Kommunal varslar om konflikt: assistenter får alltför låg lön

Idag varslar fackförbundet Kommunal om konflikt för 40 000 personliga assistenter inom privat sektor. Redan den 13 september kan det bli blockad mot nyanställningar.

I ett pressmeddelande skriver Kommunal att orsaken är att arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna ”frångår industrimärkets norm om 2,2 % i löneökning och erbjuder de personliga assistenterna en lägre ökning än vad resten av arbetsmarknaden fått”.

– När Vårdföretagarna erbjuder en så viktig yrkeskår som personliga assistenter en lägre löneökning än vad alla andra grupper fått och utan att kompensera med tillräckliga förbättringar i anställningsvillkoren, så ser vi ingen möjlighet att fortsätta föra konstruktiva samtal, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Nyanställningsblockaden innebär att företagen inte får anställa personal vare sig på fasta eller tillfälliga anställningar, till exempel vid sjukdom, vakanser eller arbetstoppar.

– De personliga assistenterna utför ett livsviktigt arbete som gör stor skillnad för många människor med funktionsnedsättningar. De är proffs inom sitt yrke och förtjänar både goda anställningsvillkor och en lön som går att leva på, säger Lenita Granlund.