Assistans för barn stoppas enligt läckt förslag från LSS-utredning | HejaOlika

Assistans för barn stoppas enligt läckt förslag från LSS-utredning

Elisabeth Wallenius. Foto: Linnea Bengtsson.

- Efter samtliga partiers vallöften om LSS känner vi oss trygga med att ingen politiker kommer att vilja ta i utredningsförslagen med tång, skriver bland annat Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige. Foto: Linnea Bengtsson.

”Listan på föreslagna försämringar är så mycket längre än vi någonsin kunnat föreställa oss”

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Etac

Funktionsrättsrörelsen publicerar idag ny information om de förslag som regeringens LSS-utredning arbetar med. Bland annat föreslås stopp för assistans till barn och att endast praktiska hjälpbehov ska ge rätt till assistans.

”Listan på föreslagna försämringar är så mycket längre än vi någonsin kunnat föreställa oss”, skriver bland annat Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige, i en debattartikel idag.

I debattartikeln räknar man bland annat upp följande förslag:

 • En schablon för alla med assistansersättning på 15 timmar per vecka utöver tiden för att få hjälp med grundläggande behov. Konsekvenserna skulle bli förödande och innebära att många personer med omfattande behov inte kommer att kunna bo i sina hem utan tvingas flytta till särskilda boendeformer.
 • Rätten till assistans för barn under 16 år försvinner. Barn under 16 år ska istället få stöd inom ramen för den nya insatsen personligt stöd till barn. Konsekvensen skulle bli att lejonparten av omvårdnaden faller tillbaka på redan hårt belastade föräldrar. Dessutom förlorar föräldrarna möjligheten att avgöra vem som tar hand om deras barn. Risken är uppenbar att barn inte längre kan växa upp hemma i sin familj.
 • Endast praktiska hjälpbehov ska berättiga till personlig assistans. Behov på grund av psykiska funktionsnedsättningar ska inte längre ge rätt till stöd med självbestämmande. Konsekvensen skulle bli att många personer med psykiska funktionsnedsättningar inte längre kan leva som andra.
 • Ledsagarservice försvinner för att istället omfattas av den nya insatsen Personlig service och boendestöd. Något som kommer att innebära inskränkt frihet för många personer med synnedsättning.

Förslagen ovan är överraskande med tanke på att regeringen i våras ändrade direktiven till utredningen och tog bort kravet på besparingar.

Förslagen överraskar också med tanke på partiernas vallöften om att satsa på LSS och personlig assistans:

– Efter samtliga partiers vallöften om att upprätta intentionerna med LSS känner vi oss trygga med att ingen politiker kommer att vilja ta i utredningsförslagen med tång. Men utan några förändringar av lagen är vi djupt oroade för att den rådande rättstillämpningen kommer att cementeras. I så fall kommer bärande funktionshinderspolitiska ambitioner att gå om intet, skriver funktionsrättsrörelsen i debattartikeln.

Publicerad:
2018-10-11

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
LSS, LSS-utredning, LSS-utredningen


ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Forum FUB

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

5 reaktioner på ”Assistans för barn stoppas enligt läckt förslag från LSS-utredning”

 1. Man undrar om utredarna har någonsin hört talas om FN:s Konvention , dess artikel 19 och artikelns förtydligande i FN Kommitténs General Comment Nr 5. Konventionen har undertecknats och ratifierats av Sverige och ska vara vägledande för den svenska politiken på området. Enligt General Comment Nr 5 är schabloner inte tillåtna vid behovsbedömning och allas behov ska utredas individuellt. Behovsbedömningen får inte styras av den medicinska synen på funktionshinder, ska alltså inte enbart garantera överlevnad utan ett liv i samhället, med full inklusion och lika villkor.
  Hur ofta ska det behöva påpekas?
  Adolf Ratzka

 2. Åsa Granbom JOnsson

  En schablon för alla med assistansersättning på 15 timmar per vecka utöver tiden för att få hjälp med grundläggande behov ??

  Aha en allmän arbetstidsförkortning för alla, Jag hade nöjt mig med 6 timmars dag men …ska en arbetsvecka nu sänkas för alla till 15 h /v
  om inte är detta en ren diskrimineringspunkt.

 3. Det vore intressant alternativt otäckt att få höra utredarnas argument till hur dessa uppenbara försämringar är en förbättring! Var finns hjärtan och inlevelse för barn och föräldrar med en tung vardag?! De som gjort utredningen verkar vara som tomma tunnor som skramlar! Hjärtlös förslag, ni borde mer än skämmas! Från mig och många andra tänkande och kännande individer!

 4. Maivi Månsson

  Trams. Vem har gjort denna utredning? Det dummaste jag läst på länge.
  Skärpning kom med någon lösning så barn och föräldrar får ett drägligt liv.

  1. Tack. Just trams och måste bemötas som så. Allvarligt och extremt hotfullt Trams!

Kommentarer är stängda.

STÄNG
Skip to content