Nya ponnyhästar ger fler unga chansen att rida
Lördagen 2 maj var det nationella hopptävlingar i Västerås. I pausen passade RBU Västmanland på att presentera sina två nyinköpta ponnyhästar Brandon och Choco. Pengarna som hästarna köptes för var en jubileumsgåva från Odd Fellow logen 134 Johan Olof Wallin i Västerås som fyller 50 år.
Vicki Skure Eriksson är ordförande i RBU Västmanland och föreningen har länge velat öka möjligheterna för barn och ungdomar med rörelsehinder att få rida.
– Vi har efterfrågat ridning som träningsform på habiliteringen. Det har funnits och finns fortfarande i blygsam form på några håll i länet, men vi skulle önska att man jobbar mer som man gör i till exempel Örebro. Där remitteras ridning som terapeutisk behandling och det finns sedan länge ett samarbete mellan habiliteringen, RBU Örebro och Örebro Fältridklubb.
Västerås ridsällskap erbjuder i dagsläget ridning för personer med funktionsnedsättning, men lektionerna är ganska sent på kvällen vilket gör det svårt för de lite yngre barnen att ta sig dit. Så med de nya ponnyhästarna berättar Vicki Skure Eriksson att de ska starta en ridgrupp som rider på helgförmiddagar i stället.
– Sen är vår förhoppning med gåvan att vi ska få till ett rimligt pris för terapiridning för de som har svårt att rida i grupp. De som kanske behöver ha hjälp av någon som sitter bakom till exempel.
Ridning är inte bara en rolig aktivitet, det är också en bra träningsform för barn och ungdomar med rörelsehinder.
– Man tränar upp både balans och styrka och har man till exempel en cp-skada så kan det minska spasticiteten. Och så är det väldigt bra för höfterna, en bra träningsform rent motoriskt. Sen är det ju roligt att komma ut i naturen och att få vara med i stallet och lära känna andra barn och ungdomar som är i stallet, säger Vicki Skure Eriksson.
Vid överlämnandet hade flera barn kommit till Rocklunda i Västerås för att provrida.
– Barnen är verkligen jätteglada, det är ju många som är intresserade av ridning och som har velat prova men det har varit svårt att få till.
Vicki Skure Eriksson har mycket hon skulle vilja göra för rörelsehindrade barn i Västmanlands län, men hoppas att det här i alla fall är en början på något mer.
– Det finns så mycket att önska, men man ska aldrig ge upp! Vi hoppas att det här ska ge ringar på vattnet och att man kan nyttja kompetens och forskning som finns om ridning som terapeutisk behandling, bland annat i Örebro och Göteborg