RBU kräver omedelbart stopp för indragen assistans

Ett omedelbart stopp för alla nya beslut som innebär att barn och familjer förlorar personlig assistans. Det kräver RBU i ett nytt uttalande idag.

– Barn och familjer drabbas stenhårt och det tycks inte finnas någon konsekvensanalys av vilka följderna blir för familjerna, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter.

För tre veckor sedan begärde RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, ett krismöte med ansvarig minister Åsa Regnér och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Något krismöte har det ännu inte blivit. Försäkringskassans Ann-Marie Begler har avböjt med hänvisning till att det rör sig om frågor som ska hanteras av departementet.

RBU står dock fast vid att ett akut krismöte om den personliga assistansen måste anordnas.

– Regeringen och Försäkringskassan har ett gemensamt ansvar. Därför måste mötet bli av. Det handlar om livet för de drabbade familjerna, säger Maria Persdotter.

Hon är angelägen om att träffa ministern och Försäkringskassans generaldirektör tillsammans, för få en konstruktiv dialog.

– Vi har bett regeringen och Försäkringskassan att samordna sig och föreslå en tidpunkt när vi gemensamt kan träffas och prata om detta, säger Maria Persdotter.