”Absurt att tillåta dödshjälp”

Reaktioner hörs på Belgiens beslut att tillåta aktiv dödshjälp till barn. Att barn får hjälp att ta livet av sig är en helt absurd situation, menar Anna Kain Wyatt som är ordförande för Unga Hörselskadade.

Belgien har beslutat att tillåta aktiv dödshjälp utan någon nedre åldersgräns. Majoriteten i Belgien är för det, och det anges att det bara ska ske i enskilda fall där barnen lider mycket i livets slutskede. Men kritiska röster höjs att detta är början på något mycket värre.

Anna Kain Wyatt ser likheter i den debatt som förs i Sverige. Hon menar att ett samhälle där ”normal” är målet för alla finns all anledning till oro.

Det finns många som säger att de hellre vill dö än bli förlamade. Då har man byggt upp en bild av hur kroppen ska funka, det är norm, och att ett liv med funktionsnedsättning inte är värt att leva, säger Anna Kain Wyatt.

När man får en skada mitt i livet, kanske bryter nacken med förlamning som följd, så påverkas man självklart. I den chocken är det inte säkert man tar förnuftiga beslut som man kan stå för fem år senare.

Man måste tillåta folk att bli chockade, men om de då får hjälp att ta livet av sig blir det ju en helt absurd situation. Och när det gäller barn, hur vet man att det är barnen själva som inte vill leva längre och inte föräldrarna som önskar det? säger Anna Kain Wyatt.

Hon berättar vidare att i debatten i Sverige förekommer argument om dödshjälp, och några hävdar helt enkelt att vissa liv inte är värda att leva. På samma sätt finns det debatt om vilka barn man vill föda, vilka man vill välja bort och vilka som är normala.

Unga Rörelsehindrades ordförande Mikael Berghman har också uttalat sig kritiskt till Belgiens beslut och berättar att Unga Rörelsehindrade ska kämpa för att hålla en sådan lagstiftning borta från Sverige.

– Aktiv dödshjälp är ett påtagligt hot, säger Mikael Berghman.