5600 m2 hjälpmedel

Den 20–21 maj tar Kistamässan i norra Stockholm nyfikna besökare till hjälpmedelsmässan Hjultorget. Två dagar fullmatade med hjälpmedel, provkörningar och föreläsningar lockar.

FRAMKOMLIGHET

FreeWheel är ett tillbehör som monteras på rullstolens fotstöd och underlättar rullstolens framkomlighet på ojämnt underlag. Produkten hittar du hos Panthera.

Utöver det visas även en nydesignad ryggsäck, specialgjord för att hängas på rullstolens ryggstöd. Sex nya färger finns nu också som tillval förutom standardfärgerna för rullstolar från Panthera.

GÅ OCH STÅ

Hos utställaren Made of Movement kan man testa stå- och gåhjälpmedlen NF-walker och Innowalk. För första gången visas vuxenversionen av Innowalk nu
även på Hjultorget.

Läs mer på www.madeformovement.com

HUVUDHÅLLARE

Jump&Joy visar upp Headpod, en huvudhållare från Spanien som hjälper barnet att hålla huvudet uppe. En nyhet är också ett stöd för barn med ståskal.

MER KRAFT TILL ANVÄNDAREN

Twion är en variant av Invacares traditionella E-Motion-hjul, ett motoriserat drivhjul som man reglerar genom att köra sin rullstol på traditionellt vis. Hjulen hjälper till genom att ge extra kraft åt användaren.

Twion går att styra via smartphone genom Bluetooth. Exempelvis om man vill parkera sin rullstol i hemmet efter att man gjort en förflyttning kan man använda en ”virtuell joystick”. Via en mobilapp kan man även se batterikapacitet, körsträcka med mera. Twion hittar du i Invacares monter.

MULTIKÄLKE

I rampljuset hos Aktiv Hjelpemidlers produkter står deras multikälke för sommar- och vinterbruk. I montern visas även en offroadrullstol användes i norska tv-programmet ”Ingen Grenser”. Vidare visas Supertrike, ett ombyggnadspaket för trehjulscyklar, och Explorer, en handcykel för offroad.

ÄTHJÄLP

I november förra året lanserade Bestic styrsättet Bestic Single. Nu visas den på Hjultorget. Styrsättet fungerar som äthjälpmedel för personer med nedsatt eller utebliven funktion i armar och händer. Bestic anpassas för varje enskild användare genom valet av olika styrsätt, som knappsats eller joystick.

PROVKÖR!

Addmovement visar nya AddSeat 3:0 som kan provköras på en testbana utanför montern. Glidfunktionen i sitsen gör det möjligt för användaren att flytta tyngdpunkten framåt eller bakåt utan att använda ben.

INDIVIDANPASSAD RULLSTOL

Den nya individanpassade rullstolen Etac Cross 5 med vidareutvecklad sittkomfort och förbättrade köregenskaper hittar du i Etacs monter.

Mer info finns på www.etac.se

RÖRELSEUTVECKLING

I Fysionords monter hittar du fem barnhjälpmedel från Krabat. Det handlar om krypvagnen Krabat Pilot, sadelstolen Jockey, sadelrullstolen Sheriff och Pirat, V-trak rullstolsryggar. Alla fungerar som stöd och hjälp vid barnets rörelseutveckling.

LYFTSYSTEM

InDiago heter ett nytt lyftsystem från Granberg Interior. Det nya är att systemet monteras inne i skåpet utan att botten behöver tas ur, därefter kan skåpet sänkas ner i höjd med köksbänken.

AVLASTNINGSSTÖD

Bland de bälten som Hea Medical presenterar finns ett elastiskt universalband som kan användas som stöd för över- och underkropp eller över benen. Här lanseras också armstödet Armon Edero som är anpassad för personer som har begränsad styrka i armar.

LÄTTVIKTSRULLSTOL OCH DYNOR

Quickie Life är en ny lättviktsrullstol från Sunrise Medical. Den har möjlighet att justera vinkeln på ryggstödet och sitthöjden i sju steg. Den moderna rundade ramen finns
som antingen swing-away eller fast front.

Jay Balance dynan är designad för att ge tryckavlastning
i kombination med stabilitet och komfort.

JAY Xtreme är framtagen för aktiva brukare i behov av en
dyna med låg vikt men som samtidigt förhindrar trycksår.

WEBB-TJÄNST

BOSSE visar upp nya kontaktmöjligheter på nätet. Genom tjänsten ”Bosse på nätet” kan man få hjälp med att skriva ansökningar, överklaganden eller fylla i blanketter och mycket annat.

RULLSTOLSGARAGE

Ett garage för scooter och elrullstol har tagits fram, lagom till Hjultorget, av Athena Nordic, som också tillverkar garaget i egen fabrik i Falun.

Mycket möda har lagts både på utseende och material, intygar tillverkaren, för att garaget ska passa det svenska klimatet och ha låg energiförbrukning. Garaget har fått en formgivning som gör det svårt för snö och regn  att ligga kvar.

Det ska också vara gott om svängrum i garaget för att det ska vara enkelt att parkera och att förflytta sig till rullstol. Stänger och låser gör man med en fjärrkontroll.

Mer om garaget finns på:
www.athenanordic.se/produkter/garageforrad/garage

MUSIK SOM VERKTYG

Valjevikens Folkhögskola presenterar sina kurser för unga och unga vuxna med funktionsnedsättning. Bland annat den allmänna kursen med inriktning på musik och hälsa.

– I kursen använder vi musiken som ett verktyg för att studera kärnämnen som svenska och samhällskunskap.

Kursen vänder sig till personer med funktionsnedsättning i allmänhet men passar särskilt väl till de som har en mindre intellektuell nedsättning och går ut från särgym och samtidigt vill bli mer självständiga inför ett eget boende, berättar Eric Sandström.

Valjeviken visar även upp den neurologiska rehabiliteringen på Humlegården i Sigtuna och i Valjeviken.

Läs mer på www.valjeviken.se