Handikappskidskolan störst i Europa
Anders Ohlsson startade en skidskola för handikappade i Åre när han själv blev skadad i en olycka. Nu har Totalskidskolan blivit störst i Europa – ändå är den för liten!
Totalskidskolan har som filosofi att erbjuda skidskola för alla med funktionshinder, gamla som unga, till en kostnad som inte ligger över kostnaderna för vanlig skidåkning.
– Vi prioriterar barn och ungdomar så mycket som vi kan, men vi kan inte ta emot alla, eftersom vi reducerar priserna så kraftigt, säger Anders Ohlsson.
Varje vinter anordnar Totalskidskolan veckolånga skidkurser för barn och ungdomar från hela världen, så kallade Kids SkiCamp (fem till tolv år) och UngdomsCamp (13 år och uppåt). Dessa anordnas för hela världen.
Totalskidskolan i Sverige har kommit att bli den största i hela Europa och varje år kommer förfrågningar från grupper från England, Danmark, Norge och så vidare.
– En grupp från Israel hörde nyligen av sig och även i USA börjar man bli nyfikna, berättar Anders.
Varje år tar Anders och Totalskidskolan emot mellan 400 och 540 personer i Åre, varav en femtedel är barn och ungdomar. Hur många som får plats på skidskolan beror till stor del på hur mycket man får in från sponsorer och i andra bidrag. En av de största sponsorerna är Victoriafonden.
Grundtanken är att utrustning och utbildning inte ska kosta mer än för en vanlig skidåkare, vilket betyder att kostnaderna för att driva Totalskidskolan blir högre. En sittski eller en skicart kostar mycket mer än ett par vanliga slalomskidor. Anders Ohlsson berättar att detta betyder en merkostnad på mellan 700 000-800 000 kronor per år.
Hos Totalskidskolan finns utrustning och utbildad personal för att åka sittski och skicart för rörelsehindrade, specialanpassad utrustning för de som kan åka stående med hjälpmedel och möjlighet för synskadade och utvecklingsstörda att få prova på vanliga slalomskidor.
En sittski är bra för den som har dålig eller ingen gåfunktion, men ändå har en bra sittbalans och bra styrka i armarna. Med sittskin svänger man med kroppen och två kryckstavar.
Skicarten är anpassad för de som har större rörelsehinder med dålig sittbalans, sämre styrka i armarna och grav skada på ryggraden. Skicarten anpassas efter individens behov och styrs sedan av spakar eller med hjälp av en medåkare.
Kids SkiCamp är för alla barn med olika funktionshinder i åldrarna fem till tolv år. Lägret pågår en vecka och man tar med sig hela familjen, precis som en vanlig skidresa. Totalskidskolan anordnar skidskola och andra aktiviteter för barnen på dagarna, vilket ger föräldrarna avlastning. Vid bokning av skidskolan kan man även beställa ett paket för hela familjen som ger boende på hotell Åre Continental Inn. Ett hotell som byggdes av DHR, De Handikappades Riksförbund, och till 100 procent är handikappanpassat. Idag drivs det av ett privatföretag men är fortfarande ett bra boendealternativ för människor med funktionshinder, menar Anders Ohlsson.
Under en kidsvecka får barnen ordentlig träning i skidåkning, men programmet fylls även av aktiviteter som snöbollskrig, pulkaåkning, hundspann och miniscooteråkning.
– Vi ser till att barnen verkligen åker mycket och inte daltas med för mycket. Många barn med funktionshinder får aldrig lära sig ta eget ansvar och att använda sin kropp, det vill vi ändra på, berättar Anders Ohlsson.
När barnen kommer till skidskolan är de ofta osäkra och försiktiga. Många föräldrar är fundersamma kring om deras barn verkligen klarar av det.
– Ett barn utan funktionshinder tvingar man ut i backen och förväntar sig att det ska klara av skidåkningen, bara man tjatar på honom eller henne. Men funktionshindrade barn är man så rädd om. Föräldrarna blir glada och avslappnade när de inser att deras barn klarar av det precis lika bra som andra barn. Det blir en bekräftelse. Familjerna går från spända till skrattande och busiga, berättar Anders Ohlsson.
Visserligen kan det vara lite krångligare att lära sig åka i en sittski, men varje barn får en egen personlig tränare och mycket individuell träning. Barnen blir glada av att de kan själva och de lär sig både att ta ansvar och social kompetens.
För barn som blivit ungdomar finns speciella UngdomsCamp för trettonåringar och uppåt. Då åker man mer skidor och har mindre vid-sidan-om-aktiviteter. Många ungdomar återkommer varje vinter och åker med kompisgäng eller med sina personliga assistenter.
Denna vinter anordnar Totalskidskolan kurser för 20:e året. Initiativet till att starta organisationen kom från Anders Ohlsson, som själv har varit en aktiv skidåkare men år 1976 skadats i en militärolycka och blivit förlamad i underkroppen.
Då trodde han att det var slut med skidåkning för egen del. Men suget efter att ge sig ut i backen igen var för starkt och tillsammans med en kompis började han fundera kring hur man skulle kunna utforma skidor som gick att sitta på.
Totalskidskolan startades i SLAO:s (Svenska Liftanläggningars Organisation) regi.
De första tio åren tog skolan bara emot vuxna. Inte för att man inte ville ha några barn och ungdomar med, utan för att skolan inte fick några intresseanmälningar från den åldersgruppen. Anders skickade ut informationsbrev till sjukhus, rehabiliteringsavdelningar och handikapporganisationer, men fick ändå bara napp från vuxna.
Det fanns en rädsla för att släppa ut barn i backarna. 1995 sände programmet Lilla Sportspegeln ett inslag om Totalskidskolan och då satte det fart.
– Folk tror inte på saker förrän de ser det på TV. När kom förstod alla plötsligt att vi måste vara seriösa och bra. Då exploderade intresset på barn- och ungdomssidan, berättar Anders Ohlsson.
Anders Ohlsson berättar att det finns några andra handikappskidskolor runt om i landet, ofta integrerade med vanliga skidskolor. Anders tipsar om Flottsbro i Stockholm, Idrefjäll och Stöten i Sälen.
– Vi anordnar skidlärarutbildningar och Friluftsfrämjandet satsar en del på handikappskidåkning. Så på vissa orter finns det. Hos fjällanläggningarna finns cirka 25 skidskolor som till viss del kan erbjuda kurser för funktionshindrade, säger Anders.
Åre är ett bra alternativ, tycker Anders. Det finns bra boende för funktionshindrade och orten har varit bra på att stödja Totalskidskolan.
– Det är därför Åre varit så framgångsrikt på handikappfronten. De har stöttat oss så bra och sett till att det finns ordentligt boende för alla, menar Anders Ohlsson.
Mer information om Totalskidskolan hittar du på www.totalskidskolan.se.