Atkinsdieten gjorde Robert helt anfallsfri

Robert Jacobson, 25, har sedan han var tio år levt med svårbemästrad epilepsi. Vid 23 års ålder blev han besvärsfri med en modifierad Atkins­diet, anfallen upphörde helt under ett års tid.
Sedan gjorde han lite avsteg från dieten och livet var extra stressigt under en period. Anfallen kom tillbaka, men inte i lika stor utsträckning. Nu har Robert återgått till Atkinsdieten. 

Hela familjen äter enligt Atkins. Det var mamma Lilli som började testa Atkins för att få bort några överflödiga kilon. Så när Robert är på besök hos sina föräldrar är det inga problem med vad som serveras på tallriken.
– Vi har bjudit gäster på Atkinsmat utan att de märkt något, bara tyckt att det varit gott, säger Dick Jacobson.
Den här dagen är det lax, ärtor, avokado, sallad och cremefraichesås. Till efterrätt serveras hemgjord gräddglass med blåbär. Glassen är sötad med Stevia, en ört som tillhör krysantemumsläktet och som använts i århundraden av Guarani-indianerna i Paraguay som ett hälsomedel, inte enbart för den söta smaken utan även för diverse åkommor.
– Jag tror att alla dessa kemiska soc­ker­ersättningar är väldigt ohälsosamma, säger Lilli Jacobson.
Robert berättar att i Japan är alla kemiska sötningsmedel förbjudna på grund av sina skadliga effekter. Därför använder Coca Cola Stevia i alla sina lightprodukter i Japan. Här i EU, och även i USA, är Stevia förbjudet att marknadsföra som livsmedel.

Traditionell ketogen kost kan ge god effekt för barn med svårbemästrad epilepsi. Men Robert var för gammal för att ingå i en sådan grupp. Föräldrarnas efterforskningar på Internet ledde till att de fick kunskap om den modifierade Atkinsdieten  för personer med epilepsi som finns i USA.
– Atkinsdieten är inte lika svår att följa som den ketogena dieten som måste vägas och vara väldigt exakt, säger Robert Jacobson. I början var vi jättenoga med kolhydraterna. Tio gram kolhydrater per dag var gränsen.
– Det är sorgligt att så få vet om att dom skulle kunna påverka sina anfall med rätt kost.

Mediciner är inte alltid den enda lösningen. Överallt i andra länder startas det keto-team som förespråkar olika typer av ketodieter för både barn och vuxna. Nu verkar det röra på sig även här i Sverige.