Ny webbplats för personer som inte vill bli ömkade

”Låt funktionshindrade klara sig själva” är det kaxiga slagordet från den nya webbsajten www.funkaportalen.se.
 
Portalen har dragits igång av Stiftelsen Funka som är instiftad av bolaget Funka Nu AB, ett företag med kända riskkapitalister som stora delägare och med planer på internationell expansion.


Drivkraften är att skapa starka
konsumenter som själva kan bestämma över sina liv, säger vd Susanna Laurin.
Den nya funkaportalen finns dock bara i svensk upplaga. Målet är att portalen ska hjälpa personer med funktionshinder att bli ”starka konsumenter som inte blir ömkade”.
Portalen har redan fyllts med guider och reportage men mycket mer är på väg att publiceras. Bland annat planeras jämförande tester av hjälpmedel, nyheter, forum och chattar.


Orsaken till att portalen
har dragits igång är att företaget Funka Nu allt som oftast har fått förfrågningar om bidrag, rättigheter och andra typiska konsumentfrågor med koppling till funktionshinder.
– Varje vecka har vi fått frågor som någon borde ta tag i men som vi inte kunnat hantera inom företaget fastän vi har mycket kompetens, säger Susanna Laurin, vd för Funka Nu AB och ordförande för Stiftelsen Funka.

Lösningen blev att starta portalen genom en stiftelse. Ett par fördelar med att driva den som en stiftelse är att man därmed kan få bidrag och att inget företag tjänar pengar på verksamheten. Eventuella överskott stannar och används i stiftelsen.
De redaktionella ambitionerna är högt ställda.
– Vi vill ha en bra redaktion och komma med både nyheter och samhällsinformation. Idag har vi en redaktion på flera personer varav en, redaktionssekreteraren, arbetar heltid med portalen och övriga även har andra projekt, säger Susanna Laurin.
Vilka är era viktigaste samarbetspartners?
– Det är alla myndigheter som hjälper till med att leverera innehållet, men vi har också assistans- och hjälpmedelsbolag som annonsörer.


Vad tycker du själv är det bästa med funkaportalen?

– Det är det som vi inte har genomfört ännu, att skapa starka konsumenter så att funktionshindrade själva kan bestämma över sina liv. Det är det som är den stora drivkraften för mig.
– Vi ska bygga upp jämförelser mellan olika produkter men också mellan olika kommuner och landsting och hur de hanterar hjälpmedelsfrågor. Varför kan inte jag få samma rullstol här som man kan få i grannkommunen? Om vi lyckas göra bra jämförelser som funktionshindrade kan använda sig av så kan vi förändra världen.


Hur ser verksamheten ut inom företaget Funka Nu?

– Vi analyserar och bygger webbplatser som är tillgängliga. Vi har 80 procent av Sveriges myndigheter som kunder.
Med riskkapitalister som House of Ideas, Jan Friedman och Mats Wennberg som storägare finns förstås spännande planer på att vidareutveckla företaget.
– Vi har tjusiga visioner om vad vi ska vara om fem år. Vi tittar just nu på möjligheten att ta in mer externt kapital, för att öka expansionstakten. Marknaden växer – det finns gott om dåliga webbplatser och det finns mycket att göra när det gäller att göra information tillgänglig, oavsett om det är papper, webb eller annan teknik.
– Att nå ut internationellt och framförallt inom de nordiska länderna är ett spår som jag tror på, säger Susanna Laurin.

Hos Funka Nu AB är det en merit att ha funktionshinder eller nära erfarenhet av funktionshinder. Vilken koppling har du själv till funktionshinder?
– Mina föräldrar jobbade som avlastningsfamilj när jag var liten så vi hade ofta barn med olika problem hemma hos oss. Senare blev jag engagerad inom synskaderörelsen och jobbade många år på Iriskoncernen. Men för mig handlar det allra mest om en politisk fråga, säger Susanna Laurin.