Internationella Downs syndrom-dagen firas

Idag, den 21 mars, är det Internationella Downs syndrom-dagen. FN uppmärksammar dagen med särskilt fokus på mänskliga rättigheter.

Emily Kind är mamma till treåriga Julian med Downs syndrom. Hon tycker att den här dagen är toppen.

– Det viktigaste är att skapa medvetenhet och öka kunskapen om Down syndrom. Våra barn är fortfarande en minoritet i samhället och det är bra att vi syns. Det betyder mycket att FN har lagt till denna dag, vi är jätteglada för det.

Att dagen ligger just den 21 mars beror på att diagnosen Downs syndrom är en kromosomförändring där det tjugoförsta kromosomparet har en extra kromosom.

Sedan 2008 driver Emily Kind en egen familjeportal på nätet där föräldrar till barn med Downs syndrom kan träffas och utbyta erfarenheter. 2010 lanserade hon ”My perfect baby bag”, ett startkit för nyblivna föräldrar till barn med Downs syndrom.

– Min sida är till för alla med funktionsnedsättning, likadant med Funkisväskan som är för alla med funktionsnedsättning med inriktning på språk/kommunikation.

För närvarande hjälper hon även till med att samla in pengar till ett nystartat habiliteringscenter i Riga. Om några dagar åker hon ner för att med hjälp av expertis inom Karlstadmodellen, tillhandahålla handledning för föräldrar och personal samt lämna leksaker till barnen med fokus på utveckling och teckenspråk.

– Men just idag firar vi och äter tårta. På mötesplatsen har vi tävlingar och en öppen chatt klockan 14.00. Då kan allmänheten ställa frågor angående Down syndrom, säger Emily Kind.