Karolinska har inte råd att behandla 20-åring med dödlig sjukdom

Karolinska sjukhuset avbryter behandlingen av en ung patient med den dödliga sjukdomen Hunters. Orsaken är att behandlingen anses vara för dyr. Kostnaden är 10 miljoner kronor per år.

Till Dagens Medicin säger Stefan Engqvist, chefläkare och ordförande för sjukhusets etiska råd, att beslutet är resultatet av ett ekonomiskt resonemang.

– Det handlar om hur vi ska använda våra gemensamma resurser för så många som möjligt i sjukvården. Vi vet att killen mår bättre av medicineringen. Men det här handlar om tio miljoner kronor som vi inte har. Det här är en extrem prislapp.

Den 20-årige patienten är en av fem svenskar som har Hunters sjukdom som påverkar bland annat hjärtat, lungorna, lederna och skelettet. Barn med sjukdomen dör ofta i tonåren eller får leva med svår invaliditet.

Enligt Dagens Medicin har 20-åringen under tre år fått behandling med ett nytt läkemedel inom ramen för en studie utförd av läkemedelsföretaget Shire, men när studien nu upphör blir det upp till Karolinska sjukhuset att bestämma om den fortsatta behandlingen.

Stefan Engqvist säger till tidningen att patientens förbättringar är så marginella att det inte är kostnadseffektivt att betala fortsatt behandling med det dyra läkemedlet. Den årliga kostnaden för medicinen motsvarar tio läkare eller en intensivvårdsplats.

Patientföreningen MPS ordförande Veronica Hübinette håller inte med utan säger till tidningen att behandlingen har lett till att patienten slipper smärtor och får bättre andnning och hjärtfunktion.

Läs hela artikeln på Dagens Medicins webbsajt http://www.dagensmedicin.se//nyheter/2007/09/12/sjukhus-avbryter-dyr-behan/index.xml

Föreningen MPS har en webbsida på www.mpsforeningen.fub.se