Dålig tillgänglighet på uteserveringar

Våren är här och platserna på uteserveringarna blir allt mer populära. Sex av tio kommuner ställer dock inga krav om att uteserveringarna ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, enligt företaget Humana och Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Vi tycker att det är bedrövligt, säger Henrik Petrén, förbundsjurist på RBU.

Fortfarande är det många kommuner som inte ställer krav på restaurangerna att deras uteserveringar ska vara tillgängliga för alla. Henrik Petrén säger att varje serveringsställe själv måste ta ansvar för sin tillgänglighet, men att kommunerna kan driva på utvecklingen genom att ställa krav.

– Uteserveringars otillgänglighet är tyvärr ett tydligt exempel på hur det fortfarande 2012 skapas nya otillgängliga miljöer. Självklart har alla människor samma rätt att kunna njuta av en fika i vårsolen, säger Henrik Petrén.

Företaget Humana har granskat 202 kommuner ur ett tillgänglighetsperspektiv och det framkommer att sex av tio kommuner inte ställer några krav på att uteserveringarna ska vara tillgängliga, när de beviljar tillstånd.

– Även människor med funktionsnedsättning ska ha rätt att besöka en uteservering, säger Helena Pharmanson, kommunikationschef på Humana.