Noah, 12, bloggar om hjälpmedel

Noah Ohlsson, 12 år, är en av fem bloggare som skriver om hjälpmedel inför mässan Leva & Fungera i april.
– Det är jätteroligt. Redan nu har en tjej varit i kontakt med mig för att få likadana skenor som jag har, berättar Noah.

Noah Olsson bor i Växjö med sina för­äl­drar och lillasyster. Han föddes med ryggmärgsbråck som innebär ständigt återkommande operationer och rehabilitering. Men det hindrar honom inte från att idrotta.

Noahs mamma Marina var en framstående friidrottare i IFK Växjö och pappa Ola var en duktig pingisspelare i BTK Frej. Men den första tiden efter Noahs födelse blev tuff för den lilla familjen.

– Det går inte att beskriva hur det kändes att få beskedet att vårt barn hade ryggmärgsbråck och att det innebar ett liv fyllt av operationer och en livslång funktionsnedsättning. Det var som ett domedagsbesked, säger Marina.

– Vi åkte ner i svarta hål, jag och Ola, tack och lov inte samtidigt. Jag gick i en föräldragrupp i ett år där vi gemensamt kunde bearbeta vad vi upplever. Men gruppen kunde inte ta sig ur ”tycka synd om-beteendet”, så jag gick ur. Herregud, det här barnet har vi fått. Det är vårt ansvar att han ska få ett bra och positivt liv efter sina förutsättningar. Det var dags att börja jobba, säger Marina.

Föräldrarnas positiva synsätt har smittat av sig på sonen. Noah hatar att komma tvåa och det spelar ingen roll om det är bordtennis eller att köra rullstol 60 meter. Marina och Ola har försökt att inte göra någon skillnad på sina två barn. Lillasyster Linn är också en idrottstokig liten vinnare.

Noah har redan intagit många idrottshallar och prispallar runt om i Sverige. Men den stora utmaningen idag är att blogga för Leva & Fungera-mässan.

– Det känns verkligen bra att jag kan hjälpa andra hitta hjälpmedel som gör att man kan träna även om man har ett handikapp som innebär allt med kateterisering, lavemang, mediciner och så där, säger Noah.

– Jag känner inte att jag är särskilt annorlunda. Jag måste ha lite hjälp för att kunna sköta min mage. Men nu behöver jag bara göra magen varannan dag och det är mycket på grund av det som jag känner att jag kan vara med mina kompisar på ett annat sätt än tidigare. Jag tycker att jag har ett väldigt bra liv, säger Noah med ett förläget skratt.

Det som betyder allra mest i livet är familjen, kompisarna, idrotten och en och annan idol.
– Jag har en stor idol och det är Anna-Carin Ahlqvist. Hon tog guld och silvermedalj i Paralympics. Det var helt fantastiskt. Jag tänker att jag också ska bli bäst i Sverige på pingis. Och kanske ta en guldmedalj i VM eller OS när jag blir lite äldre.