Dags för final i tävlingen ”Bästa LSS-kommun”

Vilken kommun tilldelas 2016 års pris som ”Bästa LSS-kommun”? Torsdagen den 18 augusti avslöjas detta vid en prisutdelning på Scandic Grand Central mitt i Stockholm.
Prisutdelare är Bengt Westerberg, statsrådet som för drygt två decennier sedan ansvarade för införandet av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Det är Sveriges 290 kommuner som har huvudansvaret för att LSS-insatserna fungerar bra i vardagen för de mer än 65 000 användare som har rätt till en eller flera av insatserna.

– Kommunerna är en mycket viktig aktör när det gäller LSS, men det är alltför sällan media beskriver hur en riktigt bra kommun arbetar med att uppfylla LSS intentioner för sina medborgare, säger Anna Barsk Holmbom som en förklaring till varför hon tagit initiativ till det nya priset.

I samband med prisutdelningen medverkar de tre finalistkommunerna Botkyrka, Enköping och Örgryte-Härlanda stadsdel (Göteborgs kommun) med korta presentationer.

Bengt Westerberg ger en aktuell bild av LSS betydelse för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva som andra i dagens samhälle.
Tal hålls även av Malin Ekman Aldén, tf generaldirektör för Myndigheten för delaktighet, och Karin Flyckt, samordnare för funktionshinderfrågor på Socialstyrelsen.

Flera av juryns ledamöter håller också korta anföranden, däribland Thomas Jansson (ordförande för FUB), Henrik Petrén (generalsekreterare för RBU) och Eva Olofsson (V-politiker).

 

Pressinbjudan

Medier som önskar bevaka prisutdelningen och/eller intervjua finalisterna kan kontakt Valter Bengtsson eller Anna Barsk Holmbom (kontaktuppgifter nedan).

 

Bakgrund ”Bästa LSS-kommun”

Priset ”Bästa LSS-kommun” går till en kommun som är värd att uppmärksamma för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Priset utlystes av Föräldrakraft, HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning under 2015 och utdelas för första gången i augusti 2016.
Juryn utgörs av Vilhelm Ekensteen, Elaine Johansson, Maria Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Henrik Petrén och Thomas Jansson. I juryn ingår även Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning och rådgivning, och Valter Bengtsson, chefredaktör.

Mer om priset och LSS-insatserna finns här:
https://hejaolika.se/artikel/dags-att-nominera-till-nytt-pris-basta-lss-kommun

Reportage om de tre finalisterna (Botkyrka, Enköping samt Örgryte-Härlanda stadsdel) finns här:
https://hejaolika.se/om/finalist-i-basta-lss-kommun

 

Kontaktuppgifter

Valter Bengtsson
(Föräldrakraft och HejaOlika.se)
Tel 0709 560852. Mejl valter.bengtsson@faktapress.se

Anna Barsk Holmbom
(ABH Utbildning och Rådgivning)
Tel 070-672 80 81. Mejl anna@abhutbildning.se