Efter FN:s kritik: Kräver rättshjälp i LSS-ärenden
Nadja Awad (V) efterlyser rättshjälp för att underlätta för enskilda personer att får rätt i ärenden om LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
En fråga för Gunnar Strömmer
I en skriftlig fråga till justitieminister Gunnar Strömmer (M) påminner hon om att FN har uppmanat Sverige att utveckla en nationell rättsstrategi som gör det lättare för personer med funktionsnedsättning att överklaga beslut och utkräva sina rättigheter.
Hon ber nu justitieministern att svara på om regeringen kommer att vidta åtgärder för att stärka tillgången till rättshjälp i LSS-ärenden.
Så här beskriver Nadja Awad bakgrunden:
”Att få avslag på en ansökt LSS-insats slår ofta hårt mot den sökande. Det handlar i regel om insatser som utgör viktiga förutsättningar för att kunna leva ett liv som andra. För att överklaga och kunna få rätt i högre instans måste man driva en ofta komplicerad rättsprocess som ställer krav på juridisk kompetens för att ha någon chans att nå framgång. I dag avslås de allra flesta ansökningarna om rättshjälp för att överklaga beslut enligt LSS. Många har inte råd att anlita jurist för egna resurser och inte heller kunskap och ork att överklaga på egen hand. Rättsfall som hamnar i förvaltningsdomstolen täcks i regel inte heller av det rättsskydd som ingår i hemförsäkringar.
Oftast blir konsekvensen att den enskilde får företräda sig själv. Statistiken visar att den enskilde har mycket små möjligheter att vinna mot myndigheter och kommuner, som har tillgång till juridisk expertis. Statistik från Domstolsverket visar att bara omkring 10 procent av besluten som överklagas till förvaltningsrätten leder till ändrade beslut.”
Detta kritiserade FN
Tidigare i år fick Sverige kritik av FN för brister i efterlevnaden av funktionsrättskonventionen, bland annat när det gäller rättssäkerheten för personer med funktionsnedsättningar.
”För att åtgärda dessa brister rekommenderar FN att Sverige utvecklar en nationell rättsstrategi som gör det lättare för personer med funktionsnedsättning att överklaga beslut och utkräva sina rättigheter. Den ska bland annat innefatta en översyn av rättshjälpslagen som innebär att ekonomiska hinder för möjligheten att få ett rättsligt ombud undanröjs och tas fram i nära samråd med organisationer för personer med funktionsnedsättning”, skriver Nadja Awad.
Gunnar Strömmers svar
Justitieminister Gunnar Strömmer svarade bland annat följande den 4 december 2024:
Regeringen har tillsatt en utredning om rättsliga biträden och rättegångskostnader som bland annat syftar till att stärka enskildas möjligheter att ta till vara sin rätt. En del i uppdraget är att kartlägga för- och nackdelar med en höjd inkomstgräns för rättshjälp.
I dag saknas vidare möjlighet för enskilda att få sina rättegångskostnader ersatta i förvaltningsprocessen. Enskilda är i stället hänvisade till att begära skadestånd i allmän domstol – en ordning som kan vara både kostsam och tidskrävande. Utredaren ska därför också ta ställning till om enskilda i vissa fall bör kunna beviljas ersättning för rättegångskostnader inom ramen för ett mål i allmän förvaltningsdomstol. Uppdraget ska redovisas senast den 1 augusti 2025.