Lindas skrev en bok för att förändra stödet till unga

Stödet till unga fokuserar för mycket på praktiska saker som hjälpmedel, och för lite på frågor som rör ensamhet och mobbing.
Det tycker Linda Åkesson, som precis utkommit med en omskakande bok, självbiografin ”Mirakelflickan”.

Berättelser inifrån

Nu hoppas hon att många professionella som möter barn och unga med funktionsnedsättningar ska läsa boken – för att de bättre ska förstå hur verkligheten ser ut.

– Det finns egentligen bara en typ av människor som kan berätta hur det är att leva med funktionsnedsättningar. Det är vi som upplever det inifrån, säger Linda Åkesson.

”Till er alla som jävlats med mig”

I boken delar hon med sig av tuffa och upprörande händelser – men också stor kamplust. ”Tack till alla er som har jävlats med mig under åren. Det är ni som har gett boken innehåll”, skriver hon.

För Föräldrakraft berättar Linda Åkesson att hon funderade länge över om hon skulle våga ta med alla de svårigheter hon upplevt.
– Till slut bestämde jag mig för att allt skulle med, för att visa hur det hänger ihop, säger Linda.

Ser svårigheterna på nytt sätt

Var det inte jobbigt för dig att skriva om de svåra saker du gått igenom?
– Jo, men det har också varit nyttigt. Det har varit som en terapi för mig. Under tiden som jag har arbetat med boken har jag kunnat se händelserna på nya sätt. Och det är också viktigt för mig att förklara vad saker har berott på.

Tror du inte att det kan bli jobbigt för läsarna?
– Jo, det får man räkna med, men jag har inte velat försköna.

Du har jobbat länge med att skriva boken. Hur upplever du själv din bok, nu när den äntligen är klar?  
– Jag kan själv bli ledsen när jag läser den. Det går inte att bara lämna bakom sig det som har hänt. Det finns alltid kvar i mig.

Vilken betydelse tror du att boken kan få?
– Jag hoppas att andra som själv varit med om liknande saker kan känna ett stöd. Och de som dömer andra kanske förstår att man inte ska döma direkt, utan att det kan finnas olika anledningar till att man gör saker.

Misshandel som kan vara svår att upptäcka

Vilka hoppas du ska läsa boken?
– De som jobbar med barn och ungdomar inom habilitering och skola bland annat. Och så föräldrar. Men även andra ungdomar och vuxna, som kanske har egna erfarenheter.

Vad kan de lära sig av boken?
– Att man ofta lägger för mycket fokus på praktiska saker som hjälpmedel och för lite på frågor som rör ensamhet och mobbing. Habiliteringar och andra kan bli bättre på att upptäcka ohälsa. Barn med funktionsnedsättningar utsätts också för mycket fysisk och psykisk misshandel som kan vara svårt att upptäcka.

Vill föreläsa och bygga nätverk

Vad vill du göra nu?
– Jag hoppas att jag får chansen att komma ut och föreläsa. Jag har föreläst en del för föräldrar tidigare men det har varit lite svårt att komma igång med fler föreläsningar. Jag tror att det kan bli lite lättare att få uppdrag nu, när min bok är klar. Just nu är jag arbetslös och vill helst ha ett vanligt jobb, men möjlighet att föreläsa vid sidan om.

Tror du att många saker kan förbättras om man läser din bok och lyssnar på dina föreläsningar?
– Ja, det tror jag. Men jag vill också skapa någon form av nätverk för mig och alla andra som har liknande erfarenheter. Jag har träffat många andra som sitter med viktig kunskap och som vill nå ut.