Funktionsrätt: Vi baxnar över förslag om sämre sjukförsäkring

”Vi baxnar när vi hör vad som föreslås.” Så kommenterar Funktionsrätt Sverige de nya utredningsförslagen om nedskärningar inom sjukförsäkringen.

LÄS MER:
Så kan sjukförsäkringens kapas (förslagen i korthet)

Sjuka prövades mot påhittade jobb

– Vi har svårt att tro att det är regeringens önskan att ta oss tillbaka till en ordning där sjuka människor prövades mot fiktiva arbeten, jobb som inte finns på arbetsmarknaden, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

– Självklart vill vi att människor som kan arbeta också ska göra det, men receptet är inte att i förtid tvinga ut människor från försäkringen utan att ha fått en chans att rehabilitera sig klart. Blir utredningens förslag verklighet är vi tillbaka till ett regelverk som förde människor med rejäla kliv mot utanförskap, i stället för närmare arbete och som fick helt orimliga följder för människor som haft oturen att drabbas av sjukdom, säger Nicklas Mårtensson.

Utredning föreslår återgång till 2021 års regler

I utredningen En utvärdering av förändringar i sjukförsäkringens regelverk 2021 och 2022 (SOU 2024:26) förslår regeringingens utredare Per Johansson en återgång till tidigare regler, med betydligt hårdare krav för att få sjukpenning.

Bland annat vill utredaren att enskildas arbetsförmåga åter ska prövas utan att yrkesgrupper på arbetsmarknaden behöver anges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *