Med strålkastaren på Grunden Media
– Här görs ingen skillnad på personer med lön eller pension, i alla projekt och produktioner samarbetar vi, berättar ledaren för Grunden Medias dagliga verksamhet i Göteborg.
Efter en halvtimmes färd med spårvagn från Göteborgs centrum mot Majorna, hoppar jag av vid Masthugget och sneddar över gatan ner mot Grunden Medias nya lokaler som är inrymda i ett femvåningshus. Stadsdelen karaktäriseras av branta bergsmassiv och precis invid entrén tornar en stenvägg. Den är så hög att man nästan får svindel vid första anblicken. Det sipprar lite vatten längs med den steniga ytan och asfalten luktar olja och bensin. En Harley Davidson står parkerad längst in i gränden. Hela den teatraliska fonden förstärks av de svarta garagedörrarna som gnisslande öppnas in till lagerhissen. Jag åker upp.
Brun golvpapp är vad jag möts av när jag kliver ur hissen. Förbommade fönster. Lokalen är en enda stor byggarbetsplats och tre killar i blåa snickarbyxor spikar upp masonitskivor på en vägg. Strålkastarlampan bländar en aning. Har jag verkligen kommit rätt? Men så kommer en av snickarkillarna fram och lotsar mig till Peter Mattsson, verksamhetschef och en av grundarna till Grunden Media.
– Vi håller på att renovera lokalen som du just passerade och det ska så småningom bli caféverksamhet där. Vårt mål är att i framtiden hyra en lokal i gatuplan där vi kan starta ett café för allmänheten. Den grupp som idag skall driva vårt café får träna sig i att jobba här uppe för att driva det allmänna caféet i framtiden.
Grunden Media är en daglig verksamhet enligt LSS och startade år 1997 som ett projekt genom Allmänna Arvsfonden. Verksamheten, som ligger på våning tre, drivs nu som ett brukarstyrt socialt företag, tidigare benämnt som arbetskooperativ. Varje vecka har man informationsmöte där samtliga deltagare är med och planerar för de kommande dagarna. Då kläcks nya idéer och man följer upp vad som hänt. Särskilda styrgrupper jobbar sedan vidare med respektive tema.
– Oavsett vilket område man jobbar inom – radiosändning, teater, rockvideoproduktion, foto, kostymering eller annat – är alla påverkade av det gemensamma temat, säger Peter.
Bettan Stenrosen sträcker fram handen och hälsar glatt. Hon arbetar med musikproduktion och sjunger i ett band. Den 17 november deltar hon och keyboardisten Robert Borgvall i finalen av Musikschlaget i Sundsvall. Inne i den toppmoderna studion ger hon ett smakprov på sin Phantom of the Opera-röst.
– Här kommer jag att stanna tills jag får pensionärsrullstol, utbrister hon med ett leende.
Den uppstoppade räven på pianot stirrar tomt mot den sirliga rokokosoffan klädd i rött sammetstyg. Från taket hänger galgar med alla möjliga scenkostymeringar – riddare, sotare, ballerina, prinsessa – det är bara att välja och vraka. Tunga tygdraperier i gult ramar in ”budoiren”, en avskild plats dit man kan gå om man vill ta det lugnt och vara ifred ett tag.
– Det är faktiskt ingen som har något problem med att det pågår så många olika verksamheter här. Arbetstakten anpassas så oavsett vilken diagnos man har kan man delta i de flesta arbetsgrupperna. Var och en arbetar med de uppgifter som personen klarar av. Alla bidrar med sina erfarenheter, kunskaper och intresse. En del av oss behöver stöd för att klara av vissa moment i arbetet. Därför finns coacher som kan utbilda och stötta. Ibland finns inte kunskapen vi behöver hos oss och då kan vi få den genom samarbete med andra. Vi har ett stort nätverk som täcker in professionella film- och medieskapare, berättar Peter.
I ögonvrån ser jag något grått och ludet. Det är seriefiguren ”Fången” som Mark Singleton tecknar. Fången har blivit så populär bland läsarna att den blivit både pjäs och film. Det Mark nu håller upp är en grå handdocka med spretig lugg.
– Jag kunde inte alls rita förut men plötsligt började jag drömma om den här figuren och tecknade ner den i seriestrippar för att dämpa min ångest. Sedan dess har jag bara fortsatt att rita.
Peter nickar instämmande.
– Vi vet att det ibland tar lång tid att hitta sitt självförtroende men det växer när man får möjlighet att lyckas. Att man betyder något och att man kan klara av saker är viktigt.
Bettan inflikar: – Man får vara precis som man är här, ledsen eller glad det spelar ingen roll, alla känner varandra så väl och tar hand om varandra!
Förutom ”Fången” har Grunden Media producerat ”Klick”, en film som tar upp sexualitet och funktionsnedsättning och ”Dubbelt Utsatt” om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
– Det känns viktigt för oss att medlemmarna själva kan producera och distribuera den. Allt från lite mindre projekt som att skriva en bok, göra en film, tidning eller radio till större utställningar eller filmer, säger Peter.
Grunden Media har fått flera fina priser och utmärkelser och många kommuner runt om i landet har anammat idén; en trivsam arbetsmiljö där det finns tid att samtala, reflektera och bara vara. Närmast på agendan står Rockabilly-temat med uppträdanden, rockvideos och kostymering. Sedan ska ju caféet bli klart också. Invigning beräknas till januari.
Efter att ha upplevt den nyskapande, dramaturgiska och kreativa atmosfären uppe på Stigbergsliden 14, känns det, på vägen ut, helt naturligt att passera byggkaoset och industrihissen för att sedan återse den lite schaktliknande entrémiljön igen. Som är inspirerande på något vis. Och cool. Precis som Grunden Media.