Moneybrother och FUB släpper poplåt

Moneybrother släpper singeln ”I know there is a heart” tillsammans med Playback Nairobi, ett band där alla medlemmar har någon form av funktionsnedsättning. Det är projektet Come together som står bakom låtsläppet och syftet är att förändra synen på unga med funktionsnedsättning i Östafrika.

– Jag hade inte hört någon musik som gruppen hade producerat och jag förväntade mig kanske inte att få höra storverk. Men eftersom livet aldrig blir som man tänkt sig så är det precis det som sker. Storverk alltså, säger musikern Anders Wendin, Moneybrother.

Come together är ett samarbete mellan FUB och Erikshjälpen som finansieras av Svenska postkodlotteriet. Målet är att verka för att fler barn och unga med funktionsnedsättning ska få gå i skolan i länder som Rwanda och Tanzania. Med hjälp av musik och film i länderna vill man påverka myndigheter och allmänhetens syn på funktionsnedsättning.

Men musiken och filmerna sprids också i Sverige och några av huvudpersonerna i projektet är Come together-ambassadörerna, svenska ungdomar med utvecklingsstörning, som även har varit på besök i Tanzania och Rwanda där de träffat andra ungdomar och hjälpt till med påverkansarbetet.

 

Låten
Låten ”I know there is a heart” finns tillgänglig på Spotify.

 

Bandet Playback Nairobi finns dock i Kenya och dit åkte musikproducenten Peter Pop och Moneybrother för att tillsammans spela in en singel. Det blev ett starkt möte och en gripande låt, skriven av Alan Shibweje, medlem i Playback Nairobi.

Elisabeth Waithera leder Playback Nairobi ideellt och hon hoppas att låten ska hjälpa till att göra skillnad.

– Jag har själv en syster med funktionsnedsättning och jag fick chansen att bo ett år i Norge. Där häpnade jag över hur annorlunda och värdigt man behandlade personer med funktionsnedsättning i hela samhället. Det tog jag med tillbaka till Kenya och startade Playback Nairobi eftersom här blir personer med funktionsnedsättning ständigt trakasserade och undanskuffade. Vi vill visa att de är talangfulla och har stora personligheter bortom sin diagnos. Vi hoppas att folk ska få upp ögonen för den kamp som personer med funktionsnedsättning för varje dag i Östafrika, säger Elisabeth Waithera.