IVO-nyheter om LSS-boenden för vuxna

HejaOlika har en återkommande rapportering av nyheter och beslut från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Allt fler kommuner tvingas betala höga straffavgifter

2023-05-15. IVO fattar allt fler beslut om straffavgifter för kommuner som dröjt oskäligt länge med att ordna plats på LSS-boenden.

Den 24 april yrkade IVO att Bollnäs ska betala 569 900 kronor för att det tog mer än 20 månader innan ärendet avslutades. När den enskilde till slut fick erbjudande om boendeplats tackade hen nej då det psykiska måendet hade försämrats.

IVO har inte fått några uppgifter om vad kommunen gjort för att ordna boendet. Kommunen har bara uppgett att det varit brist på bostäder. Byggandet av ett nytt LSS-boende hade fördröjts.

Den 25 april yrkade IVO att Östersund ska betala 28 500 kronor per månad, eller minst 450 000 kronor, i straffavgift för att en person inte fått plats på särskilt boende inom rimlig tid.

Den enskilde har ångesttillstånd med somatiska symtom. Detta yttrar sig i sömnstörningar, stress, ilska och panikattacker. Den enskilde är sedan tidigare beviljad boendestöd men hens tillstånd har försämrats i samband med isoleringen under pandemin. Nu behövs ett särskilt boende med närhet till personal dygnet runt.

Kommunen har i sitt yttrande beskrivit hur man arbetar med bostadsförsörjning övergripande, men IVO menar att de åtgärder som kommunen beskrivit inte går utöver vad som en kommun normalt förväntas göra.

LÄS ÄVEN: Så funkar LSS-boende

LSS-boende skulle avlasta föräldrar – efter 22 månader ännu ingen plats

2023-03-10. En person i Trelleborgs kommun har fått vänta i 22 månader på plats i LSS-boende. IVO begär nu att kommunen betalar det maximala vitesbeloppet på en miljon kronor för det långa dröjsmålet.

Personen har beviljats LSS-boende få stöd och hjälp i vardagen och ha tillgång till personal dygnet runt. Ett annat mål var att avlasta föräldrarna i vården och omsorgen.

Kommunen har inte haft något annan förklaring än platsbrist, vilket IVO inte godtar. Behovet av plats på LSS-boende har varit känt sedan länge.

Kommunen har uppgett att ett nytt LSS-boende beräknas vara klart i augusti 2023, men det har inte framgått om den enskilde är garanterad en plats på detta boende.

Patient begick självmord – IVO kritiserar bristande samordning

2023-03-08. IVO kritiserar en psykiatrisk klinik i Stockholm för att man inte gav rätt stöd till en patient med komplexa problem. Trots upprepade självmordsförsök gjordes vare sig helhetsbedömning eller tydlig planering av insatser.

Patienten fick flera olika insatser utifrån att hen hade ADHD, depressioner och beroendeproblem. Vården hade dock ingen ordentlig planering, och tillgodosåg inte patientens behov av trygghet och kontinuitet, menar IVO.

Behandlingsinsatserna borde ha samordnats, men ingen höll i de samlade insatserna, vilket patienten hade behövt. Det las ett stort ansvar på patienten själv att hålla ihop alla kontakter.

Sedan patienten avlidit i självmord gjordes en anmälan till IVO, som den 21 februari 2023 avslutade ärendet. IVO kan komma att följa upp vilka åtgärder som vårdgivaren genomför till följd av bristerna.

Tvingas bo kvar hemma, trots beviljad LSS-bostad

2023-03-08. Kommunen beviljade en person LSS-boende för att kunna flytta hemifrån och frigöra sig från sina föräldrar.

Beslutet fattades i maj 2021, men någon flytt har det ännu inte blivit, 21 månader senare. Nu hotar IVO med en hög straffavgift för Örebro kommun.

Personens behov har varit kända av kommunen sedan många år tillbaka eftersom hen haft andra insatser. En kommun är skyldig att planera för framtida behov, och därför anser IVO inte att man bara kan skylla på platsbrist.

”Det är nödvändigt att i planeringen utgå från ett längre perspektiv. Detta är särskilt tydligt i fråga om planering av insatser som inte kan åstadkommas med kort varsel såsom bostad med särskild service”, påpekar IVO.

IVO ansökte 20 februari 2023 hos förvaltningsrätten i Karlstad att kommunen ska tvingas betala straffavgift på 48 800 kronor per månad från och med november 2021.

LÄS ÄVEN: Vem granskar LSS-boenden? Och vad händer efter en anmälan?

Svårt nedkyld efter halvt dygn naken på LSS-boende

2023-03-07. En person på ett LSS-boende i Mölndal har fått en mycket allvarlig vårdskada, enligt en Lex Maria-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Personen blev liggande naken på sitt golv ett halvt dygn, enligt anmälan. Ett öppet fönster eller balkongdörr och flera minusgrader ute gjorde att personen blev kraftigt nedkyld.

Sedan personal kontaktade sjuksköterska tillkallades ambulans. Personen var då okontaktbar och hade kräkts blod. Vid ankomst till akutmottagning hade personen 29 graders kroppstemperatur. Personen har därefter fått palliativ vård, enligt anmälan.

Av anmälan framgår inget om bakgrunden till händelsen, och inte heller något om LSS-boendets rutiner. Händelsen inträffade i december 2022. Anmälan kom in till IVO den 28 februari 2023.

IVO-kritik mot LSS-boende som används för transport av avlidna

2023-03-03. Socialnämnden i Olofström får allvarlig kritik av IVO för stora brister på LSS-boende med sex lägenheter. Av IVO:s beslut framgår bland annat att gruppboendets korridor används som transportväg för avlidna från ett äldreboende.

När avlidna förs genom boendets lokaler försöker personalen hålla de boendes lägenhetsdörrar stängda, för att de inte ska se de döda kropparna.

Men de boende störs även av ljud från äldreboendet och kan råka på dementa i korridorerna, vilket riskerar att skapa konflikter. Boendet är samlokaliserat med äldreboende med fyra avdelningar, daglig verksamhet för äldre och hemtjänst, vilket skapar en mängd störningar och leder till att obehöriga visats i boendets lokaler.

Personalen anser att det är integritetskränkande, förvirrande och otryggt för brukarna när främmande människor rör sig i boendet. Personal beskrev att en brukare ibland är naken, samtidigt som främmande människor passerar i hens boendemiljö, skriver IVO.

Enligt IVO är boendet inte anpassat för de boendes behov, och dessa är mest isolerade i sina rum. Korridorerna är alltför trånga så att rullstol och rollator inte kan passera varandra. Gemensamhetsutrymmet är så trångt att det kan leda till konflikter.

IVO har vidare konstaterat att de boende utsätts för otillåtna begränsningsåtgärder, i strid med LSS eftersom åtgärder inte får genomföras mot den enskildes vilja. Det saknas dokumentation om de begränsande åtgärder som används. Allvarliga händelser i verksamheten har inte utretts.

IVO:s beslut innebär att socialnämnden måste redovisa åtgärder för att komma till rätta med bristerna senast 20 mars 2023, annars kan IVO besluta om förelägganden och böter.

IVO genomför just nu en nationell tillsyn av LSS-boenden för vuxna. Syftet är att förhindra otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder. De 90 gruppbostäder som valts ut för tillsyn är de som IVO har bedömt har högre risk.