”Chockhöjda hyror för gruppbostäder måste stoppas”

Foto på Stefan NilssonDe orättvisa hyreshöjningarna för ett tusental gruppbostäder i Stockholm måste stoppas. Det anser Miljöpartiet i Stockholm som protesterar mot planerna i ett brev till stadens moderatledda kommunstyrelse. De planerade höjningarna är oacceptabla, anser Stefan Nilsson (Mp).

Skrivelsen har undertecknats av Stefan Nilsson som är gruppledare för MP i Stockholms stadshus och Ylva Wahlström som är ledamot i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd.

Bakgrunden är att staden har beslutat att de personer med olika funktionsnedsättningar som bor i gruppboende enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) inte bara ska betala för sin egen bostad utan även för gemensamma utrymmen.

Resultatet blir chockhöjningar på upp emot 25 procent för mellan 900 och 1000 gruppbostäder. Hyran för en enrummare på 42-45 kvadratmeter kan öka från 5600 kronor till 6900 kronor per månad.

– Det strider mot en viktig handikappolitisk princip, nämligen att människor inte ska ha merkostnader på grund av sin funktionsnedsättning, säger Stefan Nilsson.

– För oss är det uppenbart att gemensamma utrymmen som vardagsrum och kök där de boende tillsammans kan laga mat är en viktig del i den biståndsbedömda LSS-insatsen. Det är oacceptabelt att börja ta ut hyra för dessa ytor, säger Stefan Nilsson.

Stockholms stads hyresbeslut står även i strid med LSS-kommittens förslag som just nu bereds inom socialdepartementet.
LSS-kommittén säger klart ifrån om att gemensamma utrymmen inte ska räknas in i hyran.

– När den nya LSS-lagstiftningen träder i kraft 2010 kommer beslutet om dessa hyreshöjningar i Stockholm ändå att få rivas upp, tror Ylva Wahlström.

Foto från Rådsalen i Stockholms stadshus