Het debatt om KUB-tester på Särskolans Rikskonferens 2009

Det blir het debatt om KUB-testet när Särskolans rikskonferens äger rum 20-22 april i Visby. ”Är KUB-testen dagens välsignelse eller rasbiologi i modern form” är temat för debatten som leds av rektor Jan-Erik Eriksson från Särskolan Gotland.

I debatten om KUB-tester medverkar även The-Hung Bui, specialist i både obstetrik-gynekologi och klinisk genetik och tidigare ordförande för Svensk Förening för Medicinsk Genetik liksom Svanta Linusson, professor i matematik och pappa till dotter med Downs syndrom. Vidare deltar Judith Timoney, som jobbar på Riksförbundet FUB med internationella frågor och Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet.

Ur programmet för rikskonferensen i övrigt märks en presentation av Specialpedagogiska skolmyndighetens chef Greger Bååth som pratar om vad den nya myndigheten för Särskolan.

Michail Kazinik berättar om ”Musikens kraft för förändring”. Ett seminarium som ger mölighet att utveckla och fördjupa tankar och idéer genom ett mer laborivt sätt.

Även pjäsen ”Boogie för benlösa”, som är den tredje fristående delen i trilogin om funktionshindrade och bemötande visas. Pjäsen är baserad på verkliga händelser. Den ruskar om, ställer saker och ting på sin spets och ifrågasätter på ett sätt som just den dramatiska formen är så lämpad för.

Konferensen, som denna gång hålls på Gotland, startar med en uppstartskväll med mingel, underhållning och utställare. Programmet startar på morgonen den 21 april och fortsätter till och med den 22 april.

Mer information om programmet och andra detaljer finns på rikskonferensens informationssida, http://www.gotland.se/linje1/servlet/GetDoc?meta_id=5054.