Annons för LSS-skolan

 

Annons för LSS-siolan

 

Annons för LSS-skolan

Bengt Eliasson (L): Vi satsar 6 miljarder mer på assistans

”Med vår politik kan 2400 fler människor få personlig assistans”
Bengt Eliasson (L). Foto: Linnea Bengtsson.
Bengt Eliasson (L). Foto: Linnea Bengtsson.

Annonser

Annons för boken När du ler stannar tiden.

 

Annonser

Annons för Humana
Annons för Igne.
Annons för Etac.
Annons för boken När du ler stannar tiden.

 

Annons för durewall.se
Annons (artikeln fortsätter nedanför)
Annons för Humana

Annons

Annons för boken June Folkhögskola

 

DEBATTARTIKEL. Regeringens gör ett stort nummer av att de slopar besparingskravet som LSS-utredningen har. Det är inget annat än ett desperat försök att skyla över sin egen politik, en rökridå.

Ansvarig minister Lena Hallengren må uttala att själva formuleringen om att besparingskravet på den personliga assistansen ska tas bort, men i nästa andetag inskärper hon att nuvarande kostnadsnivå för statens LSS-budget ligger fast.

Men den enda av de tio LSS-insatserna som finansieras av statsbudgeten är just den personliga assistansen. I klartext betyder det att miljardbesparingen som gjorts de senaste tre åren ligger fast.

Regeringens spel kring den personliga assistansen blir allt mer cyniskt och vi ser det som ett uttryck av desperation, ett försök att få bort frågan från valrörelsen.

Hallengrens utspel har inte någon som helst betydelse för de 1400 som blivit av med sin assistans

Lena Hallengrens utspel har inte någon som helst betydelse för de 1400 personer som blivit av med sin personliga assistans.

Regeringens agerande i assistansfrågan innebär också att ytterligare 1000 personer som tidigare hade varit berättigade till personlig assistans fått avslag på sin ansökan till följd av den förda politiken.

Liberalerna satsar sex miljarder kronor mer än regeringen på den personliga assistansen. Investeringen är nödvändig för att alla de som fått sina liv slagna i spillror av regeringen ska återfå sin frihet och sitt självbestämmande.

Totalt är det cirka 2 400 personer som kommer återfå sin assistans med vår politik. I det socialdemokratiskt styrda Sverige är det inte självklart att få stöd att leva sitt liv i frihet om du inte klarar det själv.  Det ska vi Liberaler ändra på.

Regeringen med Lena Hallengren som ansvarig minister tvår sina händer och hävdar att den inte fattat några beslut som innebär att någon förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren. Regeringens politik, hävdar Hallengren, är inte orsaken till 9 av 10 som söker om statlig assistansersättning, för första gången idag får nej.

De allra mest utsatta möts av kalla handen från socialdemokraterna när de behöver stödet som mest. Och regeringen hävdar att de inte har något ansvar. Det är en orimlig förklaring.

Självklart är det regeringen som bär ansvaret för assistankrisen. De styr landet – ingen annan.

Det är historiskt få personer som idag har personlig assistans. Knappat 15.000, 14.886 för att vara exakt. Antalet personer är nere på samma nivå som 2007. Det är en skrämmande utveckling som måste brytas.

Vi liberaler ställer aldrig upp på det. I vårt Sverige tar vi mänskliga rättigheter på allvar. I vårt Sverige ska alla få leva fria.

Nu handlar det om att konsekvent återställa en frihetsreform som vi i regeringsställning var med och genomdrev. Skattebetalarnas pengar ska användas till ge de medborgare som behöver stöd.

Vi har politiken, vi avsätter pengarna i vårt budgetförslag, vi gör prioriteringarna.

 

BENGT ELIASSON (L)
Talesperson i funktionshinderpolitik

Annonser
Annons för Humana
Annons för Etac.
Annons för boken När du ler stannar tiden.

 

Annons för durewall.se

Nya kommentarer

En bra chef behöver inte vara otrevlig

Det är möjligt att Begler bara gjort vad regeringen har gett henne i uppdrag? Men det har skett på ett onödigt...

En ansvarig med koll!

Jag blir glad att någon ansvarig ändå ser hur dubbelt orättvist livet är för LSS-personer!

Jag hoppas att...

Följ oss

HejaOlika på sociala medier

           


Föräldrakraft på sociala medier

           

Om HejaOlika

hejaolika.se utges av förlaget FaktaPress AB. För mer information om FaktaPress, besök webbsidan www.faktapress.se