Drömboende, skolval och gympa viktiga teman i Föräldrakraft nr 2, 2012

Drömboende, skolval och gympa är tre viktiga teman i Föräldrakraft nr 2, 2012.
Numret har precis gått till tryck och vi på tidningen känner oss lite extra belåtna. Dels för att det blev ett extra innehållsrikt nummer, dels för att vi är ganska nöjda med alla de reportage, intervjuer och teman som ryms på de 92 sidorna.

Omkring den 15 mars kommer tidningen i brevlådan hos prenumeranterna. Som betalande prenumerant kan man redan nu läsa den digitala versionen (se länk till höger) och om några dagar finns den även som ljudtidning.

På tidningens omslag möter vi Mr Tourette, det vill säga Pelle Sandstrak, som medverkar i en stor intervju om sin barndom, framtid och sitt författarskap.
– Det som hjälpte mig var att få höra att ”du är inte vanlig, var glad för det”, och ”du ska inte bli frisk, du ska få ett bättre liv”, berättar han bland annat.

Bild på tidningsuppslag med Annie Lööf.

Annie Lööf, nybliven ledare för Centerpartiet och tillika näringsminister, möter vi också i en större intervju. Hon berättar om sitt arbete för att göra det enklare att anställa personer med funktionsnedsättningar – men också om ungdomarna i Jönköping som har inspirerat henne till krafttag.
– De att vill inte ha någon särställning. De vill bara ha lika förutsättningar att kunna plugga eller jobba efter sin förmåga, säger Annie Lööf som hoppas kunna hjälpa till med att skapa en mer rättvis arbetsmarknad.

Richard Bergfors är vd för Max Hamburgerrestauranger och internationellt hyllad för sitt mångfaldsarbete som företagsledare. I en exklusiv intervju med Föräldrakraft berättar han hur han själv övervann sin starka blygsel.
– Jag har varit tvungen att jobba hårt med min blyghet, och gör det fortfarande. Jag har tvingats hålla föredrag för hundratals och tusentals personer, fastän jag har trott att jag skulle dö av skräck. Det är fortfarande inte roligt, men jag har lärt mig att hantera det.

Hur går det med de nya jobben? Sommaren 2011 samlades de viktigaste aktörerna på Föräldrakrafts seminarium ”Vägen till arbete” för att diskutera vad som behöver göras för att fler med funktionsnedsättning ska få jobb. I en enkät avlöjas hur det har gått med de utmaningar och löften som då antogs. Elva tungviktare ger svar om jobben och det fortsatta arbetet.

”Bruno – pojken som överraskade in i det sista” är rubriken på Anna Pellas reportage om pojken som skulle få åka hem efter ett år på Lilla Erstagården. Men en vanlig infektion med feber och rossel satte stopp för alla planer. På morgonen den 25 januari tog Bruno sitt sista andetag, lugnt och stilla. I Föräldrakraft nr 5, 2011 fanns det första reportaget om Bruno i vårt tema om sorg och förlust.

Bild på tidningsuppslag.

TEMA: Vägen till drömboendet är namnet på ett stort tema om boende. Det handlar om den ofta långa och strapatsrika vägen till lämpligt boende för barn och unga med funktionsnedsättningar. Temat rymmer flera reportage och faktaartiklar.

När inget annat är möjligt. När en familj inte får vardagen att fungera, trots assistenter, och förlikar sig med tanken att barnet inte kan bo hemma, är ångesten total. Samtidigt är det deras enda möjlighet att orka. Möt en familj som gått igenom processen och kan förmedla hopp och ge styrka.

Föräldrarna ut – sonen in. Under hela sin uppväxt slussades Federico runt mellan olika boenden. Han mådde sämre och sämre, och till slut bestämde sig hans föräldrar för att lämna sitt hus, och låta Federico flytta in där med personlig assistans.

Boken som visar att unga kan skapa sitt drömboende. Hur skapar man en bostad som passar för en ung person som har omfattande funktionsnedsättningar men som vill bestämma själv över sitt boende? Det stora boendeprojektet inom organisationen GIL har nu resulterat i en handbok.

Rum för rum – bästa tipsen ur boken om boendeprojektet.

LSS-boenden för barn blir allt bättre: ”Man blir lycklig”. Förra sommaren slog Socialstyrelsen larm om allvarliga övergrepp inom gruppboenden och andra LSS-insatser. Nu har utvecklingen vänt till det bättre åtminstone på ett område, LSS-boenden för barn.

Senaste nytt om bostadsfrågor som tas upp på mässan Hjultorget i maj.

Bild på tidningsuppslag.

TEMA: Skola. Hur hittar man rätt i djungeln av skolor och utbildningar? Var finns skolan som hjälper ditt barn till en självständig framtid? I detta tema möter vi elever, föräldrar och experter i reportage och faktaspäckade artiklar:
* Augusts långa väg till skolan.
* Två av tre elever får inte välja skola.
* Din skolpeng ger dig makt.
* Så tar du tempen på skolan.

TEMA: Folkhögskolor. Stolt tradition. Sveriges folkhögskolor erbjuder en fantastisk palett av möjligheter. Men
hot finns – snålare statsbidrag och trilskande kommuner utestänger många elever. Vi speglar utvecklingen genom intervjuer med skolor, elever och experter.
Vice utbildningsminister Nyamko Sabuni svarar på frågor om folkhögskolornas knappa resurser.
I ett reportage får du hälsa på i Konstskolan Linnea.

Tema: Särskolan. De tränas att bli beslutsfattare. Att kunna bestämma själv är något självklart för de flesta av oss. Utan att vi tänker på det tar vi en mängd beslut varje dag. För personer med utvecklingsstörning kan självbestämmande vara något man behöver öva. Vi har besökt ett gymnasium där eleverna systematiskt tränar på att fatta och utvärdera beslut.
Temat har även en intervju inför Särskolans rikskonferens om behovet av att stärka särskoleelevernas självkänsla.

Bild på tidningsuppslag.

Alla kan ha roligt är utgångspunkten för denna utgåvas idrottssektion. Gymnastik enligt mottot alla kan gympa
har gått från småskalig försöksverksamhet med fyra deltagare till fyra gymnastikgrupper med 30 entusiastiska barn och ungdomar på bara några år. Föräldrakraft talar med eldsjälen Birgitta Green och några supernöjda föräldrar.

På idrottssidorna möter du även Lars Löfström, vars rullstolsäventyr från Casablanca till Stockholm gav mersmak.

Vidare intervjuar vi en kompisduo som är klar för Paralympics i London senare i år – Nicolina Pernheim och Maja Reichard som tävlar i judo respektive simning.

I övrigt i Föräldrakraft nr 2, 2012:
* Ledare om kampen för ett privatliv.
* Ny krönika av Sören Olsson: När orken tar slut.
* Ny krönika av Linda Forshaw: Ögon som bär sorg blir större.
* Nyhetssidor, hjälpmedelstips, debattsidor, Kalle & Hobbe, tips inför Almedalsveckan i juli och mycket mer.

Föräldrakraft nr 2, 2012 utkommer omkring den 15 mars 2012.