Fattiga blir syndabock när Skattebetalarna tävlar i osanning

Varje år anordnar ”Slöseriombudsmannen” en omröstning om årets värsta slöseri med skattemedel, till vilken allmänheten bjuds in att rösta. Vinnaren för år 2020 är nu korad. Det blev fusk och slarv i välfärden, med god marginal till övriga tävlande.

Det är en synnerligen korkad tävling!

Vadå allmänheten? Vilka röstar egentligen? Hur många?

Seriöst? Naturligtvis inte!

Skräppost

Tävlingen anordnas av Skattebetalarna, en förening inte många bryr sig om. Jag betraktar deras utskick som skräppost.

Värre är att Expressen lånar sig till att göra reklam för tävlingen. Även Sveriges Radios lokalredaktioner har kört inslag om Slöso. Och även Dagens Industri, Svenska Dagbladet och några lokaltidningar har artiklar om Slöso under senaste året. Norran har haft en ledare om Slöseriombudsmannen.

Sifferblunder

De siffror som presenteras i tävlingen är dessutom inte korrekta! Men kanske är den värsta blundern att LSS presenteras som liktydigt med den statliga assistansersättningen. Det är visserligen vanligt att personlig assistans framställs som att det är hela LSS. Det korrekta är att den statliga assistansersättning just nu omfattar endast knappt 14 000 personer. Totalt har knappt 19 000 personer personlig assistans, varav drygt 5 000 från sin kommun.

Totalt har cirka 89 000 personer olika LSS-insatser, vilket innebär att endast 16 procent har den statliga assistansersättningen från Försäkringskassan. Totalt 21 procent har personlig assistans från stat eller kommun. De övriga 79 procenten har alltså andra LSS-insatser.

Medvetna osanningar?

Man kan undra varför Expressen och andra medier inte kan lära sig detta, efter att vi nu haft LSS i snart tre decennier. Vill de medvetet sprida osanningar för att få många läsare?

Hela idén med en tävling där personer med sjukersättning, assistans och lönebidrag pekas ut som missbrukare av vårt välfärdssystem ger en ton av tveksam människosyn.

De som pekas ut är till större delen fattiga personer, till skillnad mot de flesta som skattefuskar, eller heter det i skattebetalarnas nomenklatur kanske skatteminimerar?