Nyheter

”Du får väl säga som det är” vinner Selmapriset

Denna artikel handlar om


Annons
Annons för Misa
Förälder som medverkar: Den här boken borde alla läsa
Christina Renlund. Foto: Linnea Bengtsson.

Christina Renlund. Foto: Linnea Bengtsson.

 

”Du får väl säga som det är” är Sveriges bästa egenutgivna bok. 

Christina Renlund, psykolog och psykoterapeut, har författat boken tillsammans med föräldrar och anhöriga.

Boken utses idag till vinnare av Selmapriset. Den rymmer 24 berättelser om att vara anhörig och nära någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning.

– Det är fantastiskt, säger Christina Renlund. Och det är tufft och modigt att lyfta fram berättelser som inte så ofta hörs. Föräldrars erfarenheter, syskons uppväxt och frågor.  Mor- och farföräldrars  oro och stolthet. Mostrar, fastrar, morbröder och andra närstående. De berättar om kärlek och sorg, om sina tankar och känslor och om det som är allra viktigast i livet − våra relationer.

 

Foto
Christina Renlund tillsammans med några av medförfattarna till den hyllade boken ”Du får väl säga som det är”. Från vänster: Christina, Per Feltzin, Siri Ambjörnsson och Kristina Colliander. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Helene Näslund är en av boken skribenter. Hon är mamma till Tuva, som föddes med Crouzon syndrom.

– Vissa böcker är viktigare än andra. ”Du får väl säga som det är” är en sån bok, fylld av insiktsfulla berättelser som alla borde läsa. Därför blir jag alldeles lycklig över att den uppmärksammas med Selmapriset och att fler nu får chansen att hitta & läsa den, säger Helen.

 

Foto
Helene Näslund med döttrarna Tuva och Ellen.

 

Priset på 20 000 kronor delas ut vid en ceremoni idag, fredagen den 26 april.

– Jag har bestämt att ta en del av prispengarna för att ge böcker till intresseorganisationerna. RBU:s ordförande Maria Persdotter kommer till prisutdelningen och får då symboliskt ta emot en bok och också representera övriga föreningar som Riksförbundet Sällsynta diagnoser, FUB och Attention, säger Christina Renlund.

Så här lyder Selmapris-juryns motivering:

”Sällan möter man en författargärning med en sådan betydelse för den lilla människan, men också samhället i stort, som i Du får väl säga som det är. I 24 återgivna berättelser från anhöriga till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning har Christina Renlund på ett till synes enkelt sätt fångat livssituationer som både skiljer sig från ‒ och i det mest avgörande liknar ‒ allas våra familjer. Där känslor av sorg, maktlöshet men också ödmjukhet och kärlek ryms. I den bästa av världar skulle denna bok inte behövas. I den näst bästa delger Christina oss läsare insikter som leder till högre tolerans inför det som vid första anblicken är annorlunda.”

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för CJ Advokatbyrå
Annons
Annons för Move & Walk
Annons
Annons för Särnmark
Annons
Annons för Tobii Dynavox
Annons
Annons för JAG
Annons
Annons för Primass
Annons
Annons för Tidvis
Partnerinformation från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor
NKA-podden tipsar om stöd och strategier
Samtalsgrupp – nytt kostnadsfritt stöd
Fler tips på NKA:s egen temasida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *