runt omkring idrotten.

Jonas Kallin har också genom sitt tidigare arbete inom personlig assistans och omsorg fått en förståelse för och inblick i tillgänglighetsfrågor.

– Andra föreningar kanske säger att om de har 22 rullstolsplatser på sin arena så är det tillräckligt. Vi har i och för sig 34 sedan arenan byggdes, men det handlar också om mycket mer och det finns många dolda funktionsnedsättningar.

– Det behöver inte vara stora apparater för att lösa något; om jag vet att en sponsor är sjuk och inte kan utnyttja platsen i sin loge så kanske den kan erbjudas till någon med en nedsättning som gör att han inte klarar att trängas där det är mycket folk, för att ta ett exempel.

– Det är viktigt att den som har en funktionsnedsättning kan besöka arenan med samma förutsättningar som andra, att själv kunna välja var man vill sitta och vilken dag man vill komma.

Lösningarna som öppnar upp Borås Arena för alla har kommit fram efter en ganska lång process, som har krävt en del tålamod. Det tog något år, men det var det värt, tycker de inblandade.

– Tommy är en stor inspiratör, berömmer Jonas, och konstaterar att han ibland fick lov att bromsa för att man inte skulle göra saker innan de var prövade så man visste att de höll.

Människorna i och kring Borås har fått veta mer om de här tekniska nyheterna på arenan genom inslag i lokalradion och artiklar i lokalpressen, och före den allsvenska premiären den 4 april kommer

Tommy och Jonas också att bege sig ut på en turné i området för att informera.

Tommy berättar att han redan nu planerar för en paketresa i slutet av maj för en grupp fotbollssupportar med olika funktionsnedsättningar från Lidköping, 13 mil från Borås. Förutom match på arenan ingår också bland annat övernattning på Grand Hotel.

– Jag har bokat för 50 personer! Det blir ett plusvärde för Elfsborg, för Grand och förstås för deltagarna. Samtidigt blir det ett ypperligt tillfälle för andra att stanna upp och tänka ”varför gör inte vi så här?”, säger Tommy.

Tommy Mäkelä är anställd av den ideella före­ningen Startskottet i Borås för att driva projektet ”Våga Satsa Vinn”. Föreningens syfte är att arbeta över olika gränser för att främja tillgänglighet och mångfald.

Kontaktskapande och nätverkande är viktigt för föreningen, och man har sökt medel från olika fonder för att kunna utveckla Tommys projekt som är inriktat på att finna tekniska lösningar.

En annan sådan lösning som Tommy tror starkt på är PVA system som han tagit fram tillsammans med Daniel Lindau, medieproducent från Jönköping.

Det finns också i en teckentolks- och en syntolksvariant. Teckenspråks­tolkningen sänds på en frekvens lägre än vanliga wifi-signaler till ett obegränsat antal små nätta läsplattor.

– Vi provade med att använda vanliga smartphones och läsplattor med wifi, som är en bra teknik på många sätt. Men det visade sig att när det fanns många användare inne på en arena eller en teater så ”krockade” signalerna med varandra och det blev fördröjningar och avbrott i teckentolkningen så man helt tappade bort sammanhanget. Nu använder vi en lägre frekvens där det inte alls blir samma problem, här blir fördröjningen högst en sekund, förklarar Tommy.

PVA system är en teknik som Tommy hoppas ska kunna öppna upp evenemang inom idrott och kultur för många människor som tidigare har känt sig utestängda av sina funktionsnedsättningar.

Syn­tolks­varianten av PVA system stöder sig på en liknande teknik som den som musikartister har för medhörning på scen. I sig inte så märkligt alltså, men syftet att göra arrangemang tillgängliga för alla är ändå ett stort mål.

För fyra år sedan ställde Föräldrakraft frågan ”Vad gör du om tio år?” till Tommy och han svarade ”Något mycket stort som alla vet vad det är”, och det är en ambition som han känner är på väg att förverkligas.

Många känner också Tommy Mäkelä som föreläsare, han har redan hunnit skaffa sig många års erfarenhet av att berätta hur man vänder svåra förutsättningar till fördelar på arbetsmarknaden. Tankar som han delgett en rad olika målgrupper, från barn i skolor till kommuner och näringsliv.